De allra senaste ddr3-minnena, som är märkbart bättre än föregångarna, kommer nog att öka intresset lite för dessa moderkort. Minnena som fanns tillgängliga för testet, vilka tillhör de första på marknaden, räcker inte till för att man skall se någon anledning att överge ddr2-moderkorten.
Med tanke på dessa begränsningar satsade vi i testet på att se hur moderkorten överklockar och ifall ddr3 gav bättre resultat (till exempel högre busshastigheter). Vi skall försöka återkomma med mer utförliga prestandajämförelser mellan ddr3 och ddr2 när vi har mer lämpliga minnen.
Oavsett vilka ddr3-minnen man använder finns fortfarande en risk att man inte kommer att märka speciellt stor skillnad om man inte överklockar då minnesinställningarna är begränsade vid standardfrekvenserna. Endast Asus-moderkorten tillåter lite mer avancerade inställningar, men man måste ändå överklocka busshastigheten för att dessa skall bli tillgängliga.
Det relativt höga priset på ddr3-moduler är ett kvarvarande problem och kommer att avskräcka en del. Vid mer extrema busshastigheter kommer alltid bra ddr3-minnen ha många fördelar jämfört mot ddr2 (så länge vi inte pratar om moderkort där frekvensen för minnena kan styras oberoende av processorn). Under överklockningarna kom vi inte upp i frekvenser där ddr3 bör ha något övertag med luftkylning, vilket gör att ddr3 fortfarande känns som något de flesta kan vänta med ett tag till.
Hur snart prisnivån för de senaste ddr3-minnena kommer ner till en mer rimlig nivå återstår att se. Framförallt är det styrkretsarna som känns som en begränsning då man inte kan använda de höga frekvenser ddr3-minnen klarar av utan överklockning av busshastigheten (processorn). Framtiden hör dock utan tvekan till denna teknik.
Asus P5K3 Deluxe

När det gäller komponenter får vi nog anse att detta är det bäst utrustade moderkortet då man bland annat får trådlös nätverksanslutning och två vanliga gigabitanslutningar. Förutom dessa komponenter skiljer det sig dock inte så mycket mellan de olika korten i testet.
När det gäller inställningsmöjligheter känns moderkortet rätt medelmåttigt, men möjligheten till andra förhållanden (eng: dividers) mellan processor och minne vid högre busshastigheter är en trevlig lösning. Vid överklockningen räckte inte Intels standardkylare till utan höga processortemperaturer gjorde ofta att klockfrekvensen behövde sänkas (systemet stängdes ibland av vid de höga temperaturerna).
Fördelar
Välutrustad
Trådlös nätverksanslutning
Nackdelar
Ont om plats kring processorsockeln
Inte helt övertygande överklockningsresultat med en del processorer, som enligt bios verkar bero på värmeproblem. Det kan dock även röra sig om biosproblem med vissa processormodeller.
Högt pris
Cirkapris: 2300 kr
Asus Blitz Extreme

Denna modell tillhör Asus "Republic of Gamers"-serie och har utrustats därefter. Precis som föregångaren Commando har kortet utrustats med start- och omstartsknappar, plus en knapp för att nolla bios (cmos) som denna gång placerats på i/o-panelen. Kortet är även annars mycket välutrustat och man har till exempel möjlighet att kyla styrkretsarna med vatten.
Crosslynx-tekniken som sitter på kortet är en förändring från övriga P35-kort då den ger 2 x 8-kanaler i Crossfire (två ati-grafikkort), vilket enligt Asus skall ge ökad prestanda.
Vid överklockningen räckte inte Intels standardkylare alltid till utan höga processortemperaturer gjorde ibland att klockfrekvensen behövde sänkas (systemet stängdes ibland av vid de höga temperaturerna). P5K3 Deluxe hade dock i regel större problem än Blitz Extreme.
Blitz Extreme imponerade tyvärr inte på oss så som Asus Commando gjorde när det introducerades. Att man sedan fick varningsmeddelanden varje gång man startade systemet (måste trycka F1 för att den skall starta upp) om att man inte hade några pata-enheter är inte bra. Det är dags för Asus att inse att fler och fler enbart sitter med sata-enheter, man vill inte heller ta bort varningsfunktionerna helt då dessa är bra när man överklockar/eller om man har överklockat systemet. Nu gick det att komma runt detta genom att testa olika sata-kontakter för hårddisken tills den slutade varna.
Fördelar
Innovativa lösningar (Crosslynx)
Mycket goda inställningsmöjligheter
Goda kylningsmöjligheter
Välutrustad
Nackdelar
Inte helt övertygande överklockningsresultat med en del processorer, som enligt bios verkar bero på värmeproblem. Det kan dock även röra sig om biosproblem med vissa processormodeller
Varningsmeddelanden varje gång man startar systemet (gick dock att lösa genom att ändra vart man ansluter sata-hårddisken)
Högt pris
Cirkapris: 2700 kr
Biostar TP35D3-A7

