För fem år sedan, den 7 februari 2019, lanserade AMD sitt nya flaggskepp på grafikkortsmarknaden i form av Radeon VII. Modellnamnet anspelade på att det var företagets första grafikkort som tillverkades på TSMC:s då färska 7 nanometers-process – en process som bolaget skulle flytta över till på bred front senare den sommaren i samband med utrullningen av Radeon RX 5000-familjen.

Radeon_VII-5.jpg

Radeon VII var ett ganska snyggt grafikkort ändå.

Medan kortets grafikkrets Vega 20 delade många specifikationer med Vega 10-varianten hos det billigare Radeon RX Vega 64, så möjliggjorde den krympta tillverkningsprocessen en ökning i klockfrekvens hos Radeon VII – något som i sin tur lyfte prestandan. Det mest anmärkningsvärda var dock mängden grafikminne som modellen mäktade med, nämligen hela 16 GB HBM2.

Radeon_VII-3.jpg

Vega 20 gav 16 GB HBM2 rakt upp i grafikpipen.

På senare tid har AMD gått vidare till att bruka mer prisvärt GDDR6-minne på sina konsumentkort, men under en lång period dessförinnan var det HBM som gällde för hela slanten – åtminstone när det kom till det övre segmentets grafikkort. Radeon VII blev lite svanesången för detta, där kortets HBM 2-minne kördes i 2 000 MT/s på en 4 096 bitar bred minnesbuss. Detta resulterade i en smått galen minnesbandbredd om 1 TB/s – en bra bit ovanför andra värstingkort vid tiden.

När kortet passerade SweClockers testlabb för fem år sedan konstaterades det att AMD lyckats äntra ett nytt prestandasegment, men att de fortfarande hade svårt att slåss mot konkurrenten Nvidia vid samma prisklass. Radeon VII släpptes med en prislapp på 699 USD, eller motsvarande 7 890 kronor – något som blev lite problematiskt när kortet inte lyckades besegra Geforce GTX 1080 Ti som släpptes två år tidigare till samma peng.

Radeon_VII-13.jpg

De tre fläktarna fick jobba hårt för att hålla kretsen kyld.

Utöver den något släpande prestandan mot konkurrerande kort drogs även Radeon VII med ett ganska stort problem – en extremt högljudd kylare. Medan energieffektiviteten hos kortet var förbättrad ställt mot tidigare generations Vega-modeller så blev grafikkretsen relativt varm till följd av de uppvridna klockfrekvenserna. När den alldeles för nedskalade kylanordningen skulle hantera detta blev resultatet väldigt uppvarvade fläktar och en ganska otrevlig miljö att sitta och spela i.

Radeon VII – prestandaläget fem år senare

Som många vet kan prestandaläget för ett grafikkort förändras en del med tiden, och i synnerhet om man jämför med siffrorna som presenterades vid lanseringen. Nya drivrutiner och färskare speltitlar kan definitivt skyffla om ställningarna i tabellen – något som i högsta grad gäller AMD:s modeller vars Fine Wine™-metod brukar innebära en starkare position med åldern.

Med det sagt tänkte vi nu ta en närmare titt på prestandan hos Radeon VII med den nuvarande versionen av SweClockers testsvit för grafikkort samt den nyaste tillgängliga drivrutinsversionen Radeon Software 24.1.1. Totalt testas tolv spel vid upplösningarna 1 920 × 1 080, 2 560 × 1 440 samt 3 840 × 2 160 pixlar, där de individuella resultaten kan ses i expanderboxen nedan. Vi knyter sedan ihop säcken med en presentation av den genomsnittliga prestandan i SweClockers prestandaindex.

Klicka för de individuella spelresultaten
Visa mer

Vi börjar med att kika på den genomsnittliga prestandan vid upplösningen 1080p, och här står det klart att Radeon VII står sig starkare mot Nvidia än vid testtillfället för fem år sedan. Modellen kan här passera Geforce GTX 1080 Ti och erbjuder i snitt 6 procent högre prestanda. Ställt mot mer moderna kort ligger Radeon VII i ungefär samma prestandaregion som Geforce RTX 3060 och Intels Arc A750.

Med upplösningen ställd till 1440p får Radeon VII flexa sin höga minnesbandbredd ytterligare, vilket gör att modellen klättrar något i tabellen. Kortet presterar cirka 8 procent bättre än Geforce GTX 1080 Ti och kan med en mindre marginal köra om Geforce GTX 3060. Nämnvärt är dock att det ligger på samma prestandanivå som Radeon RX 5700 XT – ett kort som även det lanserades år 2019 vid en betydligt lägre prislapp på 4 790 kronor.

Sista anhalten vid 4K UHD, vilken blir mer åt det akademiska hållen då bildfrekvensen som presenteras av Radeon VII vid detta pixelantal är generellt väldigt låg. Kortet fortsätter här prestera 8 procent bättre än Geforce GTX 1080 Ti och delar position med Intels Arc A750. Här visar sig även minnesbandbredden sin styrka, då kortet drar ifrån Radeon RX 5700 XT med 9 procent högre prestanda i snitt.

Sammanfattande tankar om Radeon VII år 2024

Med facit i hand står det klart att mer polerade drivrutiner och modernare speltitlar gynnar Radeon VII ställt mot exempelvis Nvidias Geforce GTX 1080 Ti, där det forna AMD-flaggskeppet nu presterar konsekvent bättre. Vid testtillfället för fem år sedan upplevde vi skakiga resultat från vissa speltitlar, men vid dagens test flöt allt på som det skulle och prestandan låg i linje med vad som förväntades.

IMG_8120.JPG

Radeon VII fungerar fortfarande för spelande vid 1080p.

Tittar man mer noggrant på prestandan som presenteras vid varje upplösning är det tydligt att Radeon VII än idag fungerar fint för spelande vid 1080p med höga detaljinställningar. Vid nivåer över det blir bildfrekvensen snabbt lidande, även om det finns vissa mer lättdrivna titlar som fungerar vid högre pixelantal. Det är dock diskutabelt om kortet var ett särskilt bra köp när det begav sig, med tanke på att Radeon RX 5700 XT släpptes bara några månader senare med liknande prestanda.

Något som inte går att polera bort med förbättrade drivrutiner är grafikkortets hiskeliga kylare, som vi idag tyvärr blev påminda om. Radeon VII låter helt enkelt extremt mycket under belastning – något som blir särskilt påtagligt när vi vant oss vid dagens generellt välsvarvade kyllösningar som knappt gör väsen av sig vid spelande.

Sammanfattningvis har det varit kul att återbesöka Radeon VII ett halvt decennium senare och se att kortet fortfarande har en del att ge vid lägre upplösningar. Att kortet skulle vara mer framtidssäkert med 16 GB grafikminne blev som väntat dock mer en marknadsföringspunkt för AMD, då modellen rent prestandamässigt inte klarar av upplösningar, eller tekniker likt ray tracing, som ställer krav på en större minnesbuffer i den magnituden.