Det tyska företaget Be Quiet har ett flertal produkter i portföljen, som bland annat består av nätaggregat och processorkylare. Föga förvånande är den gemensamma nämnaren att produkterna utformats för att vara tysta, och för några år sedan breddade bolaget även verksamheten med en serie av ljudisolerade datorchassin vid namn Silent Base.

Nu ser nämnda serie två nytillskott i form av Silent Base 801 och 601, som efterträder ursprungliga Silent Base 800 och 600. Duon har många likheter och skiljer sig främst när det kommer till yttermåtten. Silent Base 601 är den mindre och mäter in på 537 × 245 × 504 millimeter (L × B × H), medan måtten för den större modellen inte är fastslagna ännu.

De nya varianterna har fått ett uppgraderat yttre där stora delar numera utgörs av metall. Därtill har fronten stöpts om för att luftintaget ska bibehållas och fungera till en lägre ljudnivå, i samband med detta stryker också 5,25-tumsplatserna på foten. Även de ljudisolerade sidopanelerna har ändrats och monteras utan tumskruvar, istället används ett snabbfäste där panelerna kan tas bort med hjälp av en knapp.

Precis som för bolagets tidigare modeller finns en täckplåt i chassits nedre del, som döljer nätaggregatet och lagringsburen med två vaggor. För Silent Base 601 finns ytterligare en vagga i den öppna huvudkammaren, vilket innebär att upp till tre 3,5-tumsenheter kan monteras. Samtliga vaggor kan användas för 2,5-tumsenheter, och totalt kan sex stycken sådana monteras.

När det kommer till Silent Base 801 är huvudkammaren istället utrustad med tre vaggor, vilket medför att upp till fem 3,5-tumsenheter eller elva 2,5-tums-diton får plats. Det större chassit tillåter även att en 420 mm-radiator monteras i fronten och en 360 mm-variant i toppen. Den mindre datorlådan rymmer istället 360 mm-radiatorer på de båda platserna.

Nytillskotten i Silent Base-serien har båda stöd för moderkort upp till formfaktorn E-ATX och har även implementerat några nya trender, där sidopanel i härdat glas numera finns som tillval. Därtill finns möjlighet att montera ett grafikkort stående med hjälp av en PCI Express-förlängning.

Silent Base 801 erbjuder även möjligheten att montera komponenterna med en inverterad layout, och sidopanelerna kan monteras på chassits båda sidor. Datorlådorna levereras med två 140 mm-fläktar ur bolagets Pure Wings 2-serie och dessa sällskapas av en fläktkontroller för tre hastigheter, som för det större chassit kan styras av en PWM-signal.

► Läs alla artiklar från #computex-2018

Be Quiets nya modeller är huvudsakligen svarta men levereras med accentfärger i vitt, orange eller i helt svart utförande. Silent Base 601 släpps någon gång under årets tredje kvartal med en prislapp på 120 euro. Önskas sidopanel i härdat glas stiger priset med 10 euro. Silent Base 801 lanseras istället under fjärde kvartalet till ett pris om 140 euro, alternativ 150 euro med glaspanel.