Inför den stundande CES-mässan passar standardiseringsorganet Wifi Alliance på att utannonsera en ny standard för trådlös kommunikation. Standarden får den tekniska benämningen 802.11ah, men även den mer konsumentvänliga etiketten "HaLow", och ska fungera över långa avstånd med låg energikonsumtion.

Paradnumret för 802.11ah är att kommunikation sker över 900 MHz-bandet, vilket ger dubblerad räckvidd mot 2,4 GHz för ordinarie Wifi-anslutningar. Detta ger också bättre penetration genom exempelvis väggar och drar mindre energi, med sämre bandbredd för dataöverföring som nackdel.

Den lägre bandbredden med 802.11ah väntas dock inte bli något reellt hinder, då standarden i första rummet är tänkt att konkurrera mot Bluetooth om enklare kommunikation mellan enheter. I skottgluggen står inte helt oväntat konceptet sakernas internet eller Internet of Things.

Det är ännu inte känt när de första prylarna med 802.11ah hittar ut i butik, men det bör inte dröja länge då tekniken bygger på samma byggstenar som standarderna baserade på 2,4 och 5,0 GHz-banden.

► Läs alla artiklar från #ces-2016