Phanteks har etablerat sig som en ledande spelare på den svenska marknaden när det gäller datorchassin, fläktar och slutna kylsystem för hemmabyggare. Jag har tidigare haft nöjet att granska deras imponerande Glacier One 360D30-vattenkylare samt det eleganta NV5-chassit – där båda produkterna gav mig ett mycket positivt intryck och upplevdes som väl genomtänkta.

mot_01.jpg

Nu är det dags att utforska ett chassi ur företagets mellansegment. In kliver därför Phanteks XT View på testbänken. Denna modell erbjuder, likt NV5, dubbla glassidor i det populära akvarieformatet för ATX-chassin samt inkluderar ett gäng A-RGB-fläktar och en inbyggd kontroller. På papper ser det även ut att vara rymligt nog för de flesta komponenter. Sätt dig ner bekvämt och följ med när jag dyker ner i detaljerna kring Phanteks XT View i svart utförande.

Välkommen till SweClockers testpiloter!

154 x 102.jpg

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: André Uppman

  • Användarnamn: @Yatagarasu

  • Registrerad: 2011

  • Plats: Gävle

  • Specialitet: Datorer och spelmotorer

Engagerad hårdvaruentusiast med stark passion för framförallt PC och PC-spel. André har varit aktiv medlem på SweClockers sedan 2011 och FZ sedan 2020, men har egentligen långt innan dess pillat med datorer. Redan vid 7 års ålder blev han introducerad till datorvärlden då han fick tillgång till sin första egna dator med en Intel Pentium 4.

André är utbildad inom el och nätverk, men har sedan dess även utbildat sig inom VA- och miljöteknik. I övrigt besitter han bred teknisk kompetens inom hårdvaruteknik, kringutrustning och spelrelaterade områden likt spelmotorer. När det rör sig om hårdvara är det bärbart, ljud och kringutrustning som ligger närmast hjärtat.

Utöver att häcka på diverse forum tycker André om att dominera slagfälten i Battlefield, leka borgmästare i Cities Skylines och pilla med 3D-skrivare. Nattfotografering och fartyllda tvåhjulsäventyr är annars aktiviteter som avnjuts i utomhusmiljö.

Sponsrat innehåll: Testpilot

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av Phanteks, som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Specifikationer

Phanteks XT View är inte det största av chassin, men heller inte bland de minsta när det kommer till ATX-klassen. Ytterdimensionerna är relativt blygsamma, samtidigt som det tillåter E-ATX-moderkort på upp till 28 centimeter att rymmas på insidan. Annars är det en klassisk svart låda med dubbla glassidor, vilket har blivit populärt på senare tid.

Inledning.jpg

Luftintag för bottenmonterade fläktar och eventuell lagring i chassits nedre del.

Egenskaper

Phanteks XT View Mini Tower

Material

Metall
Plast
Härdat glas

Formfaktor

E-ATX (280mm)
ATX
Micro-ATX
Mini-ITX

Vikt

7.55 kg

Dimensioner (H × D × B)

440 × 230 × 500 mm

Maximal höjd grafikort

184 mm

Maximal bredd grafikkort

415 mm

Maximal höjd processorkylare

184 mm

Nätaggregat maxlängd

270 mm

Plats för radiator

Top: 415 × 138 × 60 mm
Sida: 305 × 120 × 62 mm

Plats för fläktar

10 st. 120 mm
6 st. 140 mm

Anlsutningsmöjligheter

1 st. USB Type-C 3.2 Gen 2
1 st. USB Type-A 3.0
1 st. kombinerat hörlursuttag

Pris

1 049 kronor

När det kommer till anslutningsmöjligheter finns det en ensam USB Type-C 3.2 Gen 2, som får sällskap av en USB Type-A 3.0 och ett kombinerat hörlursuttag. När det gäller fläktar finns det plats för antingen tio stycken 120 millimeter eller sex stycken 140 millimeter-varianter. Phanteks väljer här med XT View-chassit att inkludera tre stycken av sina adresserbara RGB-fläktar direkt från start. Allt som allt väger ekipaget in på drygt sju och ett halvt kilogram.

