Datorbyggarguide: Hur man installerar en processorkylare på AMD:s sockel AM4

I detta avsnitt går vi igenom hur man monterar AMD:s referenskylare Wraith Max och Wraith Spire samt eftermarknadskylaren Noctua NH-U12S på ett moderkort med sockeln AM4.

Senaste snittets processorer alstrar en del värme och behöver därmed någon form av kylanordning för att hålla temperaturerna i schack. I den här delen går vi därför igenom hur man monterar ett antal olika processorkylare på AMD:s sockel AM4 för bland annat modellerna i Ryzen-familjen.

AMD Wraith Max

Först ut är AMD:s referenskylare Wraith Max som levereras med utvalda varianter av processorerna Ryzen 7 1700X samt Ryzen 7 1800X.

am4_kylare_1.jpg

Monteringsanordningen för processorkylare på AMD:s sockel AM4 kan skilja från modell till modell, men för Wraith Max är det de förmonterade plastskenorna på moderkortet som gäller för fastmonteringen.

am4_kylare_4.jpg
am4_kylare_5.jpg

En närmare titt på själva kylaren uppvisar ett metallclips som löper genom hela konstruktionen. I ändan på detta clips syns två öglor, varav en med bestyckad med hävarm, och det är alltså dessa som kommer att haka fast i plastskenorna.

am4_kylare_6.jpg

När man monterar processorkylare används oftast något som kallas för kylpasta för att fylla igen ojämnheterna i processorns värmespridare samt själva kylflänsen. För referenskylare som medföljer vid köp av processorn är dock nästan alltid denna förapplicerad på själva kylflänsen. Det enda användaren behöver göra är att ta bort eventuella skyddsfilmer eller plasthöljen på undersidan.

am4_kylare_7.jpg

Då kylpastan redan är förapplicerad på Wraith Max kan vi nu sänka ner kylaren på processorn på ett sådant sätt att de båda öglorna från metallclipset hamnar vid varsin hake på moderkortets plasthakar.

am4_kylare_8.jpg

Nu har det blivit dags att fästa metallöglorna på plastskenornas hakar. Det enklaste är att börja med sidan som saknar hävarm och "vika" på öglan över haken med hjälp av ett finger.

am4_kylare_9.jpg

Härnäst är det dags för den andra och sista öglan. Genom att låta hävarmen vila på höger sida är det en smal sak att dra öglan nedåt och trä denna över haken på moderkortets plastskena.

am4_kylare_10.jpg
am4_kylare_11.jpg

När öglorna väl sitter på hakarna är det dags att låsa fast processorkylaren i moderkortet. Detta görs genom att vrida hävarmen åt vänster tills den vilar helt och hållet på vänster sida.

am4_kylare_12.jpg

Sist men inte minst behöver man ansluta processorkylarens fläkt till moderkortet. Kontakten som används till detta sitter ofta i anslutning till sockeln och är nästan alltid uppmärkt med "CPU_FAN". Är man osäker på var kontakten sitter någonstans finns denna informationen att tillgå i moderkortets manual.

AMD Wraith Spire

Förutom Wraith Max har även AMD en nedskalad referenskylare vid namn Wraith Spire som skickas med utvalda varianter av processorerna Ryzen 5 1500, Ryzen 5 1600 samt Ryzen 7 1700.

am4_kylare_15.jpg
am4_kylare_16.jpg
am4_kylare_17.jpg

Wraith Spire har en helt annan monteringsanordning än Wraith Max, där denna istället skruvas fast i moderkortet med hjälp av fyra förmonterade skruvar.

am4_kylare_13.jpg
am4_kylare_14.jpg

Då Wraith Spire inte använder sig av plastskenorna på moderkortet behöver dessa avlägsnas innan monteringen kan ske. Därför är det bara att plocka fram skruvmejseln, lossa fyra skruvar och sedan plocka bort skenorna.

am4_kylare_18.jpg

Då kylpastan är förapplicerad på Wraith Spire är det nu dags att ställa ner kylaren på processorn. Denna kan roteras och ställas åt två olika håll, där vi rekommenderar att ställa den på sådant sätt att fläktkabeln hamnar i närheten av fläktkontakten på moderkortet. Är man osäker var fläktkontakten befinner sig går detta att se i moderkortets manual.

