I samarbete med Komplett

SweClockers vinterdator 2019

Ta en paus i julmyset för nu är det dags att presentera årets upplaga av SweClockers vinterdator – ett balanserat bygge med en rimlig prislapp.

SweClockers vinterdator 2019

Årets vinterdator återvänder, likt juldatorn 2018, till ett mer prismedvetet bygge som inte är menat att slåss i den översta prestandaligan. Istället strävar vi efter att knåpa ihop ett balanserat paket som erbjuder goda egenskaper och välpolerad prestanda för pengarna, där detta ska passa de flesta användarna på jakt efter en mångsidig dator för både alldagligt arbete såväl som de senaste spelen.

Komponentlista

Typ

Produkt

Cirkapris

Lägsta pris

CPU

AMD Ryzen 5 3600

2 390 kronor

Processorkylare

Cooler Master Hyper 212 Black Edition

390 kronor

Moderkort

Asus ROG Strix B450-F Gaming

1 390 kronor

Minne

Corsair Vengeance LPX 16 GB

799 kronor

Grafikkort

Asus Radeon RX 5700 Dual Evo

4 490 kronor

SSD

Kingston A2000 1 TB

1 499 kronor

Chassi

Fractal Design Define C

890 kronor

Nätaggregat

Corsair RM650x V2 650 W

1 149 kronor

Totalt (ca):

13 000 kronor

Prisjakt-lista

Med facit och komponentlistan i hand rör det sig om ett system i det enligt oss högintressanta prisspannet mellan 12 000 och 13 000 kronor. För detta får man generellt hög processorprestanda, blixtsnabb SSD-lagring med hög kapacitet och inte minst grafikkraft som räcker till att driva runt de senaste titlarna i de populära upplösningarna 1 920 × 1 080 och 2 560 × 1 440 pixlar.

Vinterdatorn_2019-4.jpg

Att 2019 var ett bra år för AMD kan nog ingen motsäga, och mycket kan tillskrivas utrullningen av tredje generationens Ryzen-processorer. Framröstad som årets produkt av SweClockers medlemmar, och därtill en modell som hamnat i många av redaktionens hemmabyggen, tar Ryzen 5 3600 plats i årets vinterdator.

Återigen handlar det om sex kärnor och tolv trådar, men denna gång med den kraftigt förbättrade arkitekturen Zen 2 under huven. Detta ger såväl högre IPC som mer välslipad spelprestanda ställt mot tidigare generation, vilket ihop med ett bra förhållande mellan prestanda och prislapp gör denna processor till ett lätt val för detta bygge.

Test: AMD Ryzen 5 3600X och 5 3600

Vinterdatorn_2019-7.jpg

Medan det medföljer en processorkylare ihop med Ryzen 5 3600 är det dessvärre den klenaste och tråkigaste i AMD:s nuvarande uppställning. Till följd av detta väljer vi denna gång att satsa på mer ordentliga doningar, som dessutom kommer att kunna användas vid framtida uppgraderingar i flertal år framöver.

Det finns en hel del kompetenta kylare i prisspannet 300-400 kronor och detta år faller valet på Cooler Masters Hyper 212 Black Edition, vilket är en uppgraderad version av en av världens mest populära modeller Hyper 212 Evo. Här handlar det om en välbyggd tornkylare med tillhörande 120 mm-fläkt som utan problem hanterar både denna processor och ännu tyngre varianter.

Testpilot: Cooler Master Hyper 212 Black Edition

Vinterdatorn_2019-2.jpg

Med Ryzen 3000 introducerades nya moderkortkort med styrkretsen X570, vilka krävs om man vill ta nytta av processorernas stöd för det snabbare gränssnittet PCI Express 4.0. Än så länge är det dock ytterst få komponenter som tar nytta av detta uppdaterade gränssnitt, och därför ställer vi in siktet på mer prisvärda moderkort med styrkretsen B450 – vilka är bakåtkompatibla med senaste Ryzen.