Jag vill passa på att uppmärksamma och tacka Inet som lånat ut komponenter för detta test. Detta inkluderar processorn AMD Ryzen 9 5900X och moderkortet Asus ROG B550-F Gaming. Det vattenkylda monstergrafikkortet Geforce RTX 3090 Ti LC från Asus står för grafikprestandan. Till sist har vi en 1 TB Samsung 980 Pro för lagring.

Möt Phanteks XT View

Jag har redan skvallrat lite om vad Phanteks XT View har att erbjuda i specifikationsbladet. Bland annat handlar det om relativt smala yttre dimensioner, parat med ett på pappret rymligt inre och dubbla glaspaneler för att visa upp de installerade komponenterna och bygget. Nu tänkte jag att vi skulle ta oss en närmare titt på det hela.

mot_01.jpg

Phanteks XT View intar plats på 'testbänken'.

mot_02.jpg

Sidopanelen har håligheter för luftgenomflöde.

mot_03.jpg

Baksidan är relativt generisk.

mot_04.jpg

Båda sidoplåtarna lossas enkelt med två tumskruvar på respektive panel.

mot_05.jpg

IO-anslutningarna samt ett gäng knappar för att styra RGB-kontrollen som kommer med chassit.

mot_06.jpg

Dammfiltret i chassits botten löper längs med fyra skenor.

mot_07.jpg

Det övre fläktfiltret fästs med magneter.

Till skillnad från exempelvis Phanteks NV5 erbjuder Phanteks XT View en mer symmetrisk och subtil design, något jag personligen uppskattar i sammanhanget. När jag vrider runt chassit, blottas en svart panel med urholkat mesh i metall för att låta fläktarna andas utan att kompromissa med estetiken på framsidans glaspanel. Med chassits bakre del vänd mot mig kan jag se att sidopanelerna sitter fast med två enkla tumskruvar vardera.

Vänder jag sedan blicken mot chassits övre del ser jag IO-panelen; denna består kort sagt av en USB Type-C, en USB Type-A, ett kombinerat hörlursuttag, strömknapp och avslutningsvis några reglage för att kontrollera den inbyggda ARGB-hubben. Övergripande känns detta som rimliga anslutningsmöjligheter, även om jag själv hade önskat att se en till USB Type-A-anslutning. Till sist kikar jag närmare på dammfiltren; de övre filterna fästs med magneter, medan det nedre filtret glider in och ut på en skena. Dock bör det nämnas att det nedre filtret ibland inte glider lika smidigt och kan fastna.

insida_01.jpg

Den främre insidan av Phanteks XT View, ser avskalat och rynligt ut vid en första anblick.

insida_02.jpg

Hake för att sätta fast glaspanelen samt dämpande material.

insida_03.jpg

Fler fästpunkter och desto mer antivibrations-dynor.

Nu är det dags att zooma ut igen och kika närmare på chassits innanmäte. Jag börjar därför med att ta bort glaspanelen som pryder chassits ena sida. Glaspanelen är vid en första anblick inte särskilt anmärkningsvärd, men vid närmare inspektion kan jag se att Phanteks har installerat ett antal dämpningskuddar för att motverka vibrationer. Detta bör hjälpa både med resonansljud och att skydda glaset över tid. Här syns nu tydligt de tre inkluderade ARGB-fläktarna samt alla håligheter som möjliggör en god kabeldragning framöver.

Jag önskar att jag kunde säga att den bakre panelen var lika positivt överraskande. Istället möts jag av frustration, då panelen trilskas och envisas med att fastna varje gång jag ska ta av den. Detta slutar med att jag böjer till plåten runt de små plupparna och hålen som sammanför panelen med chassit. Här känns det som att marginalerna inte är bra nog från fabrik, när jag som potentiell konsument behöver korrigera sådana saker i efterhand. Det upplevs väldigt billigt.

insida_04.jpg

En plåtbit för att fästa lagring eller annat på moderkortets baksida.

insida_05.jpg

En hårddiskvagga i chassits bottenkammare, lossas enkelt med en ensam tumskruv.

insida_06.jpg

Den fördragna kabeldragning är klart godkänd.

insida_07.jpg

Trots gått om håliheter för att föra kablar framåt är det brist på fästpunkter på baksidan.

