Integration fungerar det verkligen?

Permalänk

Integration fungerar det verkligen?

Finns det lyckade exempel på folkgrupper i Sverige där integrationen har varit lyckosam, exkluderade grannländer då skillnaden är för liten. Möjligen också små befolkningsgrupper då deras inverkan på samhället sannolikt är minimal.

Den mest uppenbara gruppen är muslimer även om denna är lite vagt definierad då turkar som invandrade under 60-talet (osäker på exakt när) samt bosniaker under 90-talet sannolikt skiljer sig kraftigt från de somaliska och afghanska invandrade som Sverige motager idag. Frågan är om integration fungerar i realiteten där invandrarna bibehåller sin kultur, religion och språk samt inte anammar majoritetbefolkningens kultur.

Följfråga givet den andra delen av integrationen, är det önskvärt att majoritetsbefolkningens under tvång förändras för att anpassas till de nya invandrarna. Poängen jag försöker framföra är om integration är möjlig utan att invandrarna under några omständigheter assimilerar sig till den svenska kulturen. Går det att upprätthålla ett rättsystem, socialvälfärd om vissa delar av befolkningen önskar förändringar? Kan önskan att invandrarna inte assimileras till majoritetsbefolkningen leda till ökad segregation?

Litet förtydligande ang. assimilation, syftar inte på total assimilering utan snarare inom det offentliga livet, politiska åskådningar etc. Exempel är en familj som i relation till andra upplevs som svenska men att de möjligen äter andra maträtter eller liknande.

http://www.w.lst.se/template/NewsPage.aspx?id=2946

Citat:

Integration innebär däremot att man blir integrerad i ett samhälle utan att ge avkall på sin kulturella, religiösa eller språkliga identitet.
Integration är inte enbart en invandrarfråga utan en ömsesidig process som berör hela samhället. Detta innebär att inte bara minoritetsbefolkningen utan även majoritetsbefolkningen måste integreras i det nya mångkulturella samhället.
Integration är när alla känner ansvar för samhället i dess helhet och när alla har samma möjligheter till utbildning, arbete och delaktighet.

Permalänk

Jag vet inte riktigt vad jag ska rösta. Jag tycker inte precis sveriges invandringspolitik har varit ett föredöme som vi kan visa upp för andra länder. Problemet anser jag främst har varit arbetslöshet. Då skulle man kunna säga att integrationspolitiken på att få ut invandrare i arbetsmarknaden ej har fungerat.
Men tar vi seder, kultur ets så skiter jag fullständigt vilken andra har, så länge som de inte vill bli särbehandlade för den de nu har. T.ex. vilja införa nya helgdagar.

Tar vi då integration igen så har det på flera orter blivit extremt invandrartäta med dåliga svenska etc, och min åsikt är egentligen att jag inte bryr mig så mycket. Såvida det inte får negativa konsekvenser för mig som inte bor där.
Och är det då kanske hög arbetslöshet och hög kriminalitet, så är det något som påverkar mig och jag börjar bry mig.
Förtydligande: Om en hel stor stad i sverige bara bestod av muslimer som nämnts, så bryr jag inte ett dugg över detta och vilka seder de har där (som ej strider mot svensk lag), om detta inte på något sätt (mer än mentalt) skulle påverka mig.

Problemet med dagens invandringspolitik tycker jag den är för fokuserad på flyktingpolitik och inte arbetskraftsinvandring, vi behöver ha in rätt kompetens i landet. Men vi behöver kanske idag inte ta in fler truckförare för att nämna en grupp.
Så en persons arbetsmöjligheter på arbetsmarknaden borde väga extremt tyngt vid ansökning av asyl..

Ser vi på tidigare invandring som finnarna, ja de kom hit för att jobba. Sedan vet jag flera finnar som har bott här i +50år och fortfarande inte kan svenska, men så länge som det inte påverkar mig så... Nu är jag i o.f.s. för att alla invandrare ska få bra svenskundervisning så misstolka mig inte, utan jag ser bara inte att kunna tala svenska som ett krav.

Så jag vet inte riktigt vad jag ska säga om integrationen, det får bli vet ej.

Visa signatur

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Permalänk
Medlem

Tycker det här bara visar hur insnöade de flesta svenskar är egentligen. Att nästan 60% säger nej är ju bara sjukt. Finnarna och folk från forna jugoslavien är de bäst integrerade invandrarna i sverige och även bland dom störstsa grupperna. Finnarna är tex störst.

Permalänk
Skrivet av Xclusiv8:

Tycker det här bara visar hur insnöade de flesta svenskar är egentligen. Att nästan 60% säger nej är ju bara sjukt. Finnarna och folk från forna jugoslavien är de bäst integrerade invandrarna i sverige och även bland dom störstsa grupperna. Finnarna är tex störst.

Självklart menade ju TS en speciell grupp som dyrkar en speciell profet:)

EDIT: Sen har jag aldrig sett/hört om en bra integrerad jugge. (Juggemaffian någon?). Sen får vi inte glömma de intelektuella bondfångarna från rumänien^^,

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xclusiv8:

Tycker det här bara visar hur insnöade de flesta svenskar är egentligen. Att nästan 60% säger nej är ju bara sjukt. Finnarna och folk från forna jugoslavien är de bäst integrerade invandrarna i sverige och även bland dom störstsa grupperna. Finnarna är tex störst.

Men finländarna var undantagna enligt op, eftersom de är rätt lika oss, på alla sätt utom språkmässigt.

