Automatiseringar

Alla Deltacos smarta strömbrytare har stöd för att prata både med Google Assistant samt Amazon Alexa. Det underlättar i ett smart hem där du vill styra automatiseringar med rösten.

Automatiserad kaffebryggning på morgonkvisten

SH-P01.png

Kaffe är en nödvändighet på morgonen för att på ett bra sätt starta dagen i mitt hem. Har du som rutin att fylla på kaffemaskinen med vatten och nytt kaffefilter samt måtta upp kaffe kvällen innan, går det automatisera att kaffebryggaren startar med automatisering.

För det här använder jag SH-P01 och den inbyggda timer-funktionen. Efter 30 minuter stängs strömbrytaren av automatiskt.

Automatisera-kaffemaskin.jpg

Energiövervakat Kylskåp

SH-P01E.png

SH-P01E kan låta lockande att sätta bakom vilken vitvara som helst för att mäta och logga förbrukningen i hemmet. Jag skulle dock vilja framhäva två viktiga aspekter om den här brytaren innan vi fortsätter.

Först vill jag påpeka att Deltacos brytare är ställt att alltid befinna sig i avstängd läge efter strömavbrott. Det här skulle innebära att om du exempelvis kopplat in en sådan här brytare till kylskåpet, kommer det att vara avstängt även när strömmen kommer tillbaka.

Det går att undvika problem genom att skapa en automatisering för att automatiskt slå på en enhet när den är i avstängt läge.

Det andra jag vill påpeka är att den här pluggen är specificerad att klara en max last på 10 A (2 400 W) resistiv last. Deltaco lämnar ingen specifikation om hur stor induktiv last den klarar. En fingervisning om en fjärdedel är en bra fingervisning för att vara på den säkra sidan.

En induktiv last berör allt som har en motor i sig, så som tvätt- och diskmaskin, torktumlare, vattenpump, med mera. I Deltacos enhet framgår det inte om den innehåller en egen säkringsbrytare som slår av eller går sönder vid för hög last. Det innebär alltså i bästa fall att din strömbrytare går sönder. I ett annat scenario skulle den kunna fatta eld på grund av överhettade komponenter.

Det här gäller alla smarta strömbrytare på marknaden och är inget unikt för Deltaco. Jag vill ändå uppmärksamma en växande problematik, eftersom det är vedertaget att köpa en sådan här typ av produkt för att mäta av strömförbrukningen på vitvaror.

På nedan bild ser vi hur vi automatiserat att brytaren alltid ska vara påslagen. Vi ser även hur förbrukningen av kylskåpet ser ut just nu. Med hjälp av historiken för förbrukningen skulle vi med tiden kunna berätta hur energieffektivt kylskåpet är.

kylskap-automatiseringar.jpg

Scenariostyrd mobilladdning

SH-P02E.png

I följande scenario använder jag mig av SH-P02E, där jag väljer att sätta igång uttaget för mobilladdaren klockan 23:00. När jag sedan lägger min telefon mot Qi-laddaren jag har vid sängbordet, mäts effekten på uttaget. När effekten går under 5 W har telefonen laddat klart och uttaget stängs av automatiskt. Jag vill gärna undvika mikroladdning av min telefons batteri, då det leder till värmeutveckling samt förkortning av batteriets livslängd.

För det här behöver jag två automatiseringar. Första där jag startar uttaget (vänster), samt automatiseringen som bevakar effekten (höger).

mobil-uttag-sovrum.jpg

Samma automatisering skulle kunna användas för att ladda batteriet till en elcykel eller annat batteri, där du är mån om att inte låta laddningen stå på för länge.

Villkorsstyrd strömhantering för datortillbehör

I en annan automatisering nyttjar jag samma sorts enhet för att styra på och avstängning av alla mina strömanslutna datortillbehör utefter om datorn är igång eller inte. Det här gör att jag stänger av strömmen fram till alla datortillbehör när jag stänger av min dator och vice-versa.

Än en gång använder jag mig av två automatiseringar. Till vänster sätts Grendosa (uttag två) igång när effekten överstiger 30 W på Dator (uttag ett). Till höger ser vi en omvänd situation, där grendosan stängs av när datorns effekt når under 30 W.

dator-uttag.jpg

Styr strömmen från TV-soffan

SH-P03USB2.png

I ärlighetens namn hatar jag ormbon av kablar och det finns alltid någonstans där jag kompromissar estetik med funktion. I mitt fall är det bakom TV-bänken. Deltaco har nu gjort det möjligt för mig att äntligen kunna komma åt att rycka strömmen från enheter i TV-bänken.

grendosa-tv.jpg

Ibland strular teknik och jag har blivit tvungen att göra en hård omstart genom att dra ut strömkabeln till exempelvis min Chromecast. I mitt fall har det inneburit att jag får lyfta fram TV-bänken, ned i ormboet av kablar och rycka strömmen till Chromecast. Det händer inte alltför ofta som tur är, men det är som en nagel i ögat de gånger det hänt. Nu slipper jag ens resa mig ur soff-läget för att göra det tack vare den smarta grendosan.

Grendosan har även stöd för att schemalägga på och avstängningar för respektive uttag. Det skulle kunna vara en idé att använda om du är som jag och brukar somna i TV-soffan efter en lång dag på jobbet. Då skulle jag slippa att mina enheter står igång i onödan.