När Microsoft introducerade Windows 11 slog de på stora trumman vad gäller säkerhetsfunktioner, där mycket av fokus låg på bland annat TPM 2.0 och Secure Boot, vilka är knutna till minimikraven för att få installera operativsystemet. De var dock inte de enda funktionerna, bland nyheterna återfinns även virtualization-based security (VBS) och hypervisor-protected code integrity (HVCI).

Genom att kombinera de två sistnämnda menar Microsoft att förekomsten av skadlig programvara kan reduceras med upp till 60 procent. Duon har dock kritiserats för att reducera prestanda på köpet, främst i spel. Det är möjligt att inaktivera funktionerna, men med senare uppdateringar till både Windows 11 och Windows 10 aktiveras det per automatik. Det pekas ut i ett nytt test från Tom's Hardware, som tar en titt på hur säkerhetsfunktionerna påverkar prestanda i dagsläget.

När funktionen testades år 2021 handlade det om en genomsnittlig minskning i prestanda om runt 5 procent för system baserade på elfte generationens Intel-processorer och cirka 4 procent för AMD:s Ryzen 5000-processorer, tillsammans med det då snabbaste grafikkortet Geforce RTX 3090. I det nya testet byts det mot Intel Core i9-13900K och Geforce RTX 4090, som testas i ett gäng olika spel med säkerhetsfunktionerna antingen på eller av.

toms testar.png
toms testar.png
toms testar.png

I genomsnitt ser prestandapåverkan ut att vara ungefär som tidigare, med marginell förbättring ställt mot resultaten från 2021. Genom att inaktivera VBS förbättrades prestandan i snitt med uppåt 5 procent, med bara 2 procent högre prestanda i 4K-upplösning och grafikinställningar skruvade till max.

Det är dock ett par speltitlar som sticker ut, däribland Microsoft Flight Simulator, som ser förhållandevis stora förbättringar med VBS inaktiverat. Det tillskrivs att spelet är betydligt mer processorbundet än flera av de andra titlarna. En liknande tendens syns i resultaten för Far Cry 6, vars lägsta resultat ser en markant förbättring när VBS inaktiveras. Även Total War: Warhammer 3 pekas ut, men främst för att resultaten är en blandad kompott utan något tydligt mönster som förklarar de många olika siffrorna.

I slutändan blir rekommendationen tudelad. För användare som jagar prestanda eller överklockningsrekord och vill krama ur det till sista droppen kan säkerhetsfunktionerna inaktiveras, eftersom det innebär en liten men mätbar negativ påverkan. För vanliga dödliga ser det ut att spela mindre roll och där kan säkerhetsfördelarna vara att föredra över några extra FPS.