Inledning

Till hösten kommer vi att få se nästa stora generationsskifte gällandes grafikkort, där det för första gången på länge är tre aktörer som ska tävla mot varandra. Dels handlar det om Nvidia med sin Geforce RTX 4000-serie och arkitekturen Ada Lovelace medan AMD kontrar med RDNA 3 och Radeon RX 7000-familjen. Utöver detta är det även dags för Intel att äntra grafikkortsmarknaden med Arc-serien och arkitekturen Alchemist framåt sensommaren.

Då det snart har hunnit gå två år sedan redaktionen uppdaterade både spelsviten och testsystemen som används för grafikkortsrecensionerna kände vi att det var dags för en uppfräschning inför de stundande lanseringarna. På menyn står dels ny hårdvara för att låta de nya grafikkorten sträcka på benen, men också en till största delen färsk uppsättning spel ihop med färska drivrutiner, Resizable BAR/Smart Access Memory aktiverat över hela brädet samt ett operativsystemsskifte till Windows 11.

testrigg_2022-5.jpg

Komponenter i testsystemen

Komponent

Modell

Tack till

Processor

Intel Core i9-12900KS

Moderkort

Asus ROG Z690 Maximus Hero

Asus

Minne

2× 16 GB G Skill Trident Z5 RGB 6 400 MHz, 32-39-39-102

Kylning

Noctua NH-D15

Noctua

Lagring

Samsung 980 Pro M.2, 2 TB

Nätaggregat

Seasonic Prime Ultra Titanium, 1 000 W

Seasonic

Chassi

Streacom BC1 Open Benchtable

Streacom

Skärm

Dell P2415Q

Operativsystem

Windows 11 Professional

På hårdvarufronten har det blivit dags att pensionera trotjänaren Core i9-10900K och istället växla upp till Core i9-12900KS. Denna 16-kärniga processor i Intels Alder Lake-familj släpptes i våras som en begränsad upplaga, där klockfrekvenserna är högre än den sedvanliga modellen Core i9-12900K – med en maximal nivå om 5,5 GHz. Uppgraderingen ger oss bättre spelprestanda tack vare högre klockfrekvenser och förbättrad IPC och en viss framtidssäkerhet med stödet för PCI Express 5.0.

testrigg_2022-2.jpg
testrigg_2022-3.jpg

Den nya processorn paras ihop med DDR5-baserade primärminnen från G Skill, i form av minnespaketet Trident Z5 RGB på 2 × 16 GB. Dessa moduler körs i en minneshastighet om 6 400 MHz, vilket ihop med tajta latenser ger ytterligare manöverutrymme vid processorbundna spelscenarion. Allt tar i sin tur plats på moderkortet Asus ROG Z690 Maximus Hero, vilket ger oss en stabil plattform att bygga på och inte minst en smidig knapp när det ska bytas grafikkort.

testrigg_2022-4.jpg

Den sista delen som är utbytt är lagringsenheten, där de ständigt ökande spelstorlekarna gör att vi denna gång kör på Samsungs 980 Pro på 2 TB. Det rör sig om en SSD-enhet som kommunicerar över PCI Express 4.0, vilken kan presentera läshastigheter som ligger norr om 7 000 MB/s.

I övrigt är allt sig likt från förra revisionen av testsystemen, där vi ser processorkylaren Noctua NH-D15 samt testbänken Streacom BC1 Open Benchtable. På nätaggregatsfronten rullar vi fortsatt vidare med Seasonics Prime Ultra Titanium på 1 000 W. Den sistnämnda komponenten kan komma att bytas ut framöver vid behov, men med enheter enligt ATX 3.0-standarden i antågande under hösten är det helt enkelt inte rätt tid för en uppgradering just nu.

Förändringar på mjukvarusidan

När det kommer till mjukvara skiftar vi som tidigare nämnts över till Windows 11 på operativsystemsfronten medan Resizable BAR är aktiverat för samtliga kort som har stöd för tekniken, vilket då innebär Smart Access Memory (SAM) för de AMD-baserade korten. Gällandes spel är samtliga titlar utbytta med undantag för Red Dead Redemption 2 – ett spel som fortfarande känns tungdrivet och aktuellt. Det rör sig om en blandad kompott av speltitlar med varierande grafikmotorer, grafikgränssnitt och genrer för att ge en bred bild av grafikkortens prestanda.

På de efterföljande sidorna i artikeln finns det möjlighet att ta del av information kring de olika speltitlarna, däribland vilken testslinga som används samt detaljinställningar. Inledningsvis bjuder vi även på prestandamätningar från en mindre skara kort ur Nvidias Geforce RTX 3000-serie samt AMD:s Radeon RX 6000-familj, men här vill vi trycka på att det endast rör sig om en grundplåt av kort och att fler modeller tillkommer när sviten används skarpt för första gången i recensionssyfte.

Sist men inte minst bjuder den sista sidan på den senaste revisionen av SweClockers prestandaindex, vilken i vanlig ordning är ett smidigt sätt att få en snabb och överskådlig blick över de testade kortens genomsnittliga prestanda vid tre olika upplösningar. Där finns för övrigt en del intressanta observationer kring positiva prestandarörelser för ett visst företags grafikkort ihop med de modernare speltitlarna i den nya testsviten.

Redaktionen vill rikta ett stort tack till Asus som bistod med moderkorten de nya testsystemen!