I entusiastkretsar är processorkylning ett ämne som intresserar många, där Intels val att använda kylpasta mellan kisel och värmespridaren (IHS) var en omdiskuterad fråga fram till Core 9000-seriens intåg. Med denna familj valde bolaget att följa AMD:s exempel och löda samman delarna, men dessförinnan var så kallad "delidding" en lösning för användare på jakt efter låga temperaturer.

Återblick: Jonas testar att "delidda" Core i7-8700K

Processen innebär att värmespridaren separeras från resten av processorpaketet, för att ersätta det värmeöverförande materialet med exempelvis flytande metall. Trots mindre temperaturmässiga fördelar och större risker att skada kretsen, förekommer "delidding" fortfarande. I bilder på överklockningsforumet Overclock.net visar nu medlemmen "MoeBen" att denne givit "Rocket Lake"-processorn Core i7-11700K samma behandling.

Delid 2.jpg

Bildkälla: "MoeBen"

Core i7-11700K släpps officiellt den 30 mars, men har de senaste veckorna stått i rampljuset till följd av tyska Mindfactorys beslut att börja med tidig försäljning. Såväl privatpersoner som tekniksajter har lagt vantarna på nya "Rocket Lake", vilket bland annat resulterat i två recensioner och frågetecken kring om Core 11000-serien är någon större uppgradering över föregående generation.

Det är däremot klart att "Rocket Lake" är Intels första arkitekturuppdateringen för den stationära konsumentplattformen på över 5 år. Arkitekturen heter "Cypress Cove" och är en 14-nanometersversion av mobila "Sunny Cove", som i vanliga fall tillverkas på 10 nanometer. Bilderna visar att steget till den äldre tillverkningstekniken driver upp storleken på kretsen rejält.

Hardwareluxx-redaktören Andreas Schilling slår fast att Core i7-11700K-kretsen har en yta på ungefär 270 mm², vilket är drygt 26 procent större än tiokärniga Core i9-10900K. Twitter-profilen "harukaze5719" visar kretsen bredvid några föregångare på samma nod, som visar en stadig ökning i storlek. "Rocket Lake" stannar på åtta kärnor och sannolikt är därför den avbildade Core i7-kretsen densamma som tar plats i Core i9-syskonen.

I den tidiga Core i7-11700K-recensionen förklarar Anandtech att nedgraderingen i antalet kärnor inte beror på platsbrist, men med bilder av kretsen kan utrymme inte helt avskrivas som en bidragande faktor. Anandtech konstaterar även att temperaturerna vid tung belastning sticker iväg och att värmen som alstras inte når kylaren tillräckligt snabbt. Huruvida "delidding" är lösningen på ett sådant problem återstår att se, eftersom exemplaret som "MoeBen" visar inte överlevde ingreppet.

Läs mer om "Rocket Lake":