Nyheter: Senaste från GTA V, Välgörenhet, Piratkopiering

Svenska spelutvecklare samlar pengar till välgörenhet

Med kombinationen nytta och nöje i bakhuvudet rullade satsningen Charitystream igång under början av 2013. Bakom projektet står Daniel "zh1nt0" Matros och Tim "stormonster" Kjell, spelutvecklare på DICE respektive Rovio och givetvis hängivna gamers.

Konceptet är enkelt. Tre timmar varje vardag spelas varierande titlar med tillhörande direktsändning, där tittarna uppmanas donera pengar och delta i tävlingar med sponsrade vinster. Förutom Daniel och Tim är en hel hög andra profiler inblandade i projektet, bland annat CS-profilen Emil "Heaton" Christensen samt artistduon Fritjof & Pikanen.

Målet är att den insamlade summan ska hjälpa barn med saker som mat, kläder och skolböcker. Första "säsongen" samlade ihop cirka 1 500 dollar, vilket investerades i material för barnhemmet Fountain of Love i Johannesburg, Sydafrika. För andra säsongen ligger målet på 3 000 dollar, där pengarna ska gå till dels samma projekt i Johannesburg, dels ett ännu ej namngivet barnhem på Haiti.

Mer information om Charitystrem finns på projektets officiella webbplats. Själva videoströmmen finns på Twitch.tv, och löpande uppdateringar går att få genom Daniel "zh1nt0" Matros Twitter-konto.

priate-message.png

Pirater klagar på piratkopiering

Piratkopiering av spel är onekligen ett problem i marknaden, men exakt hur mycket försäljning spelutvecklare förlorar är omöjligt att bevisa. Många utvecklare bakar in metoder som gör det svårare att kopiera spelet, medan vissa gör en version specifikt för personer som laddar ner olagligt.

Spelstudion Greenheart Games släppte bara minuter efter lansering en version av spelet på en välkänd webbsida, där torrents för piratkopierade spel ofta förekommer. Bara några minuter efteråt började personer ladda ner filen.

Game Dev Tycoon är en småskalig simulering av att hantera en spelstudio genom historiens olika spelgenerationer. Versionen som piraterna laddade ner fungerar som vanligt vid första inblick, men efter en stunds spelande blir det svårare och svårare att tjäna pengar, på grund av fiktiv piratkopiering.

Enligt utvecklarna skrev användare på olika forum om sin besvikelse av att inte kunna komma vidare i spelet på grund av piratkopiering. Detta fick utvecklarna av spelet att skratta på grund av ironin, men senare gråta för att så många valde att ladda ner spelet. Enligt utvecklarna har endast 6,4 procent av de som spelar spelet köpt det.

Värt att notera är att det hela förmodligen är en listig reklamkampanj, dels då artikeln var publicerad mindre än en dag från lansering och att marknadsföring för spelet i stort sett inte existerat innan artikeln. Det är dock fortfarande en tankeställare om hur många som laddar ner spel olagligt utan att tänka på arbetet som utvecklarna lagt ner på mjukvaran.

Senaste nytt från GTA V

Sandlådespelet Grand Theft Auto V är fortfarande månader ifrån lansering, men utvecklarna Rockstar har bjudit in personer för en förhandstitt på spelet. Nedan följer en summering av vad som visades.

Fokuset på Grand Theft Auto V är de tre spelbara karaktärerna Michael, Franklin och Trevor. Varje karaktär har sina unika egenskaper som varierar spelstilen beroende vem spelaren väljer att kontrollera. Michael har en version av "bullet-time", där han kan sakta ner tiden vid skottlossningar. Franklin har en liknande färdighet vid bilkörning och Trevors specialare är att gå bärsärk, där han gör dubbel skada och tar mindre skada under en kort tid.

Specialfärdigheterna aktiveras via en mätare som fylls på med tiden. Varje karaktär har också färdigheter som går att förbättra desto mer det utövas. Exempel på färdigheter är bland annat uthållighet, skytte, styrka, smyga, mekaniker och skicklighet vid bilkörning samt flygning.

GTAV2.jpg
GTAV3.jpg
GTAV1.jpg
GTAV6.jpg
GTAV4.jpg

Spelet tillåter också att ändra hårstilar, skaffa tatueringar och kläder. Även bilar går att anpassa efter tycke vid de sedvanliga Pay N Spray-affärerna. Varje karaktär har ett eget bankkonto och kan äga fastigheter och företag, som till exempel ett taxibolag.

Djur är för första gången med i Grand Theft Auto. Förhandstitten bjöd på en haj, en puma, en hjort och tidigare trailers har visat en hund. En större betoning har även lagts på slumpmässiga uppdrag som Red Dead Redemption var fylld med.

Sist men inte minst finns det en hel del små spel, som en fullt fungerade golfbana med nio hål och självklart Yoga. Rockstar menar också att spelet har den största listan av vapen och fordon än något tidigare spel i serien.

Grand Theft Auto V lanseras den 17 september för Xbox 360 och Playstation 3. Ingen PC-version är avslöjad ännu.

Call of Duty: Ghosts

Call of Duty är en spelserie som har en gigantisk spelarbas och slår nya försäljningsrekord vid varje nya titel. För ett år sedan rapporterade Activision att det fanns 40 miljoner aktiva spelare över samtliga titlar i serien.

Nu avslöjar utgivaren Activision att ett nytt kapitel i serien är på gång och kapitlet heter Call of Duty: Ghosts. Enligt företaget ska titeln ha en helt ny spelmotor för att ta Call of Duty till nästa generation. Inga spelsekvenser eller bilder är släppta ännu, men Activison lovar att berätta mer under Microsofts presentation av nästa Xbox den 21 maj.

Infinity Ward sköter utvecklingen och det är bekräftat att titeln kommer att lanseras för plattformarna PC, Playstation 3, Xbox 360 och nästa generationens spelkonsoler. Rykten går även om att spelet inte hamnar på Nintendos senaste konsol, Wii U.