Kemikalieskatten träder i kraft 1 juli

Kemikalieskatten träder i kraft 1 juli

Med start den 1 juli beläggs i stort sett all hemelektronik och vitvaror av en ny kemikalieskatt, som i många fall kan komma att utgöra en stor del av försäljningspriset.

Den 19 december 2013 beslutade den dåvarande regeringen att tillkalla en särskild utredning, med uppdrag att analysera behovet av nya ekonomiska styrmedel på kemikalieområdet. Resultatet av detta blev den kritiserade kemikalieskatten, som drivits igenom av den nuvarande regeringen och träder i kraft lördagen den 1 juli.

Den nya skatten kommer att tillämpas på elektronik och vitvaror, i syfte att minska användningen av farliga kemikalier som flamskyddsmedel. Tanken bakom skatten är att påverka större tillverkare att lägga om sin produktion, för att göra sina varor mer miljövänliga.

Vilka varor omfattas?

Kortfattat allt som går under hemelektronik och vitvaror; datorer, skärmar, surfplattor, telefoner, routrar, TV-apparater, spelkonsoler, kylar, frysar, mikrovågsugnar, väckarklockor med radiofunktion, ljudanläggningar, förstärkare med tillhörande system, och mycket mer därtill.

Uppdatering 12:35: Datorkomponenter omfattas inte av kemikalieskatten.

Hur stort är påslaget?

För hemelektronik är det vikten som avgör påslaget – inte ursprungspriset eller mängden miljöfarliga ämnen. Skatten för hemelektronik är 120 kronor per kilogram med ett maxtak på 320 kronor. Skatten på vitvaror är 8 kronor per kilogram med samma maxtak. På detta tillkommer mervärdesskatt (moms) på 25 procent. Det maximala prispåslaget blir därmed i slutändan 400 kronor för slutkund.

För att räkna ut skatten gäller den totala vikten på varan inklusive tillbehör, dock utan förpackning. Detta gör att vissa produkter, som den senaste generationens prisvärda spelkonsoler, får en signifikant högre kemikalieskatt, än exempelvis en påkostad smart telefon från Apple eller Samsung.

  • Asus ROG Swift PG279Q väger 7,0 kilogram. Påslaget blir 400 kronor – 320 kronor i Kemikalieskatt plus 25 procent moms.

  • Sony Playstation 4 Pro väger 3,3 kilogram. Påslaget blir 400 kronor – 320 kronor i Kemikalieskatt plus 25 procent moms.

  • Sony Playstation 4 Slim väger 2,1 kilogram. Påslaget blir 315 kronor – 252 kronor i Kemikalieskatt plus 25 procent moms.

  • Asus Zenbook 3 UX390 väger 0,91 kilogram. Påslaget blir 136,50 kronor – 109,20 kronor i Kemikalieskatt plus 25 procent moms.

  • Nintendo Switch väger 0,398 kilogram. Påslaget blir 59,70 kronor – 47,76 kronor i Kemikalieskatt plus 25 procent moms.

  • Apple Iphone 7 Plus väger 0,188 kilogram. Påslaget blir 28,20 kronor – 22,56 kronor i Kemikalieskatt plus 25 procent moms.

Räkneexempel

Produkt

Före 1 juli

Efter 1 juli

Påslag (%)

Asus ROG Swift PG279Q

8 990 kronor

9 390 kronor

+4,4%

Sony Playstation 4 Pro (1 TB)

3 890 kronor

4 290 kronor

+10,3%

Sony Playstation 4 Slim (500 GB)

2 790 kronor

3 105 kronor

+11,3%

Asus Zenbook 3 UX390

13 490 kronor

13 627 kronor

+1,0%

Nintendo Switch

3 449 kronor

3 509 kronor

+1,7%

Apple Iphone 7 Plus (256 GB)

9 999 kronor

10 027 kronor

+0,3%

OBS! Samtliga exempel ovan anger vikt utan tillbehör, som också omfattas av Kemikalieskatten.

Importörer, som distributörer och återförsäljare, kan få skatten reducerade med mellan 50 och 90 procent på varor, förutsatt att de är fria från de farliga kemikalier. Däremot är det inte möjligt att helt slippa den nya kemikalieskatten.

Varför kritiseras Kemikalieskatten?

