Överklockning och temperaturer

Under våra överklockningstester använde vi fyra olika processorer. Kylningen hindrade oss dock från att använda mer än maximalt 1,60 V spänning till processorerna, och för QX6700 var vi tvungna att gå ner till 1,50 V. Stabiliteten testades genom att köra Prime95 och 3dmark06 samtidigt under en längre tid (ett antal timmar).

För alla överklockningstester gällde att det gick att få processorn stabil i Prime95 med högre frekvenser än som redovisas nedan. Det var 3d-testerna som inte gick att genomföra.

Vid överklockningarna hade vi flera tydliga problem och av korten var det framförallt Biostar som hade märkbara problem vid allt annat än standardspänning till processor och minnen.

Här är Gigabyte och Asus i märkbar ledning med testets enda 1333-processor. Vinnaren totalt sätt är Gigabyte då moderkortet klarade högre busshastighet.

Att Biostar inte klarar av att hänga med (med standardspänning) är föga förvånande, men av någon anledning får inte heller Neo Combo speciellt imponerande resultat.

Lite förvånande är MSI Neo Combo i topp här med X6800. Denna gång får dock båda Asus-moderkorten lite problem med processortemperaturer (enligt bios). Problemen var dock störst för P5K3 Deluxe.

Båda Asus korten hamnar lite efter då en spänning på 1,60 V ger för höga processortemperaturer (i bios). För att moderkorten skulle kunna köras var vi tvugna att sänka både spänningen och frekvenserna.

Gigabytes P35T DQ6 fick så pass mycket bättre resultat med den enda fyrkärniga processorn än de övriga att vi kände oss tvungna att se närmare på anledningen till detta. Första tanken var att något hänt sedan vi testade Gigabytes moderkort så vi överklockade QX6700-processorn på både Gigabyte P35T DQ6 och Asus Blitz Extreme igen (inom ett par timmar).

Det var inga problem att snabbt nå 3500 MHz med Gigabyte (1,5 V) när vi testade överklockning igen (vi prövade inte maximal frekvens denna gång), men vid den spänningen blir det fortfarande problem för de övriga korten i testet (inklusive Blitz Extreme). Biostar kan i vanlig ordning i princip inte överklockas om man höjer spänningen och det var snarlika problem för MSI Neo Combo med just denna processor. Kanske var detta tur då temperaturen på halvledarna (mosfet) var runt 80-110 grader vid hög belastning med den processorn på Neo Combo.

För Asus var det värmeproblem på annat sätt då båda moderkorten stängdes av vid hög belastning, vilket ledde till att man var tvungen att både sänka frekvenserna och även spänningen. Vi fick godkända temperaturer med Gigabytes kort precis som innan, vilket verkar tala emot att skillnaden beror på några yttre omständigheter eller liknande. Det kan däremot bero på att kylningen är märkbart bättre på Gigabytes kort, vilket inte är osannolikt då den väger betydligt mer än de övriga tack vare alla kylflänsar, eller så är det bios relaterat.

Vi gjorde ett likvärdigt test mellan Gigabyte och Asus Blitz Extreme med standardfrekvenser i viloläge med 1,40 V till processorn. Bios visade en processortemperatur på 71 grader på Blitz Extreme. Vid hög belastning är temperaturer runt 94 grader inte svåra att uppnå.

Vid samma inställningar var processortemperaturen endast 56 grader på Gigabyte P35T DQ6. Med hjälpa av en ir-temperaturgivare kunde vi se en liten temperaturskillnad på processorkylaren i viloläge (1,40 V). Kylflänsen till processorn var då runt två grader varmare på Asus Blitz Extreme än Gigabyte P35T DQ6. Vilka temperaturskillnader det motsvarar på processorn är svårare att säga.

En annan detalj är att bios på Blitz Extreme visade att processorfläkten snurrade runt 2200-2300 varv i minuten medan Gigabytes bios visar runt 1800-1900 (under mätningarna i viloläge). Trots detta anges betydligt högre processortemperaturer för Blitz Extreme. Ifall detta skulle stämma får kylflänsen mer kylning på Asus-kortet i viloläge. Även om man skall vara försiktig med att lita på de uppgifter som står i bios kvarstår att Asus antingen har värmeproblem eller bios problem. Det är fullt möjligt att dessa inte skulle märkas med bättre kylning, då problemet framförallt var att systemet stängs ner för att bios menar att processorn är för varm.