Biostar TP35D3-A7 Deluxe

Egenskap

Värde

Styrkretsar

Intel P35 (nordbrygga) och ICH9R (sydbrygga)

Storlek

305 x 244 mm (atx)

Revision

5.0

Bios

P35AA702

Vcore

0 +/–0,787 V (max lite drygt 2,0 V)

Vdimm

1,50 – 1,85 V

Nordbryggan

1,35 – 1,55 V

Sydbryggan

1,35 – 1,55 V

Minnesplatser

4 st. upp till 8 GB ddr3-minne

Minnesinställningar

533 till 1333 MHz beroende på processorn

Pcie-portar

1 x 16 kanaler / 3 x 1 kanaler

Pci

2

Bussinställningar

266–700 MHz

Ide (p-ata)

1 st. via Marvell 88SE6121

Sata

6 st. portar sata 300 via ICH9R, esata 2 st. portar via Marvell 88SE6121

Raid (sata)

Raid 0, 1, 5 och 0 + 1 via ICH9R

Usb 2.0

6 st. anslutningar via ICH9R (upp till 10 med konsoler)

Nätverk

2 st. gigabit-lan via 2 st. Marvell 88E8056

Ljud

Realtek ALC888

Programvara

Ingen kommersiell.

Cirkapris:

1500 kronor

Det var svårt att fastställa prisnivån då moderkortet inte finns på så många butiker och priset varierar omkring 1500-1800 kronor, men vi valde här det lägsta priset (av de tre vi hittade). Inställningsmöjligheterna är goda för processorn men sämre för minnen och styrkretsar. Detta hade dock mindre betydelse då få gick att använda vid överklockningstesterna. I övrigt är det ett ganska välutrustat moderkort.

Anslutningar på i/o-panelen:

  • 2 st. ps/2-portar för tangentbord och mus

  • 6 st. usb 2.0

  • 2 st. lan-kontakter

  • 6 st. ljud-kontakter

  • 2 st. externa sata-kontakter (esata)

Det finns gott om anslutningar på panelen, men det fattas också några kontakter. Parallellport och seriellport finns på moderkortet, men tyvärr medföljer ingen konsol eller kabel för dessa. Det går även att få två s/pdif-utgångar via kontakter på moderkortet (koaxial och optisk) men för dessa är det betydligt enklare då en konsol medföljer för dessa.

Biostar har som enda tillverkare i testet valt att helt strunta i Firewireanslutning, vilket kanske hjälpt till att hålla nere priset lite.

Biostar har valt att inte satsa på Crossfire-möjlighet då man endast kan montera ett pcie-grafikkort på moderkortet. De flesta lär sannolikt inte köpa två grafikkort, vilket gör detta val förståeligt. En del kommer säkert gilla detta men samtidigt finns det gott om andra modeller för de som inte gör det.

När det gäller expansionsmöjligheter har Biostar valt samma väg som Asus med tre pcie- och två pci-portar. Det börjar bli dags att någon bryter lite mot mönstret, om alla väljer samma lösning minskar valmöjligheterna.

Även Biostar har valt att använda värmeledningrör till att snabbare leda bort värme från styrkretsarna (till kylflänsar). Det finns inte gott om utrymme kring sockeln men det är lite bättre än för Gigabyte och Asus P5K3 Deluxe.

Färgkodade minnesplatser och atx- respektive fdd-kontakter på kanten är precis som väntat. Det verkar svårt att hitta någon bättre lösning än detta. Det är lite förvånande att man valt att placera batteriet här men vi kan inte se några nackdelar med detta.

På moderkortet hittar vi sex sata-kontakter och då det finns två externa (i/o-panelen) blir de totalt åtta. Detta är precis som för de övriga toppmodellerna, det är bara MSI som inte har så många sata-anslutningar.

Vi finner start- och omstartknappar på moderkortet vilket är till för att man lätt skall kunna testa olika inställningar utan att ha allt installerat i en datorlåda. Detta förstärker intrycket av ett kort för överklockare. Vi hade dock många problem att nå bra överklockningsresultat, men det återkommer vi till under den delen av testet.

Tillbehör:

  • Manual

  • Cd-skiva med drivrutiner och program

  • Sex sata-kablar

  • En fdd-kabel

  • En rund pata-kabel

  • Sex strömadaptrar molex till sata

  • Konsol med två s/pdif-utgångar (koaxial och optisk)

  • Skyddsplåt för i/o-panelen