Chassin

Här hittar du de senaste testerna och recensionerna av datorchassin. Redaktionen recenserar löpande modeller från välkända aktörer som Fractal Design, Phanteks, Cooler Master, Lian Li och Corsair, men ämnar även att täcka mindre produktioner som gräsrotsfinansierats via exempelvis Kickstarter.

Klicka för mer information

Hur man väljer rätt datorchassi:
Att välja datorchassi hänger mycket på ens egna specifika behov gällandes expansionsmöjligheter samt vilka komponenter som ska användas till bygget. Först och främst är storleken på chassit en viktig parameter att ta i beaktning, då dessa finns hela vägen från fulltower och miditower hela vägen ner till minitower och SFF (small form factor).

Chassits storlek är kopplat till vilken typ av moderkort som får plats på insidan. Klassiska miditower-chassin har exempelvis vanligtvis stöd för i formfaktorerna ATX, Micro ATX och Mini ITX medan mindre varianter i SFF-segmentet oftast är begränsade till Mini ITX-moderkort. Därför är det viktigt att säkerställa att chassit man väljer är kompatibelt storleksmässigt med ens moderkort.

Vidare bör man se över att chassit man har i åtanke även rymmer de andra komponenterna som ska monteras. Här kan moderna grafikkort vara riktigt bastanta pjäser, där det gäller att det finns utrymme på både längden och höjden i chassit. Har man många lagringsenheter, som exempelvis hårddiskar, behöver det även finnas tillräckligt många dedikerade platser för dessa i chassit.

Expansionsmöjligheter för ventilation är också viktigt vid chassivalet. Moderna chassin har generellt ett antal platser för antingen 140 eller 120 mm-fläktar. Fläktplatserna kan oftast även användas för radiatorer om man har tänkt att bygga in någon form av vattenkylning i datorn. Tänk även på att lättåtkomliga dammfilter kan vara en bra egenskap att kika efter, då de gör det lättare att hålla rent inuti datorn.

Sist men inte minst har vi den estetiska biten, där många vill ha möjligheten att visa upp sina komponenter. För detta ändamål säljs de flesta av dagens chassin med en sidopanel av transparent härdat glas, vilket låter åskådare se insidan av datorn även när chassit är stängt. För att ge en bygge ytterligare personlig flärd kan man även sikta på ett chassi med RGB-belysning, där fläktar och andra detaljer kan lysa i alla regnbågens färger.

Visa mer

Antec Mini P180

Antecs P180-serie är omåttligt popular, inte minst bland SweClockers läsare och forumdebattörer. Datorlådorna kännetecknas av en funktionell design som komibinerar låg ljudnivå med god kylförmåga. Frågan är om den krympta versionen av originalet P180 lever upp till det goda ryktet.

Apevia X-Jupiter Jr

De smutsgrå och beiga datorlådorna hör numera till historien. Moderna chassin kommer i alla färger och former. Låt oss presentera Apevia X-Jupiter Jr – en datorlåda som inte döljer kraftpaketet innanför skalet.

Lian Li PC-B25

Taiwanesiska Lian Li har kallats för aluminiumlådornas okrönte kung, och knappast utan anledning. Företaget var en av de första som i stor skala introducerade lättmetallen i datorlådornas värld. Chassiet som ligger på testbänken heter PC-B25, och vi ska kontrollera om modellen lever upp till det goda ryktet.

Cooler Master Cosmos S

För några veckor sedan arrangerade SweClockers en tävling i samarbete med Cooler Master. Tävlingen gick ut på att gissa vad som dolde sig i en stor tygpåse. Precis som många misstänkte var det Cosmos S vi var ute efter, och nu har samma modell hittat till SweClockers redaktion. Följ med när vi kontrollerar vad Cooler Masters senaste lyxlåda egentligen går för.

