Hur man bäst rengör sin dator är ett ständigt diskussionsämne. Att blåsa rent chassi och luftintag från damm medelst tryckluft på burk är en allmänt vedertagen metod. För den som någon gång testat detta är dock bristerna med tryckluft på burk uppenbara.

Airtec-pro-type1-39.jpg

Tryckluft på burk har sina nackdelar.

De blir kalla och förlorar trycket snabbt, därtill är lufttrycket ibland alldeles för lågt för att göra något åt ingrott damm. För att lösa detta har det dykt upp en och annan batteridriven lösning med varierande kvalitet. Nu äntrar Airtec Pro Type 1 svenska butikshyllor

Airtec-pro-type1-1.jpg

Flådig förpackning.

Enheten är konstruerad i en klassisk pistolkonstruktion och är ungefär 13,5 cm hög. Vikten skrivs till 318 gram och det hela huserar i ett aluminium-chassi. Enheten ger ett välbyggt intryck och vikten gör att enheten känns påkostad utan att bli för tung.

Airtec-pro-type1-12.jpg

Flera munstycken medföljer.

Medföljer i kartongen gör utöver själva huvudenheten en transportpåse samt fyra medföljande munstycken med olika egenskaper. Därtill skickar tillverkaren med en liten gummitratt som kan monteras på det förmonterade munstycket.

Airtec-pro-type1-26.jpg

Munstycke 1.

Airtec-pro-type1-28.jpg

Munstycke med borste.

Airtec-pro-type1-29.jpg

Långt munstycke.

Airtec-pro-type1-31.jpg

Långt munstycke med borste.

Airtec-pro-type1-33.jpg

Ganska långt munstycke.

Airtec-pro-type1-35.jpg

Lagom långt munstycke.

Batteriet uppges vara på 1 100 mAh och med 5V-laddning laddar den från tomt till 100 procent på lite drygt 2 timmar. Batteritiden uppges vara upp till 40 minuter beroende på vilket hastighetsläge enheten körs i.

Airtec-pro-type1-24.jpg

USB Type-C för laddning samt LED-indikatorer.

Laddning sker genom USB Type-C som finns på ovansidan av handtaget under cylindern med fläktarna. Precis ovanför USB Type-C-kontakten finns även de tre LED-indikatorerna som visar vilken av de tre hastighetsnivåerna som enheten är inställd på. På framsidan finns den gummerade knappen som både agerar strömbrytare samt styr hastigheten på fläkten.

Airtec-pro-type1-25.jpg

Avtryckare/ strömbrytare.

Nog om specifikationerna, det är dags att kasta ett öga på hur enheten faktiskt presterar.

Ljudtest

Ljudet mäts med vår vanliga utrustning som används för grafikkortstester och tester av kylare. Mätningarna är utförda med 25 centimeters avstånd till mätobjektet i ett stängt rum och bakgrundbruset ligger på 31 dBA.

Ljudnivån som uppmäts för den sedvanliga tryckluften på burk är med en tidigare oanvänd burk och motsvarar värdet som jag upplever efter ett par sekunder av att tryck ut luft. Ljudnivån sjunker allteftersom trycket sjunker och burken kyls ned.

Prestandatest

För att testa hur mycket luft som flyttas av Airtec-enheten i jämförelse med vanlig tryckluft fick vi använda en ganska icke konventionell lösning. Vi använder oss av "vindtunnel" på 18 cm bestående av en ihoprullad pappersförpackning. I slutet av vindtunneln används en anenometer för att mäta vindstyrkan i fot per minut. Vindtunneln har inte för avsikt rikta luftflödet likt när vi testar en fläkt utan är mer för att se till att så lite luft som möjligt spiller ut på sidorna. Därtill hjälper den oss att bibehålla samma avstånd mellan mätaren och mätobjektet.

Airtec-pro-type1-48.jpg

Ytterst vetenskaplig testmetodik.

I nedan diagram har vi konverterat värdet fot/minut till meter/sekund. Värdet bör ses som en fingervisning i skillnaden mellan de olika enheterna.

Tryckluften testades dels med hjälp av en ny burk men även med en som en använts under kort stund för att påvisa fall i lufttrycket. Airtec-enheten testas i alla sina tre hastighetslägen samt med både det längsta och kortaste munstycket, nedan märkt "KM" och "LM".

Inte helt oväntat men dock lika glädjande betalar den högre ljudnivån tillbaka med ordentligt tryck i prestandan. Vid första anblick är kanske inte siffrorna i läge 1 för Airtec enheten jätteimponerande då de är i nivå med en tryckluft på burk. Däremot ska det föras till protokollet att Airtec-enheten bibehåller trycket så länge batteriet räcker. Så är inte fallet för en tryckluft på burk som snabbt tappar i fart och blir obrukbar när den kyls ned. När Airtec-enheten körs i sitt maxläge får jag hålla i anenometern för att den inte ska flytta på sig, helt klart imponerande.

Sammanfattande tankar

Airtec Pro Type1 är en sådan där produkt som på förhand kan kännas onödig, men efter att jag har testat den så känns den självklar. Det absolut bästa alternativet för den som har utrymme och möjlighet är så klart en kompressor, men de väsnas något fruktansvärt och kan vara svåra att ha in en lägenhet till exempel.

Prislappen är såklart högre än priset för en tryckluft på burk på lite drygt 1 000 kronor men det känns för undertecknad trots detta som ett köp jag inte skulle ångra.

Airtec-pro-type1-40.jpg

Testlabbets nya favoritpryl.

Ända sedan vi fick lägga vantarna på enheten har jag kommit på fler och fler användningsområden för den lille blåsaren. Spelkonsoler, laddningsporten på mobiltelefoner, systemkamera, laptops, all möjlig elektronik väntar helt enkelt på att få blåsas ren.

För oss på redaktionen har Airtec Pro Type1 snabbt blivit ett favoritverktyg som används ofta, därför delar SweClockers ut utmärkelsen "Utmärkt".

Fördelar

Airtec Pro Type1 gör det enkelt att ta bort damm från elektronik utan att du behöver bry dig om drivgas eller dåligt tryck.

  • Högt lufftryck

  • Genomtänkta munstycken som medföljer

  • Mycket bra byggkvalitet

Nackdelar

  • Kan ta lite tid att ladda från tomt batteri

  • Högre ljudnivå än tryckluft på burk

  • Om du inte använder enheten ofta kan prislappen vara hög

Pris vid publicering: 999 kronor