Med plåten fixad och placerad åt sidan är det dags att kolla på innanmätet bakifrån. Det första som fångar mitt intresse är den löstagbara metallbiten på moderkortets baksida, vilken används för att fästa exempelvis 2,5-tums-enheter. Samma visa gäller i bottenkammaren där nätaggregatet huserar; en liten vagga för hårddiskar eller SSD-enheter vilar där och lossas även den enkelt med en ensam tumskruv. Dessvärre verkar det inte finnas allt för gott om utrymme eller fästpunkter för kabelhantering någonstans i bakpartiet, men däremot finns det gott om håligheter att föra kablarna framåt för installation till moderkort och grafikkort.

Att bygga dator i Phanteks XT View

Med båda panelerna åt sidan är det nu dags att bygga datorn i Phanteks-chassit, och spontant har jag redan några mindre farhågor. Bland annat reagerar jag på att platsen där jag tänkt fästa radiatorn för grafikkortet kan bli ett problem, eftersom plåten inte är försänkt utan löper längs med den plåt där moderkortet kommer att sitta. Jag passar även på att ta bort hårddiskburen i chassits botten samt på baksidan av moderkortsplåten, då dessa inte kommer att användas.

bygg_01.jpg

Det är inga konstigheter att få nätaggregatet på plats, gott om utrymme över för kablage.

bygg_02.jpg

Installation av moderkort går snabbt och smidigt.

bygg_04.jpg

Det är väldigt tajt att fästa moderkortets strömförsörjning, så pass att det inte riktigt går att göra med radiator väl på plats törs jag påstå.

bygg_03.jpg

Det mesta utom grafikkortet på sin plats.

bygg_05.jpg

Jag får inte plats med grafikkortet, även om jag monterar bort de medföljande fläktarna i bakre parti.

bygg_06.jpg

Jag löser situationen med att installera ett vertikalt grafikkorts-kit och en riser-kabel.

Det första på dagordningen när det kommer till montering av själva datorn blir att placera nätaggregatet på sin plats. Detta kunde inte ha varit smidigare, då det finns gott om plats i alla riktningar. Därefter är det dags att placera moderkortet och den tillhörande Phanteks 360D30-kylaren på sina respektive platser. Jag önskar att jag kunde säga att även detta gick relativt enkelt, men efter att ha installerat radiatorn måste jag montera bort den igen för att komma åt och koppla in strömsladdarna till moderkortet. Efter det får jag sätta tillbaka radiatorn i dess övre position igen.

Med det mesta på plats är det nu dags för den sista detaljen: att installera grafikkortet. Tyvärr stöter jag på patrull direkt. För det första måste jag montera bort de medföljande fläktarna som sitter i den bakre delen, annars får inte grafikkortet och dess tillhörande radiator plats – kort sagt får jag inte ned grafikkortet i PCI Express-slotten. Jag försöker efter bästa förmåga att installera fläktarna på andra sidan av fästpunkterna, men detta gör att den bakre större plåten inte längre går att montera.

Trots att jag bökar och stökar med olika konfigurationer, där jag testar att vända båda kylarna, använda andra skruvar och till och med provar andra fläktar, blir utsikterna för att få ett färdigt system allt mörkare för varje moment. Till slut landar jag i två lösningar: antingen att gräva fram ett vertikalt grafikkorts-kit ihop med en riser-kabel, eller att ta bort 360-radiatorn för processorn och istället använda en tornkylare, vilket skulle ge plats för grafikkortets 240-radiator i toppen. Jag väljer det första alternativet för enkelhetens skull.

färdigt_01.jpg

Ett färdigt datorsystem är ändå rätt snyggt.

färdigt_02.jpg

Med systemet påslaget syns lite RGB från den bakre medföljande fläkten och RGB-remsan.

färdigt_03-fixed.jpg

Det är synd att jag blev tvungen att ta bort de bakre fläktarna, annars hade det funnits gott om RGB-belysning att tillgå för den som gillar sådant.

