Corsair Carbide Air 740

Egenskap

Värde

Typ

Kubisk Midtower

Formfaktor

E-ATX, ATX, Micro ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

340 × 511 × 426 mm

Vikt

8,8 kg

Material

Stål, plast

5,25"-platser

0 st.

3,5”-platser

3 st.

2,5”-platser

7 st. (varav 3 st. använder samma vaggor som 3,5”)

Fläktplatser

Maximalt 8st. fläktplatser. 7st. 140/120 mm eller 5st. 140/120 mm + 3st. 120 mm

Inkluderade fläktar

3 st. 140 mm AF140L

Platser för expansionskort

8 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

1 659 kr

Luftflöde står i fokus för Air 740 med sin dubbla kammardesign likt föregångarna. Där tanken är att de varma komponenterna håller sig i sin lilla kammare och hårddiskar och dylikt befinner sig i den bakre kammaren. Carbide Air 740 har något större mått än Air 540. Det yttre har fått sig en omgång och numera är strukturen horisontell istället för att vara vertikal som föregångarna. Även om mellanrummen mellan ribborna kan vara något missvisande så finns inga 5,25-tumsplatser i chassit utan där är fläktarna placerade.

01.JPG
02.JPG
03.JPG

Hela frontpanelen är borttagbart. Dock krävs det att topp- och bottenpanel tas bort innan dess. Något omständligt för att nå det medföljande dammfiltret som sitter framför två av de medföljande fläktarna. Bakom filtret finns det stöd för totalt tre fläktar, tre 120 mm-fläktar eller två stycken 140 mm-fläktar. Chassit är även i fronten kompatibelt med radiatorer på storlekar upp till 360 mm eller 280 mm beroende på vald fläktdiameter.

04.JPG

Frontpanelen är en vanlig uppsättning kontakter. Två USB 3.0, ljudportar, strömknapp, reset-knapp samt en knapp för att växla hastigheter, färger eller LED-belysningen på fläktar. Observera att det inte finns stöd för detta i chassit utan kräver ytterligare kompatibel utrustning. Notera hålet under frontpanelens kontakter, det är en expansionsport för framtida tillbehör relaterat till VR-headset, en HDMI-passthrough. Strömknappen lyser blått när datorn är igång, ingen lampa för hårddiskaktivitet finns på chassit.

05.JPG

Den högra sidopanelen täcks av ett stort akrylfönster. Denna sidopanel sitter fast med ett litet handtag och går att svänga upp på gångjärn som sitter i bakkant. Fönstret går även med lätthet att lyfta av när man ska göra större ingrepp.

06.JPG

Bakom fönstret finns huvudkammaren som är rymlig och välplacerad för att visa upp de monterade komponenterna. Layouten som är väldigt öppen möjliggörs av att inga lagringsburar finnes i huvudkammaren. Istället har fokus lagts på obehindrat luftflöde och kompatibilitet med moderkort på upp till E-ATX formfaktor och grafikkort på upp till 32 cm.

07.JPG

Invändigt sitter även en mängd med genomdragningshål med gummibussningar. Fläktarna är till stor del i chassit monterade på skåror för att ge största möjliga stöd för vattenkylning och optimal fläktplacering. Djupet på frontradiatorn är mer eller mindre obegränsat förutom vid användning av mycket långa grafikkort eller radiator i tak eller botten.

08.JPG
09.JPG
10.JPG

På sidoplåten för den bakre kammaren sitter ett lufthål försett med ett magnetiskt fläktfilter för nätaggregatets friskluft. Här skymtas även ett väl tilltaget utskuret hål för eftermontering av kylare på moderkortet. Den bakre kammaren är stor och rymlig, det ska även noteras att nätaggregatets fästning är något unikt. Den kläms fast med hjälp av ett litet fästelement som skruvas framför nätaggregatet. Corsair tror så mycket på denna lösningen att skruvar för nätaggregat medföljer inte ens i chassit även om skruvhål för nätaggregatet finns i bakkant.

11.JPG
12.JPG
13.JPG
14.JPG

Hårddiskslädar för 3,5-tumsenheter ligger i fronten på chassit. Samtliga har en gummilist som sträcker sig längs hela kontaktytan mellan enhet och vagga, samt är verktygslösa. Ovanför nätaggregatet finns plats för fyra 2,5-tumsenheter. Slädarna för 2,5-tumsenheter går även lätt att ta loss med en liten plastspärr i ovankant som man drar lite i. Detta underlättar för montering av kylare.

Här har man även möjlighet att montera pump och radiatorer. Ovanför platsen för nätaggregat finns en mängd hål men även under 3,5-tumsburen finns skåror i fronten för montering av allehanda vattenkylningskomponenter.

15.JPG