am4_kylare_19.jpg
am4_kylare_20.jpg
am4_kylare_21.jpg
am4_kylare_22.jpg

När kylaren är på plats och varje skruv matchar upp med respektive skruvhål på moderkortet är det dags att plocka fram skruvmejseln igen. För att ge ett jämnt tryck över processorn är det enklast att börja i ena hörnan och skruva ned skruven ett par varv. Gå därefter över på diagonalen till nästa skruv och skruva ned denna ett par varv.

Fortsätt sedan över till den nästliggande skruven och skruva ner denna ett par varv för att slutligen hoppa diagonalt över till den sista skruven och skruva ner den ett par varv. Återupprepa detta mönster tills samtliga skruvar är skruvade i botten.

am4_kylare_23.jpg

Sista steget är att ansluta processorkylarens fläkt till den dedikerade fläktkontakten på moderkortet. Återigen finns det beskrivet i moderkortets manual var på själva kortet denna kontakt finns att finna.

Noctua NH-U12S

Sist men inte minst ska vi gå igenom hur man monterar en populär eftermarknadskylare på sockel AM4. I det här fallet rör det sig om Noctuas NH-U12S med tillhörande monteringskit för sockel AM4, där det sistnämnda tillhandahålls gratis av företaget. Kylaren finns även i ett utförande med monteringskitet för AM4 inkluderat och kallas då för NH-U12S SE-AM4.

am4_kylare_24.jpg
am4_kylare_25.jpg

Precis som referenskylaren Wraith Spire använder sig inte Noctua NH-U12S av de förmonterade plastskenorna på moderkortet, och därför behöver dessa plockas bort genom att först avlägsna fyra skruvar med en skruvmejsel.

am4_kylare_26.jpg
am4_kylare_27.jpg

Till skillnad från referenskylarna kräver ofta eftermarknadskylare ytterligare monteringsdetaljer, och så är fallet med Noctuas NH-U12S. Först och främst behöver fyra plastdistanser ta plats på de nakna skruvhålen som lämnades kvar efter att plastskenorna avlägsnades.

am4_kylare_28.jpg
am4_kylare_29.jpg
am4_kylare_30.jpg

Nästa steg är att montera ditt två metallskenor vilka själva kylaren ska skruvas fast i senare. Dessa vilar ovanpå distanserna och hålls på plats med totalt fyra skruvar som dras fast i de befintliga skruvhålen på moderkortet.

am4_kylare_31.jpg

Där referenskylarna hade kylpastan förapplicerad på kylflänsen är detta inte fallet med NH-U12S och många andra eftermarknadskylare. I dessa fall måste användaren själv applicera denna, vilket oftast görs från en medföljande tub eller spruta.

Det finns ett flertal olika skolor kring hur man applicerar kylpasta, men den absolut enklaste, och den vi väljer att utföra här, är att trycka ut ett riskorn i mitten av processorn och låta kylaren trycka ut denna.

am4_kylare_32.jpg

Härnäst är det dags att sänka ned kylaren på själva processorn och samtidigt matcha upp skruvarna på själva kylanordningen med de gängade tapparna på monteringsskenorna.

am4_kylare_34.jpg
am4_kylare_35.jpg
am4_kylare_36.jpg

Med kylaren på plats är det dags att skruva fast den i fästanordningen. Börja med att skruva ned den ena skruven ett par varv för att sedan gå över till den andra och skruva ned den en liten bit. Återupprepa dessa moment tills båda skruvarna är skruvade i botten.

am4_kylare_37.jpg
am4_kylare_38.jpg

Sista momenten är att montera på fläkten på kylaren, vilket görs med hjälp av medföljande metallclips som träs genom kylflänsen. Fläkten behöver sedan kopplas till den dedikerade fläktkontakten på moderkortet, vars plats avslöjas i moderkortets manual.

