Valves satsning på vardagsrummen står på ett antal grundpelare. Först och främst handlar det om operativsystemet Steam OS, men speljätten vill även göra gamingdatorer enligt konceptet Steam Machines. Detta ackompanjeras av en skräddarsydd handkontroll för att kunna ersätta mus och tangentbord även i traditionella PC-spel.

I en video på Youtube visar Valve hur handkontrollen Steam Controller fungerar i spel som Civilization V, Counter-Strike och Portal 2. Till skillnad från konsolvärldens motsvarigheter används inga analoga styrspakar eller kors, istället ska två cirkulära och klickbara styrplattor fylla samma syfte.

Tanken är att högupplösta styrplattor ska ge högre precision. Plattorna kan exempelvis konfigureras för kontinuerliga inmatningar likt ett styrkors, men även känna av enskilda beröringar och reagera utifrån avståndet mellan dessa.

Av allt att döma demonstreras en tidigt prototyp, men i den färdiga versionen utlovas dessutom en integrerad pekskärm mellan de båda styrplattorna. Därutöver märks haptisk återkoppling (vibration) och inte mindre än sexton knappar strategiskt placerade på ovandelen, ryggen och underdelen av handkontrollen.