Specifikation

Egenskap

Standard:

802.11n (draft), 802.11g & 802.11b

Hastighet:

Upp till 300 Mbit/s

Kryptering:

Wpa2-psk, wpa-psk, wep 64-/128-bit (för 802.11g & b)

Mjukvara:

1.00.32

Wan-port:

1 st., 10/100 Mbit/s

Lan-portar:

4 st., 10/100 Mbit/s

Löstagbar antenn:

Nej

Storlek:

190 x 184 x 34 mm

Tillbehör:

Nätadapter, nätvekskabel, installationsskiva och manual

Garanti:

2 år

Usb-port

Nej

Övrigt:

Upnp, nat, dos-blocking, spi, qos samt stöd för dyndns.org och tzo.com

Cirkapris:

1300 kr

Siemensroutern har, liksom Linksys variant, endast två externa antenner. Ingen av dessa går att byta ut. Routern är av stilren design med lätt böjda linjer och en silvergrå färg. På framsidan sitter de sedvanliga dioderna för varje lan-port, en aktivitetslampa för det trådlösa nätverket och en diod för att visa att den är påslagen. På denna modell har vi även en indikator vid namn "online" vilken visar om routern har kontakt med internet. Då den hela tiden var släckt för mig läste jag på i manualen och det visade sig att denna funktion endast är tänkt att fungera med pppoe- och pptp-anslutningar vilket är lite tråkigt.

På baksidan sitter fyra vanliga nätverksportar, en wan-port samt knappar för reset och en knapp vid namn "Registration". Om man läser vidare i manualen visar det sig att denna knapp ska förenkla installation av det trådlösa nätverket. Tyvärr är denna funktion vid dagens datum inte i bruk, men det ska komma som funktion i framtida mjukvaruuppdatering.

Installationen av routern sker med hjälp av webbgränssnittet. Manualen visar hur man kopplar alla sladdar och dyker in i det webbaserade gränssnittet.

Man väljer här typ av anslutning och efter att guiden är klar får man gå igenom en liknande guide för att säkra sitt trådlösa nätverk. En bra funktion, som många hemmaroutrar saknar, är att det går och ställa in routern i så kallat bryggat läge. Detta innebär att om man redan har en router hemma, men vill ha trådlöst kan man enkelt köpa en koppla in denna enhet i bryggat läge. Den ursprungliga routern får sköta utlåning av ip-adresser, vidarebefordran av portar samt brandvägg och dylikt. Detta är en smart funktion då den accesspunkt, vilken man annars får köpa, i många fall är dyrare än motsvarande router.

I övrigt har routern i princip de grundinställningar man kan förvänta sig. Det går att skicka vidare portar, man har stöd för dynamisk dns samt stöd för trafikpriotering. Liksom på Netgears variant kan man inte ställa in vilken trafik som ska prioriteras, utan detta sker helt per automatik.

Denna router är i princip den enklaste av alla i testet. Man har de inställningar som behövs, varken mer eller mindre. För en normal användare räcker det mer än tillräckligt och gränssnittet är både snyggt och enkelt. För den mer avancerade användaren finns roligare alternativ såsom routrar med usb-portar och dylikt.