För detta moderkort har man valt att enbart ha en grafikplats, vilket kan vara en bra idé då många sannolikt inte kommer att skaffa två grafikkort (Crossfire). Prisnivån ligger också lägre än väntat, vilket delvis kan ha med detta att göra. Man har även valt att inte inkludera Firewire. Prisuppgiften är dock baserad på en butik (av tre som vi hittat prisuppgifter hos), vilket gör att tillgängligheten för tillfället är dålig.
Moderkortet är i det stora hela en vettig konstruktion med lite bättre utrymme kring sockeln än några andra kort (dock inte någon dramatisk skillnad). Det finns en start- och omstartsknapp på kortet. Man får två stycken gigabitnätverksanslutningar och det mesta man kan förvänta sig. När det gäller bios är inställningsmöjligheterna ibland lite i underkant (speciellt för minnet), men fortfarande tillräckligt för att man borde ha ett bra överklockningskort.
Biostar kunde ha fått en fullträff med detta kort då det är bra konstruerat och har en fördelaktig prisnivå. Det stora problemet är bios som i dagsläget inte räcker till för överklockare, då man måste använda standardspänning för både processor och minnen (för att kunna höja frekvenserna i viss utsträckning). För de som inte överklockar är detta inte något problem. Ifall Biostar löser biosproblemen kan bilden förändras rejält.
Fördelar
Bra pris
Bra layout
Nackdelar
Dåliga överklockningsmöjligheter med nuvarande bios (svårigheter att höja spänning till både processor och minnen)
Dålig tillgänglighet
Inga Firewire-anslutningar
Endast en pcie 16-kanalers plats (för grafikkort)
Cirkapris: 1500 kr
Gigabyte P35T DQ6

Moderkortet är ganska välutrustat, har bra kylning och överklockningsresultaten var de mest övertygande i testet. Temperaturer överlag var också låga, det var även det kort som hade minst värmeproblem vid överklockningen med QX6700 (med Intels standardkylare). Här kanske den stora kylflänsen, som är placerad på undersidan, spelar in och leder bort en del av värmen. Även om priset är lite högt är det inte det dyraste kortet, men det beror förstås även på vad man värderar (vilka komponenter som finns på moderkorten).
Det var faktiskt svårt att hitta några större nackdelar med moderkortet nu när vi kan jämföra det mot flera likvärdiga kort. Som flera andra P35-modeller är det dock trångt kring sockeln. Några kylare får inte plats utan modifikation, men det går förstås att montera bort kylflänsarna på kortet om så skulle krävas.
Fördelar
Mycket bra överklockningsresultat
Mindre värmeproblem än övriga kort i testet
Mycket bra kylning
Nackdelar
Ont om plats kring processorsockeln
Endast en nätverksanslutning
Högt pris
Cirkapris: 2000 kr
MSI Neo Combo

Moderkortet passar sannolikt bäst för de med begränsad budget eller när man vill ha en relativt enkel dator. Överklockningsresultaten var i regel bra med några få undantag. Det finns några frågetecken kring de nya processorerna med 1333 MHz bussfrekvens. Resultaten med E6850 var sämre än väntat. Även om vi inte kunde återskapa de höga temperaturer på halvledarena (mosfet) vi fick med fyrkärniga processorer, som vi fått med andra P35 MSI-moderkort, var temperaturen på halvledarna de högsta av alla kort i testet. Vi avråder från att höja spänningen till sådana processorer på Neo Combo.
Den stora fördelen med detta moderkort är annars att man kan använda billigare ddr2-minnen idag och uppgradera till ddr3 senare. Priset är också en märkbar fördel även om kortet förstås tillhör de enklaste på marknaden. Om man kan acceptera begränsningarna som finns med Neo Combo är det ett prisvärt kort.
Fördelar
Prisvärd
Bra överklockningsresultat med en del Core 2 Duo-processorer (med 1066 MHz buss)
Nackdelar
Lite sämre överklockningsresultat med E6850 (1333 MHz buss)
Endast en pcie 16-kanalers plats (för grafikkort)
Cirkapris: 1000 kr