Slutsats

Inför lanseringen av moderkort med Intels X38-styrkrets fanns det som vanligt många rykten. Ett var att man nu skulle få moderkort som klarar både SLI och Crossfire. Intel har sannolikt försökt få Nvidia att möjliggöra detta i sina drivrutiner. Än så länge är även dessa styrkretsar hindrade från att använda sig av SLI-tekniken (två sammankopplade Nvidia-kort), men däremot har Intel lyckats få den möjligheten till sin kommande Skulltrail-plattform tack vare en överenskommelse med Nvidia. Vi kommer även att få se X48-styrkretsar som verkar vara en förbättring av X38. Med andra ord känns det lite förvirrat med tre olika lösningar från Intel, men endast X38 och X48 kan sägas vara ersättare åt 975X då Skulltrail plattformen mer påminner om en serverlösning.

Den stora nyheten med X38 är pcie 2.0-portar för grafikkort, som teoretiskt skall ge dubbel bandbredd, en mindre nyhet är att vissa ddr3-minnen går att överklocka på dessa moderkort (gäller förstås inte ddr2-kort). Jämfört med 975X-kretsar får man även fler pcie-kanaler vilket kan användas på olika sätt, men tendensen verka vara att utrusta korten med fler grafikkortsplatser som har hög bandbredd. Sedan använder förstås de nya moderkorten en bättre sydbrygga vilket leder till fler komponenter och fler möjliga tekniker. Uppgraderingen känns helt nödvändig och rent av sen. Än så länge tycker vi att det ser bra ut för X38 men det behövs mer tester för att ge en mer heltäckande bedömning.

Asus P5E3 Deluxe Wifi-AP

Att man måste använda ddr3-minnen till detta moderkort är inte direkt optimalt just nu när ddr2-minnen är så pass billiga. Priset på både minnen och moderkort ligger lite högt för tillfället. Moderkortet är annars välutrustat, har bra prestanda, överklockar bra och har en låg effektförbrukning. Inställningsmöjligheterna och i viss mån utrustningen är kanske inte helt optimal för överklockare, men det är heller inte meningen med detta kort. För dem erbjuder istället Asus en ddr2-modell som heter Maximus Formula SE.

Kan man trots priset tänka sig ett ddr3-moderkort har vi inga problem att rekommendera P5E3 Deluxe Wifi-AP. För de som inte är intresserade av de trådlösa komponenterna så finns det billigare versioner av detta kort utan dem.

Fördelar

  • Mycket bra överklockningsresultat

  • Bra prestanda

  • Trådlösa draft-n nätverkskretsar (2st)

  • Linuxmiljö inbyggt i bios (Asus Express Gateway)

  • Låg effektförbrukning

Nackdelar

  • Problem med manuella minnesinställningar (vid överklockning)

  • Använder ddr3-minnen

  • Högt pris

Cirkapris till slutkund: 2600 kr