Om integration innebär att man ska accepteras av och acceptera hela samhället utan att behöva ge avkall på språk, religion eller kultur, då låter det ungefär lika realistiskt som kommunism.

Gruppsykologi = vi formar alltid grupper, och väldigt sällan enbart pga kunskap, ofta är det något annat man har gemensamt, ex språk, religion eller kultur. Vad definierar ens nationella identitet? Språk, religion, kultur, historia.. det finns väl ingen psykolog som säger att dessa inte har en rätt stor vikt? Visst, folk säger att sådant är 'ludd' och 'så länge de inte stör mig' men känner ni er hemma i Hong Kong? Har ni ett behov av att känna er hemma nånstans, jag tror det? Dessutom verkar just muslimer ha flest extremister för tillfället (South Park var ju ett kul exempel); jag vill ungefär lika gärna att starkt troende sådana ska få inflytande i landet som jag vill att de högerextrema ska få det.

Om man inte ger avkall på språk, religion eller kultur kommer man förmodligen fortsätta att umgås med andra av samma bakgrund, http://www.dn.se/sthlm/segregationen-okar-stort-i-invandrarta... : "Fördelen med att många med samma bakgrund bor på samma ställe är att det blir lättare att umgås, säger Dekh W, Osman Mohamed Mohamad och Abdiweli Malin i Rågsved" och då kommer arbetsmarknaden fortsätta att diskriminera. "Efter fem år i Sverige bor 70 procent av dem som fått asyl i flerbostadshusområden med låg inkomstnivå." http://www.scb.se/statistik/_publikationer/LE0001_2009K01_TI_...

Alternativet är att man anpassar sig näranog helt till sitt nya samhälle - då går det plötsligt bättre på arbetsmarknaden och då blir man bara diskriminerad av riktiga rasister. (Samma sak i USA som här).

Det finns ett slags hyckleri i det offentliga rummet också.

För några månader sedan hade Buddys i min hemstad en platsannons där de letade efter 'persiska' medarbetare. Tvärtom skulle anmälas direkt och Aftonbladet skulle ha en ny lång dravlande 'Är Sverige ett rasisiskt land?'artikel, även om många svenska arbetsgivare säkert diskriminerar efter ursprung, men som sagt, gruppsykologi, jag kan förstå att annonsen var formulerad så, och paradoxalt nog är det ju det den där 'integrations'definitionen innebär - att vi får flera befolkningsgrupper som håller sig till varandra.
Vill vi det? Att det blir svårare att definiera Sverige, förutom att säga att 'Det är ett land med många kulturer och folkgrupper'? Skulle Iran, eller något ej västligt land någonsin försöka med detta? Vi ser inga sådana trender va?

Den här parkeringsmisshandeln, har medierna gått ut med namnet på den misstänkte än? Mats Alm däremot, och de flesta andra misstänkta med svenskklingande namn. (Organiserad brottslighet är undantaget, där publiceras alltid namn, oavsett namn.)

Förut kunde man söka på antalet asylsökande, efter land och kön, och då (för ett år sedan provade jag) var det hälften så många kvinnor som män och överlägset flest från Somalia och Irak. Inte för att låta helt tossig men är det mångfald? Jag skulle nog ha mindre emot det om det kom lite ursprungsindianer, asiater etc hit, men så är det ju ej.
http://www.ssd.scb.se/databaser/makro/Visavar.asp?yp=bergman&... -
Nu står "Tabellens innehåll är borttaget tills vidare på grund av utredning om dess kvalitet." Heh, jag undrar hur den kommer se ut när den kommer tillbaka.

Vi får hålla ögonen på Malmö helt enkelt och se vad som händer.
Enligt Wik säger skolverket "År 2007 hade 48 % av Malmös förskolebarn under fem år ålder ett annat modersmål än svenska."

Visa signatur

| 212965 00 ] == :^D * ==)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xclusiv8:

Tycker det här bara visar hur insnöade de flesta svenskar är egentligen. Att nästan 60% säger nej är ju bara sjukt. Finnarna och folk från forna jugoslavien är de bäst integrerade invandrarna i sverige och även bland dom störstsa grupperna. Finnarna är tex störst.

Tycker du ska läsa trådskaparens inlägg innan du börjar gnälla. Finnar är väldigt lika oss svenskar förutom i språket. Det är ungefär ika svårt för oss att integrera i Norge förutom at vi förstår deras språk lite bättre. Det är ju knappast konstigt att en massa finländare som läser svenska i skolan och lever liknande iv som oss kan integreras i samhället långt mycket enklare än muslimer och liknande.

Själv har jag jobbat en del med 2 muslimer för ett tag sedan. De var sådana som inte bodde på de där invandrartäta områdena som bergsjön och hammarkullen och så vidare. De funkade ganska bra i samhället. De hade båda familjer. Den ena Bosniern var väldigt bra på de gramatiska delarna och pratade bra svenska. Den andra skulle "Gå i toa" och "Åhh fint som fan" När något är illa. Den senare använde enbart svenska på jobbet och inte utanför. För övrigt så hatade(verkligen hatade) de varandra.

Vad som är en av de viktigaste delarna för att integreras i samhället anser jag är att man lär sig god svenska. Sedan är det ju så precis som i alla andra länder att man har något av ett kollektit beteende. Invånarna i ett land är ofta ganska lika i varandra. Invandrarna tar med sig det som deras förra land värdesatte och så vidare. Här kanske deras traditioner och värdegrunder inte fungerar alls utan de behöver läras eller bara lära sig acceptera att beté sig annorlunda.