Vinterdatorn 2019 bestyckas med Asus ROG Strix B450-F – en repris från förra året. Redaktionen har goda erfarenheter av denna modell, där integrerade funktioner som ljud- och nätverkskrets håller hög nivå ihop med en genomtänkt layout. Lägg därtill på en av marknadens bästa och mest lättarbetade UEFI-konfigurationer, vilket är ett plus i kanten för den som vill finlira inställningar.

vinterdator_2019-2.jpg

Under en övergångsperiod finns det restlager av Asus ROG Strix B450-F ute hos vissa återförsäljare som levereras med en äldre BIOS-version utan stöd för Ryzen 3000-serien. Vid osäkerhet, håll utkik efter "AMD Ryzen 3000 Desktop Ready"-märkningen eller hör av er och stäm av med den aktuella butiken.

Vinterdatorn_2019-5.jpg

Det senaste året har priserna på primärminnen äntligen sjunkit, där det i princip handlar om en halvering sedan vi byggde juldatorn 2018. För denna upplaga av vinterdatorn är det återigen ett paket om 2 × 8 GB av Corsairs Vengeance LPX-minnen som står på menyn för en total kapacitet på 16 GB.

Dessa är beprövade och vanligt förekommande i butik, fullt kompatibla med moderkortet och specificerade att köras i 3 200 MHz, där det sistnämnda också råkar vara den högsta officiella minneshastigheten för processorn.

Vinterdatorn_2019-8.jpg

Det har släppts en hel del nya grafikkort under 2019, där modellerna har haglat tätt från både AMD och Nvidias håll. Då priserna på både primärminnen och SSD-lagring har sjunkit rejält den senaste tiden siktar vi detta år på att lägga lite mer pengar på grafikkraften i vinterdatorn för att göra spelande mer hållbart i den alltmer populära upplösningen 2 560 × 1 440 pixlar.

För årets bygge satsar vi på AMD:s sommarfärska grafikkort Radeon RX 5700, vilket erbjuder stark prestanda för sin prislapp. Här finns det en del valmöjligheter, då AMD:s egenbyggda referenskort ger flest FPS per krona men har samtidigt en ganska högljudd kyllösning medan partnertillverkarnas egna varianter är betydligt tystare men kostar också lite mer.

För att skona redaktionens känsliga öron landade vi slutligen i att välja en modell med eftermarknadskylare, där Asus Radeon RX 5700 Dual Evo fick stå till tjänst i bygget. Nämnvärt är dock att priserna svänger vilt på de olika Radeon RX 5700-korten i kampanjtider, och det kan därför vara värt att köra en priskoll på de olika tillverkarnas modeller vid köptillfället.

Test: AMD Radeon RX 5700 och RX 5700 XT "Navi"

Vinterdatorn_2019-3.jpg

Till förra årets juldator tog redaktionen beslutet att slopa allt vad mekanisk lagring heter och istället bara satsa på en tilltagen SSD-enhet. I takt med att priset har sjunkit på flashlagring har detta nu även smittat av sig på de snabbare NVME-baserade M.2-enheterna, och därför kan vi nu ta steget över till en sådan.

Bland de många prispressade NVME-enheterna som finns på marknaden har Kingston seglat upp som en liten entusiastfavorit med sin modell A2000, där denna för ovanlighetens skull baseras på TLC-kretsar snarare än QLC som annars är normen i detta segment. Varianten med kapacitet på 1 TB tar plats i vinterdatorn, vilket bör räcka för en handfull moderna spelinstallationer.

Vinterdatorn_2019-1.jpg

Medan många väljer att spara några hundralappar på att köpa ett billigare nätaggregat, är detta något redaktionen hellre satsar lite extra på. Anledningen är kort och gott att det är en komponent som har nått en punkt där utvecklingen går framåt väldigt långsamt, och väljer man då en erkänt bra enhet från början kan denna troligtvis överleva upp emot ett decennium av övriga uppgraderingar.

Valet för årets vinterdator faller återigen på Corsairs RM650x V2, vilket fortfarande är en av de mest välslipade enheterna på marknaden i sin prisklass. Företagets RMx-serie har fått utmärkelsen "Toppklass" samtliga gånger den passerat testlabbet och erbjuder kort och gott utomordentlig prestanda med hög verkningsgrad, stabil spänningsreglering och tyst drift.

