Av alla de tekniker och anslutningar som används i dagens datorer är den äldsta kvarlevan den analoga ljudutgången på 3,5 millimeter. Denna utgång används i mobila enheter såväl som datorer och ljudsystem i regel och har fungerat på samma sätt sedan mitten av 90-talet. Intel anser att porten bör pensioneras och ersättas med den digitala standarden USB Type-C.

Det var under utvecklarforumet IDF i kinesiska Shenzhen som Intel utannonserade planerna. Tillsammans med den kinesiska mobiltillverkaren Leeco lyfter Intel fram fördelarna med en universell port för alla digitala behov, istället för en analog port vars enda funktion är att skicka ut ljud. Leeco har redan lanserat en rad nya telefoner utan 3,5-millimetersport som förlitar sig helt på USB Type-C.

En stor anledning till att allt fler företag backar USB Type-C är att standarden snart ska få ett tillägg för just ljud. Tillägget kallas USB Type-C Digital Audio 2.0 och ska slutföras under andra kvartalet i år. Tillägget innehåller både en analog och en digital del, och den analoga delen använder ett par kontaktpinnar för att stöda analoga hörlurar som ansluts över USB Type-C.

Med standardtillägget flyttar en stor del av ljudelektroniken ut ur telefonen och in i hörlurarna eller förstärkaren. Det innebär att den upptar mindre yta på enhetens systemkrets, något som inte är möjligt för den analoga 3,5-millimetersporten.

Med en digital anslutning blir det även möjligt att integrera betydligt fler funktioner i anslutningen, exempelvis mätning av temperatur via inbyggda sensorer i hörlurarna. Tillverkare av premiumprodukter får också bättre möjlighet till att anpassa ljudbilden för att särskilja produkterna från konkurrenterna, på ett sätt som inte är möjligt med de analoga anslutningarna.

Intel och Leeco är inte ensamma om att vilja pensionera 3,5-millimeterskontakten. Det har länge ryktats om att Apple byter till en digital ljudutgång med Iphone 7, och företaget JBL har utannonserat brusreducerande hörlurar som använder USB Type-C. Det ser alltså ut som att 2017 blir året då den analoga hörlurskontakten påbörjar sin resa mot pensionen.