Det fungerar långt mycket bättre när de inte bor med alla sina släktingar utan att de sprids ut och inte hamnar allihop på ett och samma ställe. Många gånger så kommer inte första generationen in på ett bra sätt i samhället. Andra generationen kan egentligen göra vad de vill. Men ofta så påverkas de av deras föräldrars värdegrunder och idéer som alla barn gör. Bor de med deras gamla landsinvånare så tar det långt mycket längre tid att integreras.

Visa signatur

HD5770 1GB| Phenom 2 x2 555 3.2ghz BE@ x3 3.6Ghz| 2x2048ddr3 corsair xms3 1600mhz | Corsair HX520w | HP w2207| Antec 180b

Permalänk
Medlem

Vet inte om det känns som jag kan välja något i omröstningen. Känns ju jäkligt svårt att påstå att integration inte fungerar i dagens Sverige, jag menar integrerade på något sätt lär ju alla bli och i många fall antagligen till och med på ett bra sätt.

Däremot tycker jag det ofta inte det verkar fungera speciellt bra.

Skulle gissa att de största påverkningsbara problemen är segregation och arbetslöshet, som för övrigt i sig inte bara är invardrarfrågor.

Permalänk

I dagens Sverige, överlag?
Nej, inte direkt.

Kan integration som koncept fungera? Ja, det är jag övertygad om. Det är dock en mycket svår sak.

Jag tror att integration är en nästan automatisk process (av att leva i ett nytt, annat samhälle), men den kan hindras av väldigt mycket. Ghettos exempelvis, som är problemet vi har idag.

Tyvärr så är det ju inte direkt så att vi kan skapa någon slags kulturkanon som vi kan tvinga alla människor att följa, inte minst eftersom någon sådan inte ens hade fungerat på någon större grupp infödda.

Det man bör fråga sig är hur mycket man egentligen stödjer integration, och vad det faktiskt innebär. Vart går gränsen för när en person är integrerad? Är det när personen har samma åsikter som den hypotetiska genomsnittspersonen? Nej, så argumenterar inte många. Är det när personen inte är beroende av staten längre? Samhället? När händer det i så fall? Kan man ha kvar sin gamla gruppkultur (även de delar som den stat man invandrar till anses vara "fel") utan att lära sig något från den nya och ändå anses vara integrerad? Har kultur över huvud taget något med integration att göra?

Visa signatur

Keytronic for keyboard!
Sanningen måste döljas!

Permalänk
Medlem

Tror att den mer eller mindre krävs att det får gå en generation innan man kan prata om integration i större skala än på individnivå. För visst finns det enstaka invandrare som är väl integrerade i samhället men som grupp är det nog värre beställt. Problemet är väl att man inte egentligen kan säga att integration har lyckats förrän hela gruppen är integrerad.

Det är synd att de som kommer hit inte kan få "ordentliga" jobb heller. Det gör att de flesta hamnar i en sämre ekonomisk situation än medelsvensson, att de for bo där de har råd och att deras barn hamnar i samma skolor och med andra barn vars föräldrar har det svårt. Det är inte konstigt att det uppstår kriminalitet och gängbildning osv. Kan ju ta exemplet här där jag bor där de flesta invandrare hamnar i ett visst område, de umgås tillsammans och deras barn går på en och samma skola. En annan skola som tar upp barn från områden där folk har det lite bättre ställt, ja där finns det knappt några invandrarbarn. Jag växte upp och gick på den senare skolan och invandrarna som jag stötte på kunde räknas på långfingret om man säger så. Det hjälper inte till.

Permalänk
Medlem

Integrationen i dagens Sverige fungerar inte för fem öre... För stora grupper kommer hit, det ställs inga ordentliga krav på varken språkkunskaper eller något annat för den delen i heller. Sen så är många av dem som kommer till Sverige idag inte flyktingar med skyddsbehov utan ekonomiska flyktingar.

Det måste ställas tydliga krav på medborgarskap, och sen så måste staten fan ta sitt ansvar och förändra arbetsmarknaden så att fler jobb kan skapas.

Permalänk
Medlem

http://www.dn.se/sthlm/unga-pa-glid-lovas-mer-stod-1.1082829
Unga invandrarungdomar hamnar på plattan då deras familjer inte vill tala med myndigheterna. Kul att politiker börjar bry sig när det är valår ja, eller så kanske det bara är så det verkar.

Man vill rösta höger litegrann för att de har mindre tendens att vilja öka invandringen (segregation och ghetton är ett rätt bra tecken på att 'mångfalds'visionen kanske behöver verklighetsförankras lite, i.e fixa för dom som kommit hit redan och dämpa antalet nykommande medan, men sen så läser man http://www.svd.se/stockholm/nyheter/exploatering-hotar-planer... och inser att borgarna är dumma i huvudet på de allra viktigaste sätten.

Edit. Såg förresten hos SCB att invandrare mest kom från Somalia och Irak, som sagt, men att det därifrån kom ungefär lika många kvinnor som män. Rimmar lite underligt med asylsökandesiffrorna jag nämnde, men men.

Visa signatur

| 212965 00 ] == :^D * ==)

Permalänk
Hedersmedlem

Vi har inget system för integration, så det går väl därmed inte riktigt att säga att den inte fungerar

Visa signatur

- If you don't change direction, you may end up where you're heading

Permalänk

Integration handlar det inte enbart om socialism eller vad annars är problemet ?

