Inför den annalkande lanseringen av Windows 10 har Microsoft släppt systemkrav för operativsystemet. Medan det inte kräver några kraftfullare doningar har bolaget för avsikt att göra mjukvaran säkrad för framtida avancemang och skärmpaneler som sträcker sig över alltmer populära upplösningen 4K UHD.

Förutom att avslöja de lägsta upplösningarna som stöds av Windows 10 avslöjar även Microsoft de högsta. För mobilversionen märks stöd för 2 560 x 1 440 pixlar med skärmstorlekar om 4–5,99 tum medan det för stora telefoner eller phablets på mellan 6 och 7,99 tum går upp till 3 840 x 2 160 pixlar (4K UHD).

Över till fullskaliga skrivbordsversionen är den maximalt stödda upplösning fortsatt 4K UHD, i alla fall för surfplattor och persondatorer med skärmar på 8 tum eller större. Uppe vid 27 tum skruvas dock detta upp till 8K eller 7 680 x 4 320, det vill säga 4 gånger fler pixlar än 4K UHD eller hela 16 gånger fler än Full HD.

Även om 8K låter avlägset arbetar Japans radio- och tv-bolag för public service, NHK, redan på att börja distanssända material i upplösningen. Bolagets forskare tror dessutom att upplösningen kommer bli mycket långlivad, då det mänskliga ögat inte sägs kunna uppfatta högre upplösningar i 2D.

Tidiga satsningar och Windows 10-stöd till trots, 4K-upplösta skärmar har precis börjat klättra ned i prisklasserna för att vara inom räckhåll för vanliga konsumenter och det kommer sannolikt dröja ytterligare några år innan modeller som går hela vägen till 8K blir kommersiellt tillgängliga.