Ingenjörer på MIT:s Computer Science and Artificial Intelligence Lab har tagit fram ett nytt verktyg som med hjälp av trådlösa signaler kan avgöra Wifi-användarnas position. De menar att tekniken är så exakt att den skulle skulle kunna eliminera behovet av lösenord på trådlösa nätverk helt och hållet.

Verktyget som ingenjörsteamet har utvecklat heter Chronos och är enligt dem själva 20 gånger mer precist än existerande tekniker. Chronos fungerar så att den med hjälp av trådlösa signaler räknar ut avståndet mellan router och enheten som kopplar upp sig.

Genom att verktyget kombinerar avståndsberäkningar från olika frekvenser går det att bestämma användarens position med en felmarginal på ett fåtal centimeter. Det har gjorts en del tester som till stor del varit lyckade. När tekniken prövades på ett kafé gick det att skilja på kunder som satt inne och de som stod precis utanför.

Förutom användning för nätverk på offentliga platser nämns också möjligheten till helt andra användningsområden, såsom justering av temperatur beroende på hur många människor som vistas i ett rum samt säkrare användning av drönare.