Inför lanseringen av Geforce RTX 4000-serien förra hösten haglade rykten om högt effektuttag hos toppmodellerna. Med facit i hand stannade värstingkortet RTX 4090 på 450 watt och därmed betydligt lägre än uppgifterna som talade om spannet 600–900 watt. I en serie bilder skymtas nu bevis på att Nvidia däremot tog höjd för att kyla mycket strömtörstiga grafikkort.

Det är X-användaren (tidigare Twitter) "harukaze5719" som hänvisar till ett gäng foton som laddats upp på den kinesiska webbplatsen Goofish. Bilderna visar en kylare i prototypstadiet som påstås vara framtagen för Geforce RTX 4090 samt för mer kraftfulla RTX 4090 Ti och en RTX Titan-modell – två syskonmodeller som Nvidia hittills inte lanserat.

kort 3.jpg

Kontaktytan för grafikkretsen syns på sidan av den fyra kortplatser tjocka pjäsen. Bildkälla: Goofish

kort.jpg

I mitten av kylflänsen syns en tredje fläkt. Bildkälla: Goofish

kort2.jpg

I bakgrunden skymtas den karaktäristiska ramen som används för Founder's Edition-kort. Bildkälla: Goofish

Av bilderna att döma upptar kylaren fyra kortplatser. Mest anmärkningsvärt är att grafikkortet monteras vertikalt mot kylaren. Annorlunda från den mer blygsamma kylaren som medföljer Geforce RTX 4090 Founder's Edition är också en tredje fläkt inkilad i mitten av den rejäla kylflänsen. Med tanke på att RTX 4090-kylaren kan hålla temperatur och ljudnivå på behaglig nivå är det dock rimligt att Nvidia avstyrde satsningen på monsterkylaren.

De färska bilderna visar för första gången den rejäla kylaren mer ingående, men tidigare i år skymtades samma variant monterad på ett Geforce-kort som kallas "The Beast". Det rör sig om en nära fullskalig variant av grafikkretsen AD102 med 18 176 CUDA-kärnor, eller knappt 11 procent mer än RTX 4090. Huruvida jättekortet släpps framöver återstår att se, men rykten pekar mot att det åtminstone inte blir i form av RTX 4090 Ti.