Tar vi språk så varför ska en invandrare behöva lära sig svenska? Speciellt då det i dagens Sverige går utmärkt att klara sig med enbart engelska. Kultur så på vilket sätt påverkar det oss andra?

Sedan orsaken till varför folk flyttar hit är så såklart att de tror att de kommer få det bättre, är det något fel på detta? Det jag dock är kritisk till att så många gör det via att kalla sig för flyktingar och att vi sedan får ett ansvar över dem. Detta skapar problem som hög arbetslöshet, vilket sedan leder till andra problem.

Så jag tycker det inte är något fel på integrationspolitiken, snarare flyktingpolitiken. Och nej jag är inte främlingsfientlig, då jag tycker att vem som helst ska få flytta hit om de så bara försörjer sig själva.
Visst folk som har begått större brott borde förhindras, precis som vi borde ha gränser mellan länen i sverige. (det finns folk i sthlm som ej borde få åka hit till göteborg )

*edit*
Inte sagt att vi behöver ta bort våran socialism, men ett krav för att få ta del av hela den för ej svensk födda medborgare borde vara något års arbete i sverige. Jag ser inte det inte som främst bidragsproblem, utan det säger sig lite själv att folk som flyttar hit utan att vara "eftertraktade av arbetsmarknaden" kommer få problem med just detta. Integrationspolitik hit och dit, problemet är arbetsmarknaden. Visst finns det många arbetsgivare idag som "positivt" diskriminerar svenska män, men jag tror inte sådan politik är bra. (dock främst diskriminerar män för tekniska arbeten)

Visa signatur

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Permalänk
Medlem

Fungerar integration? - Korta svaret: Nej.

Integration är ett i sig självt haltande koncept. Att få människor att passa in för att det är vad vi vill. Det finns inte en enda integrationsåtgärd i världen som kan få någon att lära sig svenska om de gett sig fan på att inte göra det. För att en människa ska fungera i ett samhälle så måste de vilja det, men dagens version av integration är inte bättre än några månader på SFI och sen ska ingen säga någonting elakt och tadaa! Integration Det faktum att det dessutom är så galet tabu att säga någonting annat än allting fungerar prima är ju ännu mer vrickat. Så om integration är att hålla klaffen, låtsas som om det regnar och blunda för all kritik rakt av, ja då fungerar det underbart.

Integration är enkelt. Det behövs inte.
Flyttar någon hit och inte vill lära sig svenska så visst. Men då får de banne mig inte gnälla sen när de inte får ett jobb som kräver att man kan tala svenska. Föredrar de sin egen kultur så visst, inga problem men de får inte slakta får i lägenheten för det. Integration handlar om hurvida och hur mycket en individ vill fungera i det samhälle denne uppehåller sig i. Man kan gå in fullt ut och lämna allt bakom sig eller tvärvägra totalt, men det är ett val man själv gör och då får man leva med konsekvenserna av det.

Är detta elakt? Kanske. Men jag har ingen som helst sympati för vuxna människor som tar sig hit och inte ens försöker fungera själva. Istället så finns det folk som t.ex. förväntar sig att deras barn ska försörja dem resten av livet och när de sen inte vill det, ja då är allting som inte specialanpassas åt dem diskriminering. Eller varför inte idiotier så som att faktiskt förvänta sig att bara för att man själv inte ens försökt lära sig språket så ska alla andra lära sig det språk man faktiskt talar. Som sagt, ingen som helst sympati för sånt har jag. Vill man inte så har man valt att stå utanför. Och om man av någon anledning inte kan även fast man vill så bör man kunna få hjälp, men det är en helt annan sak.

Så fungerar integrationen? Nej.
Behövs integration? Nej.
Ska det finnas hjälp att få för de som vill? Ja.

Visa signatur

Xbox Live - Firaphex
Jag har inte alltid rätt, men jag utgår från det tills jag ser bevis på annat. Citera för svar
2008-06-18, Dagen då integriteten ställdes tå mot tå med maktmissbruket och förlorade.

Permalänk
Hedersmedlem

Fast dagens problem är att det inte går, även för de som vill - eftersom vi inte har något system för integration eller endast extremt misslyckade sådana. En läkare från mellanöstern kan inte få läkarleg i Sverige, är inte det ren och skär idioti? Ge han/hon ett års intensivkurs i svenska och praktik på svenskt sjukhus och voila, vi har sparat in 20 års utbildning! Detta fixar de i Polen (utbildar polska läkare i Svenska dvs), så varför skulle det inte gå här?

De som vill lära sig svenska får gå på SFI lektioner som får Kongo-Kinshasas utbildningssystem att framstå som framgångsrikt.

Det är patetiskt att enbart skylla problemet på invandrarna. Har vi valt att ta hit dem, är det vår förbannade skyldighet (men framför allt i vårt eget intresse) att de fungerar i vårt samhälle!

Visa signatur

- If you don't change direction, you may end up where you're heading

Permalänk
Skrivet av jonasy:

Det är patetiskt att enbart skylla problemet på invandrarna. Har vi valt att ta hit dem, är det vår förbannade skyldighet (men framför allt i vårt eget intresse) att de fungerar i vårt samhälle!

