CPU: Intel Core i5-6500

Där vi ursprungligen hoppades kunna spara en del pengar och värmeutveckling på processorvalet till vardagsrumsdatorn, stod det snabbt klart att senaste snittets speltitlar tar en del stryk prestandamässigt när det börjar snålas med tillgängliga processorkärnor. I slutändan fick vi därför slopa planerna om någon av de mer prisvärda tvåkärniga modellerna med flertrådstekniken Hyper Threading.

core-i5.jpg

Valet föll till slut på den fyrkärniga processorn Core i5-6500, som baseras på Intels senaste arkitektur Skylake. Modellen kommer med en klockfrekvens på 3,2 GHz, men har via företagets turboteknik möjlighet att kliva upp till 3,6 GHz under vissa belastningsscenarion. Med en TDP på 65 W är processorn dessutom en bra matchning för den kompakta miljö den ska monteras i.

Till skillnad från exempelvis Core i5-6600K som återfinns i SweClockers Vinterdator saknar modellen upplåst multipel för enklare överklockning, vilket för ändamålet känns som en irrelevant förlust. Gratis frekvensökningar i all ära, men till vardagsrumsdatorn satsar vi på en balans mellan prestanda, kompakta yttermått och låg ljudnivå.

Exempel på alternativa val

I det här segmentet gäller det att hålla ögonen öppna, då priserna kan skifta en del från dag till dag. Alternativ finns både uppåt och nedåt i prestandastegen, där modellerna Core i5-6400 och Core i5-6600 är värda att kika närmare på prismässigt innan eventuellt köp.