Mycket frustration, tänkande och ombyggnationer av systemet senare är jag ändå rätt nöjd med slutresultatet. Det ser snyggt ut, och jag kan utan problem placera datorn centralt på kontoret utan att skämmas. Däremot hoppas jag att ingen vän eller bekant ber mig att bygga ett system åt dem med detta chassi i åtanke. I så fall rekommenderar jag både den vännen och dig som läsare att istället snegla på antingen Phanteks XT Ultra Pro eller Phanteks NV5 – två andra chassin jag har testat från företaget som lämnat ett avsevärt bättre intryck.

Sammanfattning

Phanteks har på senare tid utmärkt sig genom att leverera högkvalitativa chassin till förmånliga priser, vilket väckte mitt intresse när jag fick förfrågan om att testa deras Phanteks XT View. Jag har tidigare kollat in bland annat företagets XT Ultra Pro och NV5-chassin, två produkter som lämnade mig med goda intryck. När det kommer till Phanteks XT View erbjuds, likt NV5-modellen, dubbla glassidor, en klassisk ATX-formfaktor och tre medföljande ARGB-fläktar.

Samman_03.jpg

Phanteks XT View med lite RGB påslaget.

Samman_01-fixed.jpg

Phanteks XT View med monterade komponenter.

De första intrycken är positiva, då chassit ser bra ut från alla vinklar när jag placerar det på bänkytan. Anslutningsmöjligheterna är i linje med förväntningarna, med en USB Type-C, en USB Type-A och ett kombinerat hörlursuttag – det enda på önskelistan här skulle vara en till USB Type-A-anslutning. Glaspanelen på chassits bredsida är försedd med gummering, vilket hjälper till att minska resonans och skydda själva glaspanelen. Baksidan och botten erbjuder flera platser för montering av lagringsenheter, där vaggorna enkelt tas bort eller sätts tillbaka med en ensam tumskruv.

Däremot är inte allt guld och gröna skogar; den bakre plåten trilskas och fastnar hela tiden vid på- och avmontering. Detta åtgärdar jag genom att böja plåten på flera ställen för att tillåta smidigare hantering. Tyvärr fortsätter problemen vid montering av datorkomponenterna. Marginalerna är alldeles för tajta, och jag upplever att specifikationerna inte lever upp till faktisk användning. För att ens få till ett färdigt system fick jag montera ur två av de tre medföljande fläktarna samt installera ett vertikalt grafikkorts-kit med en riser-kabel.

samman_02.jpg

RGB-remsa löper längs med chassits glassida.

Jag måste säga att jag är väldigt besviken på Phanteks XT View, särskilt efter hur bra de lyckades med tidigare chassin i XT- respektive NV-serien. Det har varit en frustrerande upplevelse att både hantera och bygga ett datorsystem i denna plåtlåda. Min slutsats blir därför att eventuella spekulanter bör kika på andra produkter. Den tidigare nämnda Phanteks XT Pro Ultra är betydligt trevligare att hantera och dessutom till ett lägre pris. För den som verkligen vill ha den dubbelsidiga glasdesignen är Phanteks NV5 ett mycket trevligt alternativ, som dessutom bara är några hundralappar dyrare.

Positivt:

  • Det är snyggt väl färdigbyggt

  • Bra vibrationsdämpning på glaspanelen

Negativt:

  • Det känns väldigt billigt i konstruktion

  • Stundvis trångt att bygga i

  • Begränsade möjligheter för komponentval

  • Dåligt genomtänkt design för interiören

Phanteks XT View Black finns tillgänglig hos flera svenska återförsäljare till det rekommenderade priset om 1 049 kronor.