Inledning

Återigen sätter jag tänderna i en ny modell inriktad till den spelorienterade publiken. Denna gång är det Philips Evnia 25M2N5200P som underhåller mina ögon. Samtidigt som specifikationerna tar ett försiktigt kliv uppåt, gör även prislappen det, om än något mindre försiktigt. Det är ett förvillande likt syskon till min tidigare recension, som ni kan hitta här.

Philips-Evnia-25M2N3200W_Philips_logo.jpg

Philips Evnia 25M2N5200P är en bildskärm med 1 920 × 1 080 pixlar vid 280 Hz. Den använder LCD-tekniken IPS (In-plane Switching) och är relativt liten med sina 24,5 tum på diagonalen. Det erbjuds en USB-hubb och förutom Displayport 1.4 finns också två HDMI-uttag. För den med brist på hörlursuttag finns även ett sådant på skärmen.

Likt sitt billigare syskon, är det här en bildskärm som aspirerar för att övertyga de spelare som gärna spelar klassiska e-sportstitlar som CS:GO, Rainbow Six, Valorant, Fortnite med flera. Med utlovade låga eftersläp, gott om funktioner för att se till att bilden som produceras alltid är i toppskick, inkluderar den bland annat AMD Freesync Premium och BFI-tekniker som fungerar i tandem.

Intryck och erfarenheter i en detaljerad videorecension

Testpiloten Daniel @Dinoman Ördén har haft möjligheten att testa Philips Evnia 25M2N5200P och delar nu med sig av sina intryck och erfarenheter i en detaljerad videorecension. Se videon ovan för en ordentlig genomgång av bland annat bildkvalitet, funktion, design och spelupplevelse.

Välkommen till SweClockers testpiloter

Dinoman_fejs.jpg

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: Daniel Ördén

  • Användarnamn: @Dinoman

  • Registrerad: 2004

  • Plats: Älmhult

Daniel är en datorentusiast som byggde sin första dator när han var 14 år gammal för sommarjobbspengarna. I det bygget var en AMD Thunderbird 1400 central, han lyckades överklocka den med hjälp av alla duktiga människor på SweClockers Forum! Därmed började resan.

Han har hängt med SweClockers genom åren mer eller mindre aktiv men alltid närvarande och sedan ett antal år tillbaka så är han numera Testpilot som han anser vara en stor ära och ett kul äventyr. I övrigt arbetar han på ett multi-nationellt svenskt möbelföretag. Ni finner honom främst i forumet.

Läs mer om SweClockers testpiloter

Sponsrat innehåll: Testpilot

Philips_Envia_logo.png

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av Philips som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Specifikationer

Egenskap

Värde

Bildskärmsstorlek

24,5 tum

Panelteknik

LCD IPS

Upplösning

1 920 × 1 080 pixlar

Bildformat

16:9

Välvd

Nej

Färgdjup

8 bitar

HDR

Ja (fast nej)

Responstid

1 ms (GtG)

Maximal uppdateringsfrekvens

280 Hz (DP 1.4)

Bakgrundsbelysning

WLED

Kontrastförhållande (statiskt)

1000 : 1

Ljusstyrka

400 cd/m²

Pixeltäthet

Cirka 90 ppi

Adaptiv Synkronisering

AMD Freesync Premium

Anslutningar

1× Displayport 1.4
2× HDMI 2.0
1× 3,5 mm stereoplugg

VESA-fäste

Ja, 100 × 100 mm

Pris vid publicering

Cirka 3 200 kronor

Aktuellt pris

Slutsats och sammanfattning

Philips försöker övertyga oss om att Philips Evnia 25M2N5200P är värd våra surt förvärvade pengar genom att erbjuda ytterligare en bildskärm på 24,5 tum i Full HD-upplösning. Denna gång är uppdateringsfrekvensen rejält uppskruvad till hela 280 Hz.

Rent tekniskt är detta en riktigt imponerande bildskärm. Eftersläpen är låga, uppdateringshastigheten är hög och färgåtergivningen är utmärkt. Det är imponerande hur långt IPS-tekniken har kommit sedan dess födelse. Tyvärr är upplösningen låg och storleken ganska blygsam med tanke på vad Philips försöker få oss att betala.

Philips Evnia 25M2N5200P är, liksom sitt billigare syskon, en utmärkt spel- och allt-i-allo-skärm, och designen passar troligen in i de flesta svenska hem. Tyvärr erbjuder den även smolk i glädjebägaren, såsom att färgtemperaturen inte fungerar som den ska. Men, till skillnad från sitt billigare syskon, fungerar sRGB-läget riktigt bra.

Den innehåller en USB-hubb men tyvärr ingen KVM-switch, vilket i detta fall hade varit befogat. Även USB-C med Power Delivery hade varit önskvärt, särskilt för att motivera priset.

Jag känner att jag hamnar i en konstig slutsats med den här modellen. Det är en riktigt bra bildskärm, utmärkt för spel och mer än godkänd för produktionsarbete. Men jämfört med sina andra syskon i Evnia-serien samt konkurrensen, så är priset svårsmält för en bildskärm på 24,5 tum och 1080p i 2023. För ett par hundralappar under 3 000 kronor skulle detta vara ett givet köp, men just nu får den ingen utmärkelse.

Fördelar

  • God färgåtergivning: 113 procent av sRGB och 80 procent av DCI-P3

  • Färgkorrekt - > 2 dE (sRGB)

  • Toksnabb panel och med minimalt eftersläp

  • 280 Hz är häftigt i spel

Neutralt

  • Avsaknad av KVM-switch och USB-C med PD

Nackdelar

  • Ingen röd-, grön- eller blåjustering i OSD

  • Färgtemperaturen skogstokig i OSD

  • I testande stund för dyr

Pris vid publicering: Cirka 3 200 kronor