Att AMD är på väg att släppa en ny serie grafikkort präglar de senaste dagarnas nyhetsrubriker. Redan nu bekräftas att det knappast handlar om något fullständigt generationsskifte utan att de flesta modeller innehåller äldre kretsar i ny tappning. Det gäller dock inte det nya flaggskeppet i serien.

På nätet cirkulerar nu vad som sägs vara renderade bilder föreställande den omtalade "Fiji", det vill säga det första grafikkortet med staplade minnen eller High Bandwith Memory (HBM). Oväntat nog är det nya flaggskeppet ingen bjässe utan en förhållandevis kompakt modell i ungefär samma storlek som dagens Radeon R9 285.

Tack vare övergången till den nya minnestekniken, där ett färre antal minneskapslar är placerade mycket nära grafikprocessorn, kan kretskortet förkortas till uppskattningsvis 20 centimeter. Det kan jämföras med dagens flaggskepp Radeon R9 290X, som i grundutförande mäter cirka 28 centimeter.

Samtidigt väljer AMD att utrusta referensmodellen med sluten vattenkylning. Det antyder om den nya grafikprocessorn är av det törstigare slaget, men kan samtidigt ses som ett tecken på att AMD prioriterar hög prestanda framför låg strömförbrukning.

Den nya Radeon 300-serien introduceras någon gång i årets andra kvartal, sannolikt i samband med mässan Computex Taipei i början av juni.

Källa: WCCFTech, Chiphell (kinesiska).