Nästa del: Hur man installerar en processorkylare på sockel LGA 1151

Delar i SweClockers Datorbyggarguide:

 1. Hur man bygger en dator

 2. Hur man installerar en processor i AMD:s sockel AM4

 3. Hur man installerar en processor i AMD:s sockel TR4

 4. Hur man installerar en processor i Intels sockel LGA 1151

 5. Hur man installerar en processor i Intels sockel LGA 2011-3

 6. Hur man installerar en processorkylare på AMD:s sockel AM4

 7. Hur man installerar en processorkylare på Intels sockel LGA 1151

 8. Hur man installerar RAM-minne

 9. Hur man installerar ett moderkort

 10. Hur man installerar en hårddisk och en SSD-enhet

 11. Hur man installerar en M.2 SSD-enhet

 12. Hur man installerar ett nätaggregat

 13. Hur man installerar ett grafikkort

butiker_taby_1.jpg

SweClockers datorbyggarguide presenteras i samarbete med Webhallen

Sugen på att uppgradera? Webhallen har på kort tid vuxit till att bli en av Sveriges ledande återförsäljare inom hårdvara, hemelektronik, gadgets, spel och film. Titta in i butiken för att se alla erbjudanden!

Köp processorkylare på Webhallen

Skicka en rättelse
17

Ny trailer för Sonic the Hedgehog – han är inte längre jätteful!

Gotta Go Fast! Nu med ny design, som gör att vi kanske slipper ta med den extra stora skämskudden till biopremiären. Läs mer

12

Google Stadia får Red Dead Redemption 2 till lanseringen den 19 november

Det blir ett dussin spel till Google Stadia vid lansering. Inledningsvis handlar det om bekanta titlar, däribland hela Tomb Raider-trilogin. Läs mer

17

Klassisk NES-kontroller blir datormus

Med svensk design får Nintendos klassiska 8-bitars spelkonsol NES nytt liv genom det trådlösa pekdonet 8bitdo N30. Läs mer

8

AMD jagar ikapp Nvidia och Intel – arbetar på stöd för pixelskalning

Ny kod för AMD:s Linux-drivrutiner avslöjar att bolaget slår följe med Intel och Nvidia med stöd för så kallad pixelskalning. Läs mer

64

Microsoft Defender släpps till Linux

Microsofts kärleksaffär med Linux fortsätter. Nu framgår att antivirusverktyget Microsoft Defender släpps till plattformen. Läs mer

14

SweClockers Live! – häng med Jonas på rundtur i händelsernas centrum

Missade du SweClockers Live! och undrar varför det var den bästa kvällen någonsin? Häng med Jonas på rundtur från kvällen i Skyddsrummet! Läs mer

271

Vad tycker du om mikrotransaktioner i spel?

En nyhet om att Diablo IV får kosmetiska mikrotransaktioner väckte starka åsikter. Vi lyfter frågan och undrar vad du tycker om mikrotransaktioner i spel? Läs mer

48

Acer Predator X35 – lyxig VA-spelskärm med 200 Hz G-Sync Ultimate och HDR1000

SweClockers testar Acers skärm med en påkosta 200 Hz VA-panel och 1 000 nits HDR. Skärmens egenskaper faller in i konceptet "lika samma, fast annorlunda". Läs mer

16

Asus TRX40-moderkort får rejäla funktioner och kylanordningar

Med en trio moderkort för AMD:s Threadripper 3000-processorer fokuserar Asus på gott om funktioner och rejält med RGB-belyst kylning. Läs mer

10

Antec P120 Crystal är prisvärt glaschassi

Med Antecs senaste chassi ligger fokus på öppen design med glaspaneler, goda möjligheter till kylning och ett pressat pris. Läs mer

27

Age of Empires IV avtäcks på torsdag

Den klassiska spelserien Age of Empires återupplivas med ett avtäckande av nästa del under Microsofts Xbox-tillställning X019. Läs mer

91

Optimera Red Dead Redemption 2 – SweClockers hittar prestandatjuvarna

Att trimma in inställningarna i spel är inte lätt. SweClockers bjuder på en rejäl genomgång och rekommenderade nivåer för vettig prestanda. Läs mer