Tar vi hit några? Är det inte så att de kommer hit av olika anledningar och vissa söker asyl och då är vi enligt flyktingkonventionen tvungen att föda dem, bara det att vi tolkar denna annorlunda än de flesta länder. Angående skyldighet så anser jag inte att vi har någon skyldighet att ta hand om så många flyktingar från första början. Sedan kan vi satsa mer på hjälpa de som verkligen behöver ha asyl. Angående invandringen som sig, så vore fler människor i sverige bara bra. Så tillväxt av folk genom invandring är jag för, bara det att jag värderar folks förmåga att försörja sig själv som viktig vid medborgarskap. Så jag är för mycket större arbetskraftinvandring än vad vi har idag.

Skrivet av jonasy:

Fast dagens problem är att det inte går, även för de som vill - eftersom vi inte har något system för integration eller endast extremt misslyckade sådana. En läkare från mellanöstern kan inte få läkarleg i Sverige, är inte det ren och skär idioti? Ge han/hon ett års intensivkurs i svenska och praktik på svenskt sjukhus och voila, vi har sparat in 20 års utbildning! Detta fixar de i Polen (utbildar polska läkare i Svenska dvs), så varför skulle det inte gå här?

De som vill lära sig svenska får gå på SFI lektioner som får Kongo-Kinshasas utbildningssystem att framstå som framgångsrikt.

Hela svenska arbetsmarknaden är rätt dålig, med en massa protektionism för att skydda de som har arbete från konkurrens ifrån de andra som vill ha arbete.
Tar vi läkare så handlar det inte enbart invandrare här, utan vi borde kunna ha intensivkurser så att läkare från andra länder kunde välja att åka hit för anledningar som bättre lön/levnadsstandard.
Studieväsendet har på senare tid med bolognaprocessen gått mot att högskoleutbildningar internationellt ska bli mer jämbördiga, vilket underlättar för folk att arbeta i andra länder. Vilket är bra, nu vet jag dock inte hur bra det fungerar för läkarutbildningar.

*edit*
Jag kan förtydliga, många påstår att "vi tar in" för många invandrare. Och mitt påstående är snarare motsatsen att det vore bra att låta ännu fler komma hit.
Men om man ser historisk och idag så är det en skillnad på gruppen, nej härkomst och religion vill jag inte påstå vara den stora skillnaden. Utan när finnar, valloner etc kom hit, så satt de inte och klagade på att de inte fick några jobb. Utan de arbetade direkt. Problemet idag är som sagt arbetsmarknaden där det inte är så lätt att få jobb.
Och då är min åsikt att man måste tänka ekonomisk och se till vilka som kan vara bra att låta bli svenska medborgare, personer som är eller snart kommer bli pensionärer är t.ex ingen bra investering. Högutbildade personer i 25-30års åldern är skitsmart etc. Sedan måste politikerna underlätta för våra företag att värva arbetskraft utomlands, vilket de ibland idag gör. Alltså personer får först ett bra jobb här, sedan flyttar hit.

Jag kan tyckas låta rå, men se på förorterna idag och dagens politik fungerar ej. Sedan kan man alltid göra gränsdragningar, t.ex. är det dumt att inte låta hustru och barn få flytta hit om maken har fixat ett bra jobb.

Visa signatur

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Permalänk
Medlem
Skrivet av jonasy:

En läkare från mellanöstern kan inte få läkarleg i Sverige, är inte det ren och skär idioti?

Inte? Det finns ju en hel del praktiserande läkare från mellanöstern i Sverige just nu, likaså tandläkare. Jag försöker alltså inte motsäga, utan fråga vad du menar.

Skrivet av jonasy:

De som vill lära sig svenska får gå på SFI lektioner som får Kongo-Kinshasas utbildningssystem att framstå som framgångsrikt.

Hahaha, jag kommer att tänka på http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/mat-din-snorre-1.811...

"Integrationen må vara ett misslyckande, men integrationsindustrin går utmärkt. Runt om i landet blomstrar utbildningsföretagen, obekymrade av börsen, ty deras marknad är politisk, inte ekonomisk. Somliga levererar utbildning. Vad andra levererar skall vi strax få se.|"

"|På jobbtorget sitter däremot Juhan Khaled, möbelsnickare från Kirkuk i norra Irak, tillsagd av samma socialbyrå att minst två timmar om dagen leta jobb på datorskärmen. Om han inte gör det drar de in bidraget. Juhan skulle hellre snickra, om han hade några verktyg. Men nu har han suttit här i arton månader. Nej, han tittar aldrig på skärmen, eftersom han inte kan läsa. Jo, de vet om det på socialbyrån."

Visa signatur

| 212965 00 ] == :^D * ==)

Permalänk
Medlem
Skrivet av jonasy:

Fast dagens problem är att det inte går, även för de som vill - eftersom vi inte har något system för integration eller endast extremt misslyckade sådana. En läkare från mellanöstern kan inte få läkarleg i Sverige, är inte det ren och skär idioti? Ge han/hon ett års intensivkurs i svenska och praktik på svenskt sjukhus och voila, vi har sparat in 20 års utbildning! Detta fixar de i Polen (utbildar polska läkare i Svenska dvs), så varför skulle det inte gå här?

De som vill lära sig svenska får gå på SFI lektioner som får Kongo-Kinshasas utbildningssystem att framstå som framgångsrikt.

Det är patetiskt att enbart skylla problemet på invandrarna. Har vi valt att ta hit dem, är det vår förbannade skyldighet (men framför allt i vårt eget intresse) att de fungerar i vårt samhälle!

