Ett forskarlag vid University of Southampton har nått ett genombrott för bestående digital lagring. Universitetets underavdelning Optoelectronics Research Center (ORC) har lyckats lagra data i en "femdimensionell (5D)-struktur" i glas genom att skriva informationen med en femtosekundslaser, det vill säga att lasern skriver med en takt om biljarddelar av en sekund.

Tekniken har potentialen att lagra 360 TB data på en platt glasskiva och informationen tål operativa temperaturer på upp till 1000 grader Celsius, eller cirka 13,8 miljarder år vid 190 grader Celsius. Informationen skrivs som tre lager av punkter som struktureras på nanoskala där varje punkt åtskiljs av ett avstånd om blott fem mikrometer, eller en miljondel av en meter.

De nanostrukturerade punkterna ändrar hur ljus passerar genom glaset vilket ändrar ljusets polarisering. Dessa ändringar kan sedan läsas av ett optiskt mikroskop och polariserare. Glasmaterialet är en form av kvarts och har fått smeknamnet "Superman memory" från Stålmannen-filmerna, där information lagrades i kristaller för att spelas upp efter lång tid.

Denna lagringsform lämpar sig väl för organisationer som behöver bevara information säkert över lång tid, exempelvis museum eller statliga myndigheter. ORC har redan använt tekniken för att lagra ett antal viktiga verk, bland annat FN:s Universal Declaration of Human Rights som har överlämnats till FN för, till synes, evig lagring.

Gruppen som har tagit fram tekniken ska presentera den på en kommande konferens och hoppas kunna hitta samarbetspartners som kan hjälpa till med att kommersialisera den.

Källa: University of Southampton