Artikelarkiv

Här hittar du alla artiklar som SweClockers publicerat, i kronologisk ordning. Vi skriver nyheter, publicerar recensioner, tävlingar, guider och mycket annat. Vårt huvudfokus är förstås datorhårdvara i form av kompletta datorer, datorkomponenter och tillbehör samt kringutrustning. Vi skriver även om spel, mjukvara, branschnyheter och exempelvis streamingtjänster. Du kan enkelt filtrera listan nedan.

21

Intel kontra AMD-krönika

Vladimir Rybnikov hos Digit-Life har skrivit en lång krönika som behandlar denna ständiga diskussion mellan datorentusiaster som pågått sedan AMD lanserade sin Athlon-processor: Intel kontra AMD.

12

Radeon X800 strömförbrukning?

X-Bit Labs har publicerat en intressant artikel där de testar strömförbrukningen på nästan hela ATi:s linje grafikkort. Det pratades mycket om hur pass mycket ström de nya X800-baserade grafikkorten verkligen förbrukar och de få tester vi såg var inte direkt övertygande när korten lanserades för cirka tre månader sedan.

36

Nytt 3DMark på gång

Beyond3D har gjort en lång intervju med killarna bakom 3DMark-prestandatesten. Självklart pratas det om den kommande 3DMark-versionen som verkar dyka upp inom en snar framtid. Intervjun är lång och det disktueras vilken roll 3DMark har på grafikmarknaden samt vilka trender som de ser när det gäller 3D-motorer och tekniker. Det verkar åtminstonde som om nästa 3DMark-version blir lite annorlunda jämfört med 3DMark03.

56

AMD lanserar Sempron

Idag har AMD lanserat sin budgetprocessor Sempron. Den nya budgetprocessorn, som utvecklats för sockel A och sockel 754 ska ersätta budgetprocessorn Duron samt AthlonXP.
Sockel A-varianten bygger på AMDs lite äldre kärna Thoroughbred-B, medans sockel 754-versionen bygger på dagen Athlon64-processorer med halverad cache.

14

ATi Radeon 9800 Mobility

ATi tillkännagav idag grafikkretsen till bärbara datorer som gått under arbetsnamnet M18. Namnet tillkännagavs som sagt idag och det blev naturligtvis ATi Radeon 9800 Mobility. Namnet säger dock föga, då kretsen baserar sig på R420-kretsen. ATi har dock inget PCI-Express-stöd för kretsen än, därav uteblivet Radeon X800-namn.

12

Pentium 4 värmeproblem i barebones

Tech Report publicerade igår en recension på Shuttles XPC SB81P med som bygger på Intels nysläppta moderkortskrets i915P med stöd för Pentium 4-processorer med sockel T (775). De hade lite problem med prestandan med 3.6 GHz-modellen av Pentium 4 och undersökte detta lite.

31

Giftigt Sapphire X800 Pro recenserat

VR-Zone Hardware har recenserat det av Sapphire nyligen släppta grafikkortet X800 Pro Toxic Edition. Det som skiljer X800 Pro Toxic Edition från ett vanligt X800 Pro är kylningen och en funktion som Sapphire kallar A.P.E, Automated Performance Enhancement. A.P.E fungerar ungefär som Overdrive, det vill säga klockfrekvenserna på grafikkortet ökar när belastningen ökar.

I testet jämförs Sapphire X800 Pro Toxic Edition vid olika klockfrekvenser, vanliga X800 Pro och X800 XT Platinum Edition i Unreal Tournament 2004, Splinter Cell och Tomb Raider : Angel Of Darkness. Testerna är väldigt intressanta; Sapphire X800 Pro Toxic Edition ger X800 XT PE en bra match i många av testerna.

46

Seagate ökar garanti till 5 år

Hårddisktillverkaren Seagate har i ett pressmeddelande gått ut med att de kommer att höja garantitiden på samtliga hårddiskar de tillverkar. Garantitiden har höjts till 5 år, och gäller för hårddiskar sålda efter 1 juni. Detta är givetvis en mycket trevlig ändring från den tidigare trenden att sänka garantitider på hårddiskar till 1 år. Förhoppningsvis kommer detta leda till att även andra tillverkare höjer sina garantier.

11

VR-Zone recenserar Abit AV8

Vr-Zone har recenserat det nyligen släppta Abit AV8 som bygger på moderkortskretsen VIA K8T800 Pro. I det här testet jämför de Abit AV8 med Asus AV8 Deluxe och MSI K8T Neo2-FISR som också är konstruerade för sockel 939. Vi ser inbördes prestandaskillnader mellan moderkorten i test som 3dmark01, PC Mark 2004, Far Cry med flera.

59

AMD prissänkning

AMD har idag presenterat rejäla prissänkningar på vissa processorer. Till exempel kan vi se en prisändring på cirka -30 procent på vissa Athlon64-modeller. Dock har de höjt priset på bland annat AthlonXP 2800+ samt Athlon64 FX-53. Vi har sammanställt ett diagram med de största och intressantaste prissänkningarna som AMD gjort idag:

1

Latenser förklaras

DDR400-standarden för RAM-minnen har funnits ett bra tag nu. Övergången från DDR200/266 till DDR400 tog inte lång tid men DDR400 verkar bli den sista standarden på DDR-tekniken även fast det spekulerats om en snabbare standard innan DDR-II tar över helt. Ersättaren är som sagt DDR-II som Intel lagt till stöd för på sina nya moderkortskretsar i915 och i925. På AMD Athlon64-sidan går det lite slöare men stöd förväntas dyka upp innan årets slut.

4

MSI säljer CD/DVD-avdelningen

DigiTimes har snappat upp via sina källor att MSI är på väg att sälja ut sin optiska avdelning, det vill säga avdelningen som utvecklar och producerar MSI:s CD/DVD-enheter. Det hela sker enligt en omstrukturering hos MSI där de nuvarande åtta enheterna ska bli fyra. MSI har tydligen kontaktat stora aktörer på den optiska marknaden som Asus, Lite-On och Foxconn.

27

HDTV PCI-instickskort

HDTV (Hi-Definition Television) är det något som det pratas tyst om här och var bland Sveriges befolkning. Tekniken är än så länge förbehållen Amerika och några länder i öst. Det intressanta är att tekniken i sig inte är svår att implementera - det gäller bara att teven har stöd för det. I annat fall kan man titta på ett TV-kort till datorn med HDTV-stöd.

31

Ny nyhetsredaktör

Hej! Mitt namn är Raul Bache och jag är nybliven nyhetsredaktör. Jag bor på landet, cirka 50 kilometer från Göteborg i staden Skene. Jag ska just påbörja mitt tredje år på det naturvetenskapliga programmet på Marks Gymnasieskola med inriktning Matematik och Data. På fritiden sysslar jag med datorer, framför allt med överklockning av min och mina vänners datorer, men jag spelar även onlinespel så som Counter-Strike och Unreal Tournament. Får jag någon tid över så lägger jag den på skapandet av Counter-Strike-filmer.

16

Nytt från Sun

Sun Microsystems har idag tillkännagivit tre olika datorer utrustade med AMD:s Opteron-processor. Två av dem är arbetsstationer ur Sun Java Workstation-serien, vid namn W1100z respektive W2100z. Den förstnämnde är utrustad med en processor och den andra med två processorer. Den tredje produkten är en server vid namn Sun Fire V40z, vilken är utrustad med inte mindre än fyra Opteron-processorer.