Funktionalitet och hantering

Innan vi dyker in i själva datorlådan tänker jag traditionsenligt gå igenom vilka funktioner och finesser som Evolv Shift erbjuder samt hur det kan hanteras och användas i allmänhet.

ALNG6394.jpg

USB-kontakterna sitter alltså längst bak på chassits vänstra sida, och på toppen bor endast startknappen samt ytterligare en knapp, som enligt manualen styr den inbyggda LED-kontrollern enligt följande:

  • Long Press: On/Off

  • Short Press (<1sec): Choose LED Color (10 colors)

  • 2 Sec Press: Choose Mode

    • Mode 1: Static

    • Mode 2: Breathing

    • Mode 3: Color Cycle

Kontrollern är avsedd för användning tillsammans med Phanteks egna LED-slingor, som inte ingår men kan köpas till för cirka 150 kr. Detta anser jag är en helt acceptabel lösning, då det innebär att den som inte har något intresse för belysning slipper betala för det. Jag vill också nämna att Phanteks slingor är utomordentligt trevliga, baserat på mina erfarenheter från Evolv mATX TG.

En finess som Phanteks gärna framhäver är att alla sidopaneler är borttagbara. Det gäller även topp- och bottengallren, som kan ryckas respektive skruvas loss. Den huvudsakliga fördelen med detta är förstås att det ger god åtkomst till komponenterna från alla håll.

ALNG6396.jpg

Tillvägagångssättet är detsamma för alla fyra sidopaneler. Två tumskruvar under toppgallret lossas, varpå sidopanelen lyfts en centimeter uppåt och sedan avlägsnas. Lika enkelt är det att sätta tillbaka panelerna. Hela konstruktionen fungerar mycket väl ihop med chassits formfaktor.

Evolv Shift är enkelt att flytta omkring genom att ta tag med ena handen precis under frontpanelen och med andra i kabeldragningshålet på baksidan. Här upplever jag dock till min besvikelse att Phanteks missat att ta med i beräkningarna att Evolv Shift är en extremt tacksam låda för LAN-partyn och liknande, för det finns inget genomtänkt sätt att bära det längre sträckor på, till skillnad från mitt Lian Li PC‑TU100.

ALNG6481.jpg

Nu menar jag inte att Phanteks rätt och slätt borde ha monterat ett handtag på toppen, för det hade varken varit snyggt eller säkert, men Evolv Shift hade faktiskt enkelt kunnat bäras i ena handen om kabeldragningshålet bara hade varit lite annorlunda.

ALNG6484.jpg

Det största problemet är att kanten på insidan är så knagglig att det inte går att hålla datorn mer än någon minut i handen innan fingrarna skriker efter nåd. En strategiskt placerad bit skumgummi eller liknande förbättrar drastiskt situationen, men är ingen perfekt lösning.

Hålet är nämligen så litet att jag endast kan få in tre fingrar till hälften. Det optimala hade varit att kunna få in alla fyra fingrar helt och hållet och på så sätt få ett bekvämt och bra grepp. Jag förstår dock om Phanteks inte vill göra hålet större, framförallt inte bredare, och det hade inte varit nödvändigt om bara kanten hade varit mjukare. Tråkigt att man missat detta.

En dator byggd i Evolv Shift är alltså tyvärr ganska knepig att bära med sig utan någon form av väska eller liknande hjälpmedel, i synnerhet om fula fingeravtryck ska kunna undvikas. Lite synd på vad som annars måste beskrivas som en alldeles förträfflig LAN-dator väl på plats.

Så mycket mer finns faktiskt inte att säga utan att öppna upp själva chassit. Exteriören har inga fler anslutningar eller luckor, och de dammfilter som finns är endast tillgängliga från insidan. Därmed är det dags att dyka in i Evolv Shift.