Självklart är inte invandrarnas fel att våran integration inte fungerar. Och givetvis finns det blundrar i vårt system som är helt uppåt väggarna istället för bara galna som det mesta annat. Det vi idag kallar integration är ju bara en lång rad misslyckanden av av påhitt som jag skulle säga knappt hade någon verklighetsförankring till att börja med.

Fast vad behövs integration till egentligen? Som som det är upplagt är det ju inte mer än ett flummigt begrepp som på något underligt sätt omfattar allt ifrån högertrafik till jonas gardells värsta stunder i memoar-form...

Som du säger, kommer det en läkare, ingenjör eller vad det nu kan vara hit så ge dem en intensivkurs i språket om de vill ha det och därefter en praktik för verifikation av yrkeskunskap om de vill ha det. Mer än så behövs ju inte och efter det om de sen vill dyka djupare i vårt samhälle så har de ju alla medel för att klara det själva. Vill de sen inte ha språkkurs eller praktik så visst, men då väljer de ju själv att ställa sig utanför. Undantaget till detta skulle vara flyktingar som i praktiken inte har något val utom att fly. De ska självklart få den hjälp de behöver på alla sätt och inte lämnas att själva skapa sig en plats i vårt samhälle.

Visa signatur

Xbox Live - Firaphex
Jag har inte alltid rätt, men jag utgår från det tills jag ser bevis på annat. Citera för svar
2008-06-18, Dagen då integriteten ställdes tå mot tå med maktmissbruket och förlorade.

Permalänk

Såklart att det funkar! Men det är inte vi som borde ta tag i det utan invandrare själva! Kommunen hade beställt 4st grymma dell burkar till ett hem för invandrarbarn 16 och uppåt. Tog mig en dryg timme att se till att allt funkade kom tillbaka dagen efter så vårdarna kunde dela ut användarnamn och lösenord. Jobbade med helt andra saker i en vecka på skolor och annat inom kommunen.

Sen hade vi fått en felrapport från invandrar hemmet, en dator funkade visst inte som den skulle och vi fick självklart komma ner och fixa till det! Det var uppenbarligen vårt fel! Hursomhelst var det en stor repa i en av burkarna och ett grafikkort hade tagit sig lös och hängde bara i dvi sladden. Självklart måste någon har slagit i datorn eller dragit i sladden.

En månad senare var två datorer helt pajj båda hade blivit tippade av bordet. En skärm hade blivit söndertryckt och visade dålig bild! Nog gick det många rasistiska tankar i skallen. Invandrade själv från finland när jag var 6år hade inga problem och lärde mig svenskar riktigt snabbt eftersom vi hade släkt här. Kan ju knappast säga att jag gör mycket själv kommunalt arbete och långa raster hahaha. Men nog fan känns det förjävligt när datorer för nästan 20000papp bara förstörs sådär.

Jag kan inte acceptera det! Är det verkligen vi som gör fel?

Visa signatur

CPU: E2500k 4.9ghz GPU: AMD 290x

Permalänk
Skrivet av Rastafelix:

Såklart att det funkar! Men det är inte vi som borde ta tag i det utan invandrare själva! Kommunen hade beställt 4st grymma dell burkar till ett hem för invandrarbarn 16 och uppåt. Tog mig en dryg timme att se till att allt funkade kom tillbaka dagen efter så vårdarna kunde dela ut användarnamn och lösenord. Jobbade med helt andra saker i en vecka på skolor och annat inom kommunen.

Sen hade vi fått en felrapport från invandrar hemmet, en dator funkade visst inte som den skulle och vi fick självklart komma ner och fixa till det! Det var uppenbarligen vårt fel! Hursomhelst var det en stor repa i en av burkarna och ett grafikkort hade tagit sig lös och hängde bara i dvi sladden. Självklart måste någon har slagit i datorn eller dragit i sladden.

En månad senare var två datorer helt pajj båda hade blivit tippade av bordet. En skärm hade blivit söndertryckt och visade dålig bild! Nog gick det många rasistiska tankar i skallen. Invandrade själv från finland när jag var 6år hade inga problem och lärde mig svenskar riktigt snabbt eftersom vi hade släkt här. Kan ju knappast säga att jag gör mycket själv kommunalt arbete och långa raster hahaha. Men nog fan känns det förjävligt när datorer för nästan 20000papp bara förstörs sådär.

Jag kan inte acceptera det! Är det verkligen vi som gör fel?

Inte en så ovanlig anekdot som du drog, flera har hört talas om liknande.

Om man ska spekulera i varför de gjorde som de gjorde. Så genetik, visst finns det skillnad på individnivå, men lycka till signifikant skillnad på folkgrupper som förklarar detta. Tar vi kultur så påverkar den rätt så mycket, men att börja vandalisera och förstöra kommunala saker utan någon vettig anledning, så får man även där svårt att se skillnad på folkgrupper.

Svaret tycker jag är enkelt och är hur folk blir behandlade, människan är en komplex varelse, men beteendet är ändå ganska så förutsägbart. Det gänget med ungdomar som bodde på det hemmet kände troligen ingen samhörighet med samhället och de skiter nog i det mesta. Och gör det de tycker är skoj.

Man ska försöka leva sin in i deras situation, med att komma till ett nytt land där man inte känner någon och man känner sig utanför. Det blir lätt att man just skiter i det mesta.

