Det finns idag två distinkta former av minne; flyktigt och icke-flyktigt. Den första är ofta synonym med primärminne eller random access memory (RAM) medan den andra är för lagring och förenklat brukar kallas flashminne, där den vanligaste typen är NAND som huserar i allt från mobiltelefoner till SSD-enheter.

Att minne är flyktigt innebär att all data går förlorad när strömmen bryts, medan det motsatta gäller icke-flyktigt. Fördelen med det första är att minnet generellt är mycket snabbare och har lägre latenser, vilket gör det väl lämpat som arbetsminne för processorer. Nackdelen är lägre datadensitet än flashminne.

Nu offentliggör JEDEC en ny standard för minnesmoduler som ska kunna erbjuda det bästa av två världar. Nyheten kallas NVDIMM, Non-Volatile Dual In-line Memory Module, och är en standard för DDR4-"hybridmoduler", vilka kan rymma RAM och NAND samtidigt.

NVDIMM riktas framförallt mot datacenter, där tanken är att NAND-minnet bland annat ska kunna användas som backup för RAM vid ett strömavbrott. Ett annat scenario är möjligheten att bestycka en modul med enbart NAND, för användning som exempelvis permanent lagring av data med låga latenser eller ett enormt cacheminne för processorn.

Flera stora minnesaktörer är redan igång med att tillverka NVDIMM och produkter baserade på standarden ska tillkännages inom de kommande månaderna.