Efter åratal av rykten och spekulationer står det klart att lanseringen av den första konsumentanpassade utgåvan av Oculus Rift äger rum i det första kvartalet 2016. Exakt vad detta innebär ska avslöjas under de kommande veckorna, men redan nu går det att dra en del slutsatser av den senaste tidens nyhetsskörd.

I högupplösta renderingar som publicerats av Road to VR går det att upptäcka flera intressanta detaljer. Det kanske mest uppenbara är att Oculus inte hakar på den utsmyckade gamingsvängen utan väljer att stanna kvar vid en mattsvart konstruktion utan några större designmässiga utsvävningar.

Den mattsvarta plasten kombineras med vad som ser ut att textilklädda områden runt linserna. På ena långsidan återfinns ett mystiskt skjutreglage, som mycket väl kan vara till för att justera avståndet till linserna. Det kan också tänkas vara ett volymreglage eller något slags lås för linsskydd.

I övrigt är konstruktionen mycket lik tidigare prototyper med integrerade och halvtäckande hörlurar, som ger någon form av positionsbaserat surroundljud. Det är mycket möjligt att dessa är avtagbara och kan ersättas av vanliga hörlurar. Sist men inte minst är den skarpa versionen sannolikt något mindre och lättare än föregångarna.

Baseras på Crescent Bay

Den första konsumentversionen (CV1) av Oculus Rift baseras på den senaste prototypen Crescent Bay, vars exakta specifikationer ännu inte avslöjats. Det är däremot känt att den innehåller en skärm per öga med högre sammanlagd upplösning än 1080p (DK2), sannolikt någonstans kring 2 560 x 1 440 pixlar.

En annan finess är 360-graders rörelsepårning, där en medföljande kamera avläser användarens position i rummet. Konsumentversionen ska ta detta ett steg längre och vara anpassad för både sittande och stående användning, vilket antyder om att kameran uppgraderats för att täcka in ett större område.

Fler detaljer inom kort

Med ett lanseringsdatum i sikte kommer fler detaljer om den konsumentanpassade utgåvan av Oculus Rift att avslöjas under de närmaste veckorna. Det inbegriper mer information om hårdvaran, mjukvaran och kanske en och annan nyhet om de inledande speltitlarna.

Samtidigt ska Oculus berätta mer om utvecklingen av tillhörande handkontroller och inmatningsmetoder, som just nu anses vara en av de största utmaningarna inför kommersialiseringen av VR-tekniken.