Sammanfattning

Miniservern

Komponent

Från

Intel D945GSEJT

Intel

Kingston ValueR DDR2 SO-DIMM 2 GB

Komplett

Western Digital RE4-GP 2 TB

Komplett

Emko Case EM-153/80

Emko

Nexus 80 mm Basic Series

Komplett

Vi började den här guiden med att sätta upp ett antal kriterier för servern, det passar då bra att avsluta med en genomgång utav dessa.

  • Säker lagring

    Det finns ingen lagring som är 100 procent säker, något som däremot är säkert är att en hårddisk förr eller senare kommer sluta att fungera och att en CD-skiva förr eller senare kommer att bli oläsbar. Datalagring måste underhållas och ständigt förnyas. Detta är en problematik som blir allt viktigare i takt med att it-samhället utvecklas.

    I det mindre perspektivet, det vill säga vår miniserver, har vi löst säkerhetsproblematiken med att dels använda hårddiskar av hög kvalitet och dels av spegling. Vi har i den här guiden inte gått igenom säkerhet vad gäller hot från skadlig kod och angrepp från internet men detta måste givetvis också tas med när vi pratar om säker lagring.

    Som vanligt handlar det om kompromisser, vi valde Ubuntu Server då det är relativt lätt att lära sig som nybörjare och för att det finns många och lättillgängliga guider på internet för den som vill lära sig mer om operativsystemet. Vill man ta säkerhetsbegreppet ett steg längre finns det bättre alternativ vad gäller operativsystem, exempelvis OpenBSD.

  • Låg strömförbrukning

    En strömförbrukning på 34 watt får anses som klart godkänt för en server med dessa mått och prestanda. Om det inte känns lockande att slänga in sin gamla speldator i garderoben kan en miniserver som denna helt klart vara ett alternativ. En årskostnad på ett par hundra kronor kan nog de flesta leva med. Givetvis behöver ju servern inte stå på dygnet runt om det inte behövs.

  • Små mått

    Det finns egentligen inte så mycket att diskutera när det gäller storleken på servern. Formfaktorn mini-ITX erbjuder många möjligheter när det kommer till att bygga små och smidiga datorer. Visst, det finns mindre externa hårddiskar att köpa med NAS-funktionalitet men oftast utan fullfjädrat Linux-OS.

  • Hög användbarhet

    Då servern använder ett Linux-baserat operativsystem är möjligheterna många. Den tillgängliga prestandan begränsar möjligen användningsområdena något men räcker gott och väl för de flesta användare. Servern uppvisade bra överföringshastigheter och skulle fungera bra som multimedia-server. Om endast en hårddisk används kan ytterligare ett nätverkskort installeras och vips så har vi en router. Som sagt, en Linux-server går det att göra mycket med.

Inköpskostnaden för servern är givetvis viktig, allt som allt kostar hårdvaran till just denna konfiguration cirka 8000 kronor. Här är det dock viktigt att komma ihåg att hårddiskarna vi använder går på 2 800 kronor styck. Är man inte ute efter så pass stora hårddiskar som 2 terabyte och inte ställer så höga krav på tillförlitligheten finns det betydligt billigare modeller att köpa. Om vi räknar bort kostnaden för hårddiskarna hamnar prislappen på cirka 2 400 kronor.

Intel har nyligen släppt flera nya Atom-baserade moderkort som bygger på formfaktorn mini-ITX, dock inga med inbyggd spänningsomvandlare. En uppdaterad variant av D945GSEJT med dubbla nätverkskort och en ny strömsnålare styrkrets vore mycket välkommet.

Vi hoppas att den här guiden har gett inspiration till nya byggen och visat att det inte är särskilt komplicerat att få igång ett Linux-system med mjukvaruraid. Har du egna idéer för hur den här servern kan förbättras eller tips du vill dela med dig av – skriv och berätta i forumet!