Angående vems fel så är det vårat då vi vet vad våran politik kommer leda till, det är för övrigt inte bara invandrarungdomar som har problem idag utan de flesta med att få jobb. Får en stor skara ungdomar gå utan arbete i några år och blir utanför arbetsmarknaden, så kommer vi få ett fint samhälle om några år, jag syftar inte på att dessa kostar bidragspengar utan att det finns stor risk för att de börjar ge igen på samhället. Och det är ändå det samhället som har gett dem pengar för att inte i princip göra något alls (söka jobb och spela datorspel).

Så jag skyller beteendet på utanförskaps påverkan, där man kan prata om hur man ska minska utanförskapet. Där jag först och främst är för att se så att vi ger rätt personer medborgarskap, med tanke på sysselsättning. Som jag tidigare nämnde, så kom folk förr i tiden inte hit för att söka jobb i något år utan direkt jobba. Att invandrare inte får något jobb idag beror på hur arbetsmarknaden har förändrats.

Visa signatur

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Permalänk
Skrivet av bud_bundy:

Inte en så ovanlig anekdot som du drog, flera har hört talas om liknande.

Om man ska spekulera i varför de gjorde som de gjorde. Så genetik, visst finns det skillnad på individnivå, men lycka till signifikant skillnad på folkgrupper som förklarar detta. Tar vi kultur så påverkar den rätt så mycket, men att börja vandalisera och förstöra kommunala saker utan någon vettig anledning, så får man även där svårt att se skillnad på folkgrupper.

Svaret tycker jag är enkelt och är hur folk blir behandlade, människan är en komplex varelse, men beteendet är ändå ganska så förutsägbart. Det gänget med ungdomar som bodde på det hemmet kände troligen ingen samhörighet med samhället och de skiter nog i det mesta. Och gör det de tycker är skoj.

Man ska försöka leva sin in i deras situation, med att komma till ett nytt land där man inte känner någon och man känner sig utanför. Det blir lätt att man just skiter i det mesta.

Angående vems fel så är det vårat då vi vet vad våran politik kommer leda till, det är för övrigt inte bara invandrarungdomar som har problem idag utan de flesta med att få jobb. Får en stor skara ungdomar gå utan arbete i några år och blir utanför arbetsmarknaden, så kommer vi få ett fint samhälle om några år, jag syftar inte på att dessa kostar bidragspengar utan att det finns stor risk för att de börjar ge igen på samhället. Och det är ändå det samhället som har gett dem pengar för att inte i princip göra något alls (söka jobb och spela datorspel).

Så jag skyller beteendet på utanförskaps påverkan, där man kan prata om hur man ska minska utanförskapet. Där jag först och främst är för att se så att vi ger rätt personer medborgarskap, med tanke på sysselsättning. Som jag tidigare nämnde, så kom folk förr i tiden inte hit för att söka jobb i något år utan direkt jobba. Att invandrare inte får något jobb idag beror på hur arbetsmarknaden har förändrats.

Problemet är att dom är där för just den anledningen, men deras kultur har förstört dom mentalt. Dom sitter där för att kunna ta sig in i samhället från att börja med, föräldralösa är dom inte heller. Ska vi behöva bygga anstalter och anställa psykologer för att försöka berätta att det finns värde i saker och ting? Bör inte deras föräldrar göra det? Istället för att avlasta på samhället.

Det går inte samtala med någon av dom. Har bara haft ett vettigt snack där och det var en serb som nästan pratade bättre svenska än mig! Så lite hopp har jag. Alla andra där snackar nåt helt annat språkt med varandra håller typ vårdarna under flötet.

Visa signatur

CPU: E2500k 4.9ghz GPU: AMD 290x

Permalänk
Medlem

Skulle jag helst flytta till Liverpool eller Malmö? Vettetusan.
I Rosengård fungerar som bekant inte särskilt mycket:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/forskola-stangd-efter-hot_4...

Eftersom det inte sägs så mycket om vilka som gjort vad så får man anta att det inte är högerextrema inblandade. Sprayade hakkors hade liksom per automatik hamnat i artikeln, samt på Aftonbladets förstasida.

Visa signatur

| 212965 00 ] == :^D * ==)

Permalänk
Medlem
Skrivet av bud_bundy:

Så jag skyller beteendet på utanförskaps påverkan, där man kan prata om hur man ska minska utanförskapet.

Och det är ju där vi gör bort oss. För vad är utanförskap, egentligen?
Jag tycker det mesta skylls på utanförskap idag. "Vi måste minska utanförskapet" får vi ju höra om och om igen, men aldrig någonting om vad detta faktiskt innebär. Jag menar jag har inget körkort eller bil, kan jag känna mig utanför och få det betalt åt mig?

Alla kan inte ha allting, det fungerar inte. Vi kan inte vara en stor gullig krambjörnfamilj där alla delar broderligt. Verkligheten fungerar inte riktigt så. Utanförskap är dåligt, det tror jag vi alla är överrens om men alla samhällen oavsett skala kommer när det nått en viss mängd människor börja se formeringen av mindre grupperingar. Nyckeln är att dessa grupperingar sammarbetar, inte att de ska upphöra existera. Och det är ju där vår nuvarande situation är så hjärndöd, för det är ju precis det som man försöker med. Ingen ska vara utanför går skallen och helt plötsligt spelar det ingen roll om man vill dansa nerför gatorna iförd kycklingdräkt och dricka grispiss, man ska självklart kunna göra det och resten av världen runtomkring får helt enkelt anpassa sig. Och tycker man inte att det är ok, ja då är man en diskriminerande rasist/svenne/idiot/trångsynt konservatist.

