Teknikstund: Ljusstyrka på skärmar

Bemästrar du ljusstyrkan på din skärm får du en behagligare bild, undviker problem med kantblödningar och annat ondskefullt. SweClockers teknikstund handlar om det allra mest grundläggande som rör en skärm: Hur starkt den lyser.

Rummet: Konsten att finna rätt ljusstyrka

Rätt ljusstyrka på en skärm är därför en matchning mot rummets miljö. En ljus miljö ställer krav på mer ljusstyrka i skärmen än i en mörk miljö. Väldigt enkelt samband med andra ord.

Miljö

Rimlig ljusstyrka

Mörkt rum

under 50 nits

Dämpad belysning

ca 80 nits

Vardagsrum, mybelysning

ca 120 nits

Ljus lokal, dagtid

160 – 250 nits

Utomhus, dagsljus

400+ nits

Direkt solljus

700+ nits

Bästa ljusstyrkan är den rätta ljusstyrkan och en bra skärm kan anpassa sig till betydligt mörkare miljöer. Högt specificerad ljusstyrka är därför inget egenvärde i sig självt.

Philips_BDM4350UC_dominera_rummet.jpg

I en ljus rumsmiljö kommer pupillen att dra ihop sig. Vi behöver därför mer ljusstyrka från skärmen. I en miljö som denna brukar 160–250 nits räcka.

Att en ny skärm kan lysa med flera hundra nits betyder endast att den kan ta sig an väldigt ljusa miljöer. 500 nits är inte bättre än 400 nits ifall den lämpliga nivån av ljusstyrka för ditt rum är 80 nits när du spelar spel på kvällarna. 500 nits är fortfarande inte bättre än 400 nits ifall du behöver 200 nits när du sitter på ett kontor där 200 nits är fullt tillräckligt.

Ja, 700 nits är bättre än 500 nits när du springer runt med din mobiltelefon i solsken. Men det är den situationen och förmodligen inte relevant för din datorskärm.

30431420924_b3538fd38a_k.jpg

I en mörkare rumsmiljö med mysbelysning kommer pupillen att öppna upp. Då kan 120 nits eller ännu lägre räcka mer än väl. Som Dreamhacks mörkaste och mest ostbågsdoftande områden ser ut skulle undertecknad rekommendera 50 – 80 nits för en behaglig bild.

Konsten att finna rätt ljusstyrka

För att bryta ned de abstrakta siffrorna till konkreta nivåer bör vi dra igenom lite av bildskärmshistorien. En gammal bildrörsskärm (CRT) hade som regel runt 100 nits i ljusstyrka när den var ny och fräsch. En del yrkesskärmar gav mer ljusenergi och budgetskärmar lite mindre. Med tiden mattas de av och undertecknads gamla bildrör en, 19-tums Samsung Syncmaster 900NF som rullat på i många år lämnar idag runt 50 nits som mest.

Problemet är att idag är skärmarna så pass ljusstarka att de direkt ur kartong är anpassade för väldigt ljusa miljöer på 300 nits eller ännu mer. Detta eftersom volymmarknaden för bildskärmar återfinns hos stora och ljusa kontor där tillverkarna vet med sig att kunderna inte alltid begriper vad som är en skärm och vad som är en dator.

Ljusstyrka säljer skärm

Samma sak med spelskärmar fast av annan anledning. Står du i en ljus datorbutik eller elektroniklada och tittar på spelskärmar kommer ögat likt en nattfjäril dras till den ljusaste skärmen. Så tillverkarna kör på med mycket ljus från första början för det är vad som säljer. Självklart fungerar den strategin inte alls bra för din mörka spelgrotta.

asus_pg279q_reflex.jpg

Brightness-reglaget på Asus PG279Q kommer inställd på 90 från början och lyser alltså på en nivå som är mer lämpligt för utomhusbruk. Då måste det regleras som tabellen saxad från Sweclockers test.

Brightness

Inställningsförslaget

Direkt ur kartong

100

325 cd/m2

395 cd/m2

50

200 cd/m2

242 cd/m2

35

160 cd/m2

192 cd/m2

22

120 cd/m2

147 cd/m2

8

80 cd/m2

96 cd/m2

0

54 cd/m2

66 cd/m2

Du behöver matcha skärmens reglage mot faktisk ljusstyrka. Tyvärr skriver inte tillverkarna ut hur reglagen skalar och när du når en viss ljusstyrka i fråga om nits. Du måste läsa ett test där man mäter detta (likt Sweclockers tester) och sedan matcha mot rummet.

Vad vi ser i många tester är att de flesta skärmar når till cirka 50 nits som lägst med Brightness-reglaget på 0. Men det finns också skärmar som inte når lägre än 80, 100 eller i en del fall ens minsta rimliga ljusstyrka om 120 nits. Det är alltså skärmar som i varierande grad kan räknas som olämpliga för mörka rum.

Skicka en rättelse
12

Apple döms för monopolmissbruk i Ryssland

Landets antimonopoltjänst hävdar att Apple missbrukar sin dominanta marknadsposition. Läs mer

15

Nytt tillskott i shoppen – retrodoftande poster

Om dina väggar suktar efter sockel 775-nostalgi har vi botemedlet i vår shop. Även en ny bärkasse debuterar. Läs mer

58

Apple inleder rättslig process mot päronlogotyp

Recept- och måltidsapplikationen Prepear i skottgluggen när Apple anser att dess logotyp kan förknippas med Iphonemakaren. Läs mer

8

AMD:s "Renoir"-uppföljare "Cezanne" läcker ut i databas

En bärbar medlem i Ryzen 5000-uppställningen med Zen 3-kärnor och snabbare Vega-grafik skymtas hos Sisoftware. Läs mer

3

Dreamhack Winter skjuts till nästa år

Vinterns stora spelfest får samma behandling som sommarens Dreamhack, det vill säga ett nytt och ännu obestämt datum år 2021. Läs mer

50

Snabbtest: Grafikprestanda i Horizon Zero Dawn

Horizon Zero Dawn har lanserats till PC och redaktionen står redo med testriggen för ett snabbtest med femton grafikkort. Läs mer

18

Samsung inleder expansion av världens största halvledarfabrik

Tillbyggnationen av Pyongtaek-fabriken inleds under september månad och beräknas kosta 220 miljarder kronor. Läs mer

45

Nvidia räknar ned till Geforce-nyheter

Bolagets konsumentdivison tar till Twitter och räknar ned till den 31 augusti. Läs mer

38

Apple A14 Bionic kan prestera 40 procent bättre än A13

Den kommande Iphone 12-processorn ryktas dessutom erbjuda upp till 50 procent bättre grafikprestanda. Läs mer

90

Analytiker: "Wechat-blockad slår hårt mot Apple"

Uppåt en tredjedel färre sålda Iphones globalt spås efter Trumps förbud mot apparna Tiktok och Wechat. Läs mer

23

Amazon uppges slå upp portarna i Sverige den 30 september

Källor till 99mac menar att Amazon.se med nöd och näppe hinner lanseras under årets tredje kvartal. Läs mer

38

Microsoft bekräftar Xbox Series S genom handkontroll

En vit handkontroll dyker upp med stöd för Xbox Series X såväl som obekräftade Series S. Läs mer