Varken AMD eller Nvidia verkar särskilt intresserade av att gå från 28 till 20 nanometers tillverkningsteknik utan inväntar nästa produktionstekniska genombrott. Näst på tur står sannolikt 16 nanometer med Nvidia Pascal och AMD Arctic Islands, där åtminstone det gröna laget planerar att introducera nya grafikprocessorer i början av 2016.

Nu rapporterar den taiwanesiska branschtidningen Digitimes att TSMC slutit avtal med en rad kunder för att producera kretsar i 16 nanometer med FinFET-teknik, vad som även är känt som 3D-transistorer eller motsvarigheten till Intel Tri-gate.

AMD och Nvidia får sällskap av Avago, Broadcom, Hi Silicon Technologies, LG Electronics, Mediatek och Xilinx, men halvledarjättens riktiga kronjuvel är Apple och processorn A9, som bland annat väntas dyka upp i kommande "Iphone 6s".

Under sommaren påbörjade TSMC den inledande volymproduktionen av kretsar med 16 nanometersteknik. I årets fjärde kvartal ska den fullskaliga massproduktionen vara igång, vilket innebär att det åtminstone inte finns några produktionstekniska hinder för att lansera nya grafikprocessorer kort efter årsskiftet.