Jag menar det är knappast som att någon av oss kan åka ner till säg, frankrike eller kanske italien eller nåt annat ställe man inte kan någonting om och när vi kommer dit sätta oss på tvären och säga "vi är utanför, det är erat fel så nu får ni anpassa er och ta hand om oss". Sånt gäller kanske flyktingar som inte haft något val, men inte resterande.

Integration om den ska finnas måste vara att vi samarbetar med de som kommer hit, och självklart att man själv får välja hur mycket man vill blanda. Vissa kanske inte alls och andra kanske helt och hållet, men det valet får man göra själv och konsekvenserna får man stå för själv. Valet ska finnas och möjligheterna ska finnas, men att det ska finnas något löpande band som stöper om alla till någon multikulturell global-svensk är ju bara löjligt.

Visa signatur

Xbox Live - Firaphex
Jag har inte alltid rätt, men jag utgår från det tills jag ser bevis på annat. Citera för svar
2008-06-18, Dagen då integriteten ställdes tå mot tå med maktmissbruket och förlorade.

Permalänk
Skrivet av Rastafelix:

Men nog fan känns det förjävligt när datorer för nästan 20000papp bara förstörs sådär.

Jag kan inte acceptera det! Är det verkligen vi som gör fel?

Oj, datorer för tjugo miljoner kronor?

Hur som helst, det är väl inte direkt en särskilt konstig situation. Att de kopplat ur grafikkortet (utan att ta bort det; så stöld verkar det ju inte handla om?) visar ju snarare på nyfikenhet (snarare än jävelskap), något som i högsta grad är positivt.

Det är hur som helst knappast människors etnicitet som gör dem till "datorkastare", det är kultur och omkringliggande omständigheter. Hur kul tror du själv att det är att vara en nyinvandrad 18-åring från långtbortistan, utan kunskaper om språket, utan vänner, med släkten på andra sidan jorden och en dålig eller ickeexisterande utbildning? Problemet i första hand är att idioterna till kommun köpte dessa svindyra datorer från första början: rent resursslöseri, de pengarna kunde såklart gått till vettigare saker.

Nog för att det finska språket inte liknar det svenska, men den finska kulturen är närmast identisk med den svenska i jämförelse med kulturskillnaderna mellan Sverige och valfritt mellanösternland/afrikanskt land.

Skrivet av Rastafelix:

Problemet är att dom är där för just den anledningen, men deras kultur har förstört dom mentalt. Dom sitter där för att kunna ta sig in i samhället från att börja med, föräldralösa är dom inte heller. Ska vi behöva bygga anstalter och anställa psykologer för att försöka berätta att det finns värde i saker och ting? Bör inte deras föräldrar göra det? Istället för att avlasta på samhället.

Ja! Vi ska bygga anstalter och anställa psykologer för att tala med människor som varit med om hemskheter såsom krig. Alla människor påverkas av krig, några betydligt mer än andra.

Nej, föräldrarna klarar i vissa fall inte av situationen: det är just därför samhället måste vara med och hjälpa till. Som du säger, kulturen är inte identisk med våran. Hur ska föräldrarna kunna berätta om "svensk" kultur (nåja, snarare landet-där-föräldrarna-inte-kommer-ifrån-kultur) när de också är invandrare?

Iom. getton där människor bara pratar med personer som har exakt samma kultur som i hemlandet så är det väldigt ofta så att barnen är betydligt mer inrotade i det svenska samhället än de vuxna. Om en hel familj som flytt från något krig kommer hit, hur fan har du tänkt dig att föräldrarna ska kunna lösa alla problem för såväl dem själva och sina barn, utan vidare hjälp från resten av samhället?

Din idé om avlastning på samhället är också mycket konstig. Påstår du att det är billigare och bättre att strunta i att ge stöd vilket leder till alla möjliga typer av brott och demokratiförakt? Att hjärntvätta människor att börja tro på och stödja socialdemokratiska värderingar är inte optimalt, men om det fungerar är det såklart betydligt billigare än att lämna människor till sig själva - människor som enligt dig själv är helt "mentalt förstörda av sin egen kultur".

Att blunda för problemet, låsa in dig och göra någon slags rasistisk jämförelse kombinerad med någon slags socialdarwinism där varje person måste klara sig själv till rent absurda proportioner hjälper inte någon.

Visa signatur

Keytronic for keyboard!
Sanningen måste döljas!

Permalänk
Skrivet av Random-person:

Oj, datorer för tjugo miljoner kronor?

Hur som helst, det är väl inte direkt en särskilt konstig situation. Att de kopplat ur grafikkortet (utan att ta bort det; så stöld verkar det ju inte handla om?) visar ju snarare på nyfikenhet (snarare än jävelskap), något som i högsta grad är positivt.

Det är hur som helst knappast människors etnicitet som gör dem till "datorkastare", det är kultur och omkringliggande omständigheter. Hur kul tror du själv att det är att vara en nyinvandrad 18-åring från långtbortistan, utan kunskaper om språket, utan vänner, med släkten på andra sidan jorden och en dålig eller ickeexisterande utbildning? Problemet i första hand är att idioterna till kommun köpte dessa svindyra datorer från första början: rent resursslöseri, de pengarna kunde såklart gått till vettigare saker.

Nog för att det finska språket inte liknar det svenska, men den finska kulturen är närmast identisk med den svenska i jämförelse med kulturskillnaderna mellan Sverige och valfritt mellanösternland/afrikanskt land.

Ja! Vi ska