Förutom det självklara, högre priser för konsumenter, riktar såväl branschen som myndigheter skarp kritik mot den nya skatten. Skatteverket skriver att den nya lagstiftningen blir "mycket komplicerad att tillämpa", vilket väntas medföra ökade administrativa kostnader för såväl Skatteverket som skattskyldiga. Ansvaret att väga varan ligger på inköparen och skatten ska betalas inom fem dagar från det att produkten sålts.

Skatteverket menar även att skatten missgynnar säljare i Sverige gentemot utländska aktörer. Varor en svensk konsument handlar från utlandet och inom EU omfattas inte av kemikalieskatten. Liknande kritik kommer från branschhåll, bland annat från Elektronikbranschen, Svensk Handel och Svenskt Näringsliv.

Ett led i kritiken är att Sverige är en liten del av Europamarknaden och en ännu mindre aktör globalt sett. Det anses därför högst tveksam att skatten får någon som helst inverkan på eller minskar användandet av farliga kemikalier. Många tror även att företag kommer välja att inte ha någon svensk närvaro, utan istället sälja varor till konsumenter direkt från utlandet.

Ett av de tyngsta motförslagen till kemikalieskatten är att Sverige bör verka för att driva igenom en liknande lagstiftning på EU-nivå, då en marknad om 500 miljoner invånare skulle sätta större press på leverantörer.

Kommentarer till artikeln

267 debattinlägg

Skicka en rättelse
3

Test: Fnatic Gear Flick 2 – pålitlig mus utan överraskningar

Färgen orange tar över testlabbet när Fnatic Gear med spelmusen Flick 2 får bekänna färg hos redaktionen. På menyn står bland annat ambidexter form och högpresterande optisk sensor. Läs mer

50

Dyrare modeller snabbast växande på marknaden för smarta telefoner

En ny rapport visar att smarta telefoner i de dyrare prisklasserna växer snabbast, och störst på marknaden är inte helt oväntat Apple. Läs mer

125

Forumet: Vilka spel ser du fram emot mest?

Snart drar spelhösten igång på riktigt, med spellanseringar som haglar tätt fram till slutet på året. Vilket spel ser du fram emot mest? Gå in och skriv i forumtråden! Läs mer

30

TSMC:s 7 nanometer mer än tre gånger transistortätare än 16 nanometer

Grafikkortsåret 2019 kan bli mer intressant än väntat, då en första analys av Apples A12 Bionic visar att TSMC:s 7-nanometersteknik är mer än tre gånger så transistortät än 16 nanometer. Läs mer

10

SweClockers har bra koll på dyra datorkomponenter

Förra veckans quiz fortsatte på hårdvaruspåret, men fokuserade istället för kodnamn på dyra datorkomponenter. Denna gång var det endast 146 personer som lyckades få ihop 10 rätt. Läs mer

30

Fantastiskt trächassi av "deeshu" i galleriet

Ibland dyker det upp byggen som helt enkelt är rakt av fantastiska. När deeshu går loss och konstruerar intrikat trächassi blir det ett sådant tillfälle. Får inte missas! Läs mer

73

Rockstar utesluter inte Red Dead Redemption 2 för PC/Windows

När Rockstar frågas ut om en eventuell PC-version av kommande Red Dead Redemption 2 är svaren något kryptiska, men innebär att en framtida lansering för PC/Windows inte kan uteslutas. Läs mer

20

Intel trappar upp produktionen på 14 nanometer

I ett försök att mätta den höga efterfrågan på processorer som råder bekräftar Intel att de flyttar delar av produktionstesterna på 14 nanometer till ytterligare en fabrik. Läs mer

73

AMD spås tredubbla sin marknadsandel till följd av Intels kapacitetsproblem

Investeringsfirman Jefferies förutspår att AMD:s processordivision kan inneha 30 procent av marknaden i framtiden, vilket baseras på Intels rådande problem med att möta efterfrågan. Läs mer

SweClockers prestandaindex för grafikkort är uppdaterat med Nvidias Geforce RTX 2000

I SweClockers prestandaindex figurerar en uppsjö av grafikkort, och nu har tabellerna utökats med värden för Nvidias purfärska Geforce RTX 2000-modeller. Läs mer

50

Spelstudion Telltale Games lägger ned

Spelutvecklaren Telltale Games har bland annat producerat The Wolf Among Us. Nu meddelar företaget att de lägger ned, och 250 anställda sägs upp med omedelbar verkan. Läs mer