Webbaserat OS

DSM är ett operativsystem som i grunden bygger på Linux och styrs via ett webbaserat GUI(Graphical User Interface). Det erbjuder en uppsjö av funktioner och inställningsmöjligheter via det medföljande "Paketcentret" som innehåller ett eget ekosystem av applikationer som går att installera på enheten.

Det faktum att DS418J inte kommer förinstallerat med en massa applikationer som man inte bett om är i mina ögon väldigt uppskattat. Synology verkar ha ett förtroende för att användaren själv kan avgöra vilka funktioner den önskar av enheten.

The plug n' play experience

Det märks att Synology har lagt ett stort fokus på användarvänlighet med sin DSM-mjukvara. När den svarta skönheten är installerad och inkopplad till både elnät såväl som router är det bara att gå till adressen find.synology.com. Efter lite sökande dyker min DS418J upp och det går att ansluta till enheten.

Jag kan ju anse att detta ställer lite säkerhetsrelaterade frågor och för den som är lite konspiratoriskt lagd hade jag föreslagit andra installationssätt. Jag har dock inte utforskat dessa möjligheterna vidare. För en novis som mig är dock detta sättet mycket uppskattat och enkelt.

anslut.PNG

Simpelt.

installera DSM - Copy.PNG

Jag blir omgående ombedd att installera DiskStation Manager.

DSM uppdatering & underhåll.PNG

DSM-mjukvaran kan hålla koll på sig själv och se till att installera viktiga uppdateringar utan användarens inblandning samt inställningar för att hålla koll på hälsan hos diskarna.

installera quick connect - Copy.PNG

Det här hoppade jag över. Jag har lite betänkligheter gällande min personliga integritet här.

rekommenderade filpaket.PNG

Det erbjuds ett förval av applikationer att installera på enheten. Smart.

anonym statistik.PNG

De flesta företag idag är väldigt intresserade av användarnas data, så även Synology. Nej tack för mig.

Applikationer

För att koppla upp mig till DS418J startar jag bara upp valfri webbläsare och skriver in IP-adressen, vilket i mitt fall var följande; 197.168.0.127:5000. Notera att detta är ett internt IP tilldelat av routrr och kommer vara unikt för varje nätverk. Det finns även en liten lätt desktop-klient som heter WebAssistant som hjälper till att hålla koll på Synology-enheterna i nätverket. Det går också att komma åt DS418J därigenom, skulle minnet svika.

Vid installationen erbjuds användaren att installera ett fördefinierat paket av applikationer som ger DS418J en grundfunktionalitet. Det innefattar bland annat möjligheten att hantera bilder, film, ljud, mediaserver, backup, cloud sync och nedladdningsprogram (torrentklient).

home screen.PNG

Hemmabilden.

paketcenter.PNG

Paketcenter. Härifrån kan nya applikationer installeras på DS418J.

Om dessa förinstallerade applikationer inte skulle släcka konfigurationstörsten erbjuder Paketcenter ett överflöd som utökar NAS-enhetens funktionalitet. Jag har personligen bara skrapat på ytan av alla funktioner som Synology erbjuder och jag kommer gå igenom de applikationer som jag fann mest användbara under vårat korta förhållande.

File station

file station.PNG

Jag antar att denna applikation inte kräver mycket närmare förklaring. För de som någon gång använt sig av Utforskaren i Windows bör detta vara tämligen lättnavigerat. Här går det att skapa mappar, flytta filer, radera filer och organisera sin data manuellt om så önskas.

Download station

download_station_editerad.png

Massa semesterfilmer!

Här erbjuder Synology en torrentklient som drivs av NAS:en oberoende av övriga datorer i nätverket. Detta tycker jag är en mycket användbar lösning för att ladda ned alla intressanta semesterfilmer som finns på nätet. Så länge användaren hanterat en torrentklient tidigare bör denne förstå sig på Download station utan problem. Alla de vanliga inställningar som brukar finnas i en torrentklient finns även här.

Video Station

videostation.PNG

Information om filmer laddas ner automagiskt såväl som omslagsbilder. Tjusigt!

Synology erbjuder även en väldigt avskalad och elegant lösning som de kallar Video Station. Denna hanterar allt från information om filmer till betyg och omslagsbilder. Allting fylls i automatiskt och hanteras av NAS:en. Huvudvärksfritt med andra ord.

Video Station kopplar även upp mot OpenSubtitles.org, Shooter.cn samt Subscene för att ladda ned undertexter till filmer som saknar det. Detta kan skötas automatiskt men även manuellt.

Det går att ladda ned en applikation som kallas DS Station på enheter som Apple TV (Gen4 i detta fallet) och genom denna få tillgång till Video Station via nätverket. DS Station är avskalat och smakfullt och följer Apple TV:s designfilosofi. Inte mycket mer att säga om det egentligen mer än att det fungerar väldigt smärtfritt. Denna finns även tillgänglig till handhållna enheter såsom smartphones och plattor.

Det går även att använda sig av en applikation kallad Media Server som kan erbjuda liknande funktionalitet som Video Station men som kan strömma till DNLA-kompatibla, exempelvis TV-apparater, mediaenheter men även kompatibel mjukvara såsom PLEX.