Inledning

Vi närmar oss slutet av året, vilket innebär att det är det har blivit dags för redaktionen av lyfta på skynket för årets vinterdator. Det har varit ett intressant år på hårdvarumarknaden, vilket dessvärre har kantats av pandemi, kretsbrist och frakttrubbel – något som gör det svårare än någonsin att knåpa ihop en komponentlista till 2021 års upplaga av datorn.

Efter en del överläggande och vissa kompromisser lyckades vi dock landa i ett system som känns vettigt sett till den rådande världsituationen. Siktet är likt de senaste tre åren inställt på ett förhållandevis prisvärt bygge snarare än ett prestandamonster, där vi dock väljer att inte tumma alltför mycket på komponenter man kan tänkas ha kvar många år fram i tiden.

vinterdator2021-1.jpg

I denna artikel går vi kortfattat igenom de olika komponentvalen och avslutar med några snabba prestandamätningar samt en samlad inköpslista över alla delar. För djupare analys och diskussion hänvisar vi till den tillhörande videon, i vilken Jonas och Kenneth resonerar kring urvalet till årets vinterdator.

Tidigare sommar- och vinterdatorer

I samarbete med Komplett

Screenshot_20200904-112819~2.png

Årets vinterdator produceras i samarbete med Komplett, vilka har bidragit med delarna till bygget och är officiell återförsäljare av systemet.