Crossfire X – en liten historia

Att kombinera flera grafikkort för att få upp hastigheten är inte en ny företeelse. Redan 3dfx testade det 1999 med Voodoo2 (SLI, Scan-Line Interleave) och även ATI släppte en produkt redan 2000 där två stycken RAGE 128 PRO GL GPU’s kombinerades på ett kort (ATI Rage Fury Maxx).

Efter dessa initiala försök föll dock tekniken i glömska och 3dfx, ATI och senare Nvidia koncentrerade sig istället på att skapa snabbare grafikprocessorer. Detta ändrade sig 2004 när NVIDIA lanserade SLI, Scalable Link Interface, en teknik som lät två stycken grafikkort arbeta tillsammans och därigenom öka prestandan. Även om tekniken delade akronym med 3dfx’s teknik fungerade den annorlunda.

ATI ville självklart inte hamna på efterkälken och 2005 lanserades Crossfire, en teknik som fungerade väldigt likt SLI och lät användaren kombinera två stycken ATI-kort för bättre spelprestanda. Crossfire hade dock ett antal begränsningar gentemot SLI. Tekniken krävde till exempel i början användandet av ett så kallat ”Master-card”; ett speciellt kort som hade hårdvaran som behövdes för att kombinera bilderna från respektive kort. Det behövdes dessutom en speciell kabel som anslöts till båda korten och sedan till skärmen. Dessa kort kostade mer än vanliga grafikkort och var också väldigt svåra att få tag i. Tidiga versioner av Crossfire hade också begränsat stöd för uppdateringsfrekvenser vid högre upplösningar vilket gjorde att den reella högsta upplösningen låg på 1280x1024.

ATI låg självklart inte på latsidan utan under åren som följde utvecklade man tekniken och tog bort de olika begränsningarna.

Crossfire X är den senaste versionen av Crossfire och har en hel del intressanta nyheter:

Stöd för upp till 4 stycken grafikprocessorer

Tidigare fanns det en begränsning på två stycken grafikprocessorer hos Crossfire men den begränsningen har nu ökats till fyra. Anledningen till att vi inte säger grafikkort beror på att HD3870X2 i sig innehåller två stycken grafikprocessorer och du kan därför bara kombinera två av dessa kort .

Fler kombinationer

Crossfire X låter dig nu skapa flera kombinationer av grafikkort och samtidigt utnyttja varje kort till fullo. Du kan till exempel kombinera ett HD3870X2-kort med ett HD3870-kort och ett HD3850-kort och låta varje kort köras vid sin egen klockfrekvens istället för att klockas ner till den lägsta frekvensen.

Crossfire över flera skärmar

Med Crossfire X går det nu att slå på Crossfire och fortfarande använda flera skärmar.

Integrerad grafik + grafikkort

AMD har också introducerat möjligheten att låta den integrerade grafiken i sina nya moderkort kombineras med ett HD3450-grafikkort.

Innan vi går över till prestandatesterna ska vi snabbt titta på vad Crossfire X (och SLI) egentligen gör.

Det finns främst tre olika sätt som fler grafikprocessorer kan öka prestanda:

AFR (Alternate Frame Rendering)

Varje grafikprocessor tar hand om en bildruta. Detta anses vara den teknik som ger bäst prestanda.

”Scissors”

Bilden delas upp i flera delar. Varje grafikprocessor tar hand om en specifik del. Storleken på dessa delar kan varieras dynamiskt utifrån hur mycket kraft som behövs vid renderingen.

”Checker board”, också känd som "Super Tiling"

Bilden delas upp i mindre rutor som sedan tas hand om de olika grafikprocessorerna.

Båda AMD och Nvidia har jobbat hårt med att skapa profiler för olika spel så att den optimala metoden används för respektive spel. I de fallen där en profil saknas låter Nvidia oss ställa in renderingsmetod medan AMD ännu inte ger oss den möjligheten. Sedan ett par versioner av Catalyst påstås det dock att AFR väljs om man ställer in ”Catalyst AI” i drivrutinen till ”Advanced”.