Kretstillverkaren TSMC är idag den största aktören på marknaden, med hela 55 procent av marknaden. De tillverkar kretsar åt några av de största företagen i världen, med namn som Apple och Qualcomm som är deras största kunder.

Enligt affärstidningen Nikkei Asian Review planerar TSMC nu att bygga en ny stor tillverkningsanläggning i Taiwan. Kostnaden uppskattas till 15,7 miljarder dollar, motsvarande 144 miljarder kronor, och arbetet pågår just nu med att hitta en plats för bygget.

De uppskattar att det kommer krävas mellan 50 och 80 hektar och anläggningen ska användas för att tillverka kretsar baserade på 3 nm- och 5 nm-teknik, vilka blir de mest avancerade på marknaden. Med dessa hoppas TSMC kunna få ett övertag över Samsung och Intel och ge sig in på nya områden, såsom artificiell intelligens och maskinlärning.

TSMC har tidigare meddelat att de planerar att påbörja tillverkningen av 7 nm-kretsar under 2017 för att sedan gå ned till 5 nm senast 2020. När den nya anläggningen tas i bruk är ännu inte fastställt, men planen är tidigast år 2022.