Embracer Group fortsätter sitt omstruktureringsarbete och försöker aktivt minska på sina skulder. En del i det arbetet har nu genomförts med att sälja av Gearbox Entertainment för 460 miljoner USD eller 4,9 miljarder kronor. Gearbox är mest känd för Borderlands-spelen och köptes av Embracer under 2021 för 1,4 miljarder USD som motsvarade runt 14 miljarder kronor.

Spelutvecklarens nya ägare blir Take-Two som redan meddelat att Gearbox blir en studio under 2K. Däremot åker inte hela Gearbox-varumärket med, Gearbox Publishing i San Francisco blir kvar i Embracers ägo. Enligt Embracer kommer affären att minska koncernens nettoskulder med uppemot 3,5 miljarder kronor.

Allting vände för Embracer efter en jätteaffär på 2 miljarder USD eller 20 miljarder kronor med ett fortfarande okänt företag inte gick igenom. Som en följd sjönk bolagets aktievärde markant i maj 2023. Sedan dess har koncernen kämpat för att hålla sig vid liv genom att stänga ner vissa av sina studios och sälja andra för att minska skulder.

Tidigare i månaden sålde Embracer delar i Saber Interactive för som del av omorganiseringen. Gearbox-affären förväntas vara fulländad under det första kvartalet av Take-Twos räkenskapsår 2025.