Som många förstår är 650 W i överkant för detta system, men då den faktiska prisskillnaden mellan effektklasserna är oerhört liten finns det ingen större poäng med att skala ned på den fronten. Därtill kommer systemets effektuttag under belastning ligga i ett fint spann för när enheten är som mest effektiv på sin verkningsgradskurva.

Test: Corsair RM750x V2

Vinterdatorn_byggd.jpg

Likt nätaggregatet är chassit ett område folk gärna snålar in på, då det inte nödvändigtvis har någon prestandapåverkan på det färdiga bygget. En lite mer påkostad datorlåda kan dock underlätta själva byggprocessen enormt samtidigt som det ofta finns ett mer genomgående tänk gällandes ventilation, reduktion av onödigt oväsen samt inte minst byggkvalitet.

Till vinterdatorn 2019 plockar redaktionen in favoriten och tillika trotjänaren Fractal Design Define C. Det rör sig om ett nätt miditowerchassi med ljuddämpande egenskaper som håller en hög byggkvalitet utan att för den delen vara särskilt dyr. Ovanpå detta är det ytterst lättarbetat och har utrymme för det mesta man kan tänkas vilja stoppa in i en modern dator.

Test: Fractal Design Define C

Skicka en rättelse
121

SweClockers Marknad får nya funktioner och priser – gratis till 21:00 ikväll!

Vi fortsätter att storinvestera i SweClockers Marknad, som nu får nya funktioner, priser och inte minst – en gratishelg! Läs mer

19

Test: Corsair K95 Platinum XT – halvnytt med få nyheter

Corsair K95 uppdateras med Double-shot-tangenter och får stöd för Elgato Stream Deck. Häng med till testlabbet för en genomgång. Läs mer

I samarbete med NZXT
46

Testpilot: NZXT H1 – kompakt chassi med inbyggd vattenkylning och nätaggregat

Trenden med riktigt små chassin omfamnas av NZXT, som med förmonterad kylare och nätaggregat vill konvertera ofrälsta entusiaster. Läs mer

10

Micron hoppar på HBM2-tåget

Under året ska minnesmakaren Micron göra entré med eget HBM2-minne – år efter rivalerna Samsung och SK Hynix. Läs mer

16

Zombieskjutaren World War Z gratis

Epic Games Store bjuder på fjolårets moderna tappning av tidlösa Left 4 Dead – gratis fram till den 2 april 2020. Läs mer

29

Intel Core i9-10980HK får åtta kärnor och turbofrekvens på 5,3 GHz

Med mobila Comet Lake-H-processorer ska Intel passera 5,0 GHz med marginal, om temperatur och strömbudget tillåter. Läs mer

64

Från butik till ytterdörren – vi granskar hemleveranser och villkor

Hemleveranser från butik till din dörr är här för att stanna, men hur ligger svenska hårdvarubutiker till egentligen? Läs mer

52

Quiz: Vad kan du om nästa generations spelkonsoler?

Både Sony och Microsoft har lyft på skynket för tekniska detaljer om Xbox Series X och Playstation 5. Vad kan du om de båda? Läs mer

45

SweClockers för datorer får bredare design

Som ett första steg i en mer genomgripande omdaning breddas artikelvyn. Detta följs snart av samma designförändring på fler håll. Läs mer

30

Swish kommer till Huawei App Gallery

En viktig pusselbit faller på plats när Huaweis egna applikationsbutik App Gallery får betaltjänsten Swish. Läs mer

24

Microsoft Flight Simulator-utvecklare pratar multiplayer

I Flight Simulator 2020 får flygfantaster flera möjligheter att dela luftrummet med andra spelare i multiplayer-lägen. Läs mer

30

Apples ARM-datorer får USB 4 år 2022

Apples omtalade introduktion av ARM-processorer i Macbook-datorer ska enligt rapporter även introducera USB 4. Läs mer