För familjer med tuffare ekonomiska förutsättningar är en dator inte en självklarhet i hemmet. För barn och unga kan det leda till utanförskap, särskilt under rådande omständigheter, när vänner och klasskamraterna träffas online istället för på skolgården. I ett försök att främja gemenskap och stoppa utanförskap har örebrobaserade organisationen Barnens dator grundats, med målet att förse familjer i ekonomiskt svårare situationer med datorer.

Barnens dator anser att alla barn har rätt till en egen dator och samhörighet online, och menar att det ofta är en eller två barn i varje klass vars föräldrar inte har råd med en dator som duger till spelande. För att hjälpa de barnen samlar den ideella organisationen in datordelar från såväl privatpersoner som företag, för att sedan bygga kompletta system med delarna. Dessa system ges sedan till behövande barnfamiljer, som annars inte skulle ha råd att köpa en dator.

barnens dator _ 2.png

På bild: Tobias förbereder en dator för ett behövande barn.

I senaste upplagan av Aftonbladets Svenska hjältar lyfts organisationen och de som driver den, nämligen de tre grundarna Daniel Moqvist, Mathias Ekemuhr, Andreas Walldén och volontären Tobias Lelo. Idén kom till i slutet av 2020 när Daniel, som arbetar som IT-konsult, kom över ett gäng trasiga datorer. När han började undersöka möjligheten att laga och skänka dem vidare stötte han genom Facebook på ännu en person, Andreas Walldén, som gick i samma tankebanor. Daniel kontaktade då Andreas, och kort därefter anslöt sig Mathias till projektet som sedan kom att bli Barnens dator.

Det är inte vilka datorer som helst som återbrukas, utan organisationen ställer vissa grundkrav sett till specifikationer och prestanda. Datorn ska bland annat klara av att spelas på, där framförallt de tre titlarna Fortnite, Minecraft och Roblox ska fungera utan bekymmer. Detta tycker organisationen är viktigt att uppnå, eftersom det är tre mycket populära spel där barn umgås tillsammans.

Den som har datordelar till övers eller har frågor som är direkt riktade till någon av volontärerna kan nå organisationen genom deras webbplats, kontakt-fliken. Där finns det både kontaktmejl, telefonummer samt karta över var de håller till.