Antec Sonata Plus 550

Amerikanska Antec är en omtyckt tillverkare bland SweClockers medlemmar. Modellen som vi ska titta närmare på idag är inget undantag, men denna gång handlar det om ett helt paket med chassi och nätaggregat. Låt oss presentera Sonata Plus 550 – en datorlåda med det lilla extra.

Silverstone Crown CW03-MT

Alla har vi fantiserat om att bygga det där perfekta datorsystemet, att välja komponenter efter ren prestanda och glömma priset. Silverstones senaste HTPC-låda är just en sådan produkt där ren perfektion står över allting annat. Följ med när vi testar ett chassi bortom räckhåll för alla utom de mest inbitna och pengastinna entusiasterna.

Apevia X-Qpack 2

Barebone-marknaden har varit relativt tyst det senaste året och så värst många produktlanseringar har vi inte sett. Tillverkaren Apevia har dock nyligen lanserat en chassiserie som heter X-Qpack 2 vilken ersätter den äldre X-Qpack-serien och erbjuder en utdragbar moderkortsplåt samt god kylning. Vi skall idag titta närmare på detta chassi. Läs vidare!

Cooler Master CM 690

Cooler Master lanserar en datorlåda som inte bara lovar god prestanda utan även ett väldigt förmånligt pris. Vi tittar närmare på nykomlingen och jämför modellen med de mer etablerade Nzxt Hush och Antec Sonata III. Följ med på en rundtur i den splitter nya CM 690.

Cooler Master Cosmos 1000

Det är inte bara grafikkort som blir större och större. Den senaste trenden är gigantiska datorlådor som har plats för allt en välutrustad användare kan önska sig. Vi tittar närmare på Cooler Masters senaste design som lovar att uppfylla allt en renlärig entusiast någonsin kan tänkas behöva, och mer därtill. Följ med oss på en provkörning av den splitternya Cosmos 1000.

Antec Sonata III

Det amerikanska företaget Antec har genom åren producerat ett antal mycket välkända och omtyckta chassin. En av dessa är den ursprungliga Sonata, som i början på 2000-talet inledde trenden med tysta datorlådor. Nu är det dags att titta närmare på den tredje versionen och se om lådan fortfarande håller måttet.

Nzxt Adamas

Den kinesiska tillverkaren Nzxt gör ett avstamp från det traditionella gamer-temat och dyker in på premiumsegmentet med datorlådan Adamas. Vi undersöker om den lilla uppstickaren kan mäta sig med giganter som Lian Li och Silverstone.

Enermax Uber Chakra

Det är alltid populärt med ordentliga datorlådor. Mitt uppe i sommarhettan är det dessutom en nödvändighet att chassiet klarar av att kyla datorsystemet utan bekymmer. Vi ska titta närmare på en modell i Enermax Chakra-serie som vuxit på höjden och som är utrustad med en gigantisk 250 mm-fläkt. Men är större alltid lika med bättre?

Antec P190

Det börjar bli allt vanligare med riktiga monsterchassin på marknaden. Både datorer och användare har blivit allt mer krävande, och för att möta dessa krav har Antec släppt en ny modell i sin populära Performance-serie. Vi tittar närmare på Antec P190, en datorlåda som klarar av vilket datorsystem som helst.

Nzxt Hush

Dagens datorentusiaster värderar låg ljudnivå lika högt som god kylning. Men att bygga ett tyst datorsystem som dessutom har god prestanda är inte särskilt lätt med en tunn plånbok. Vi tittar närmare på Nzxt Hush, ett ljudisolerat datorchassi som inte kostar mer än 800 kr.

Cooltek 3000

Våra kära persondatorer befinner sig i ständig utveckling. Från att ha varit förvisade till gamla gråmulna kontorslokaler har de bjudits in i våra hem och intagit skrivborden. Nästa steg verkar vara att invadera vardagsrummen förklädda till mediemaskiner. Vi tittar närmare på Cooltek 3000, ett htpc-chassi som har plats för både ett fullfjädrat datorsystem och en lyxig touchscreen.