Branschorganet Elektronikbranschen meddelade inför fotbolls-VM att försäljningen av TV-apparater på 65 tum och större ökar kraftigt (22 procent jämfört med 2017), och särskilt då inför den i skrivande stund aktuella fotbollen. Men sport och frågor om TV-apparater för sport är ständigt aktuella. Därför är det bra tillfälle att påminna om vad som gäller.

Källan är A och O. För det är inte hos TV:n problemet med sporten sitter, utan i källan. Antennkabel och gratissändningar håller som regel kvalitet nog för en tjock-tv på 90-talet, om ens det.

HD-sändningar är bättre men brukar kräva sin betalda tjänst. Men det är dit vi rekommenderar att gå. Annars riskerar den nya 75-tummaren främst göra det extra tydligt hur usel bild det är på sportsändningen som fås gratis genom ett antennuttag.

Sport följer samma bildstandard som allt annat

Det finns inget hos sport som är särskilt eller extra krävande jämfört med allt annat som sänds och visas på en TV. Sport följer samma tekniska och bildmässiga förutsättningar som allting som normalt visas på en TV, inklusive film, nyheter, dokumentärer, tecknat och så vidare. Än en gång – det är samma bildstandard och samma förutsättningar.

► Läs mer om produktegenskaperna hos olika TV-apparater i SweClockers genomgång av 2016/2017-utbudet.

En bra TV är därför en bra TV och en sämre TV är fortfarande en sämre TV. En TV som är kapabel till en kontrastrik bild utan överdrifter och med jämn återgivning över ytan kommer också ha bättre förutsättningar till att återge sport.

Troligtvis är den även bättre på film och allt annat som kan tänkas visas på den. Samma situationer råder för en sämre TV med sämre egenskaper, till exempel att den inte är jämn över ytan. Då kommer den TV:n bli mindre angenäm för sport, och även film för den delen.

Även om själva TV:n inte gör sport sämre eller bättre finns det fortfarande olika produkter som är mer eller mindre lämpliga. Till exempel att TV:n har tillräcklig ljusstyrka för att titta på ishockey i ett ljust rum, något som också handlar om produktegenskaper snarare än specifika krav för att det är sport.

Sportfunktioner är sällan mer än överdrifter

Sportläget på en TV är sällan mer än överdriven bildbearbetning med starkare, onaturliga färger, kontrastförstärkning och olika typer av bildfilter och interpolering som aktiveras samtidigt som TV:n lyser så starkt den kan. Sport har som skrivet inga andra krav på sig jämfört med allt annat innehåll. Det är samma bildstandard för dem alla.

Interpolering är en funktion som beräknar fram fler bildrutor för mer flyt. Detta sker inte utan problem som att bilden hackar, smetar, får dubbla konturer och auror runt idrottsutövarna. Tillverkarna skryter gärna om sin allt bättre ”rörelsehantering” via påstått avancerad elektronik.

I grund och botten är en välgjord sportsändning inspelad i 50 eller 60 Hz. Mer kan inte skapas utan synliga fel i bilden, så det gäller att vara lyckligt omedveten om dessa fel. Ett exempel på detta är att fotbollen vid utspark smetar ihop med publikhavet.

50, 100 och 200 Hz finns inte

Tester som använder olika typer av statiska mönster i rörelser kan hävda att en TV är bättre eller sämre på dessa rörelser, vilket då brukar kallas ”rörelseupplösning”. Detta stämmer om vi talar om eftersläp i spel och liknande fenomen, likt hur SweClockers använder testufo.com.

teknikstund_sport-tv.jpg

Snabba rörelser blir suddiga när de fångas på kamera. Ingen TV i världen kan göra den här bollen skarp igen.

Sport och alla rörelser som filmas med kamera är dock från början redan oskarpa, vilket ligger i sakens natur. En TV kan inte göra en redan oskarp fotboll mindre oskarp hur mycket TV-Tillverkarna än hävdar detta i reklamen.

Uppdateringsfrekvenser på 50, 100, 200 Hz och så vidare är siffror som tillverkarna hittar på genom att räkna ”kreativt”. Detta bland annat genom att interpoleringen beräknar extra bildrutor och därför anser tillverkaren att frekvens är dubbelt så hög, även om panelen inte kan visa mer.

Panelen hos en TV är kapabel till vanligtvis 60 Hz och det är först hos de mer påkostade modellerna som vi ser paneler vilka klarar 120 Hz. Du som användare kan dock endast räkna med att mata in en 60 Hz-signal som högst i vilket fall. Även om det börjar komma TV-apparater som klarar 1080p/120 Hz, då främst avsett för spelande, finns det fortfarande ingen tillgänglig sport i de frekvenserna.

Sammanfattning

Så hur hittar man då en bra TV för sport? Genom att se till att följande tre villkor uppfylls:

  1. Bättre kvalitet på källan, vilket då är en HD-sändning i någon form

  2. En TV med bra bildkvalitet som kan återge en kontrastrik bild på rätt sätt

  3. En TV med produktegenskaper som matchar rummet i fråga om exempelvis ljusstyrka

Uppfylls de kraven har man som följd inte enbart bra sportkvalitet och sportupplevelse, utan en riktigt bra TV-lösning för alla ändamål. Detta är det universella knepet för all typ av upplevelse och annat man använder TV:n till. Sport har inte några egna och särskilda krav.