Lanseringsschemat för andra halvan av år 2022 är välfyllt, med nyheter på både grafik- och processorfronten från Nvidia, Intel och AMD. För Nvidia är det nya grafikkort som gäller, då bolaget redan under förra året gjorde gällande att nuvarande "Ampere"-arkitekturen och Geforce RTX 3000-serien får en uppföljare i år.

Den nya arkitekturen "Ada Lovelace" som väntas ta plats i RTX 4000-serien har tidigare spåtts anlända till hösten, eftersom Nvidia både senast med "Ampere" och dess föregångare "Turing" satsat på september månad. För några veckor sedan delade välrenommerade Twitter-läckaren "Kopite7kimi" information om att detta kunde tänkas förläggas i augusti istället, ett rykte som nu får medhåll från ytterligare ett håll.

Enligt källor till Videocardz planerar Nvidia en något mer utdragen procedur, som ska inledas med lansering av Geforce RTX 4090 i augusti. Efter flaggskeppet följer sedan RTX 4080 och RTX 4070 i september respektive oktober. Det framgår inte när under månaderna det ska ske, vilket kan betyda att det kan dröja allt från någon vecka till någon månad mellan varje lansering. Samma källa uppger även att partnertillverkare fortfarande sitter på betydande volymer av RTX 3000-serien och därmed inte vill se en uppföljare redan till sommaren.

I vanlig ordning bör rykten tas med en nypa salt och huruvida Nvidia faktiskt planerar högsommarlansering kan inte bekräftas i nuläget. Själva ordningen är däremot inte helt osannolik och liknar i mångt och mycket lanseringen av RTX 3000-serien. Där inledde Nvidia med RTX 3080 och skillnaden den här gången blir i sådant fall att de två första grafikkorten byter plats med varandra.

Läs mer om Geforce RTX 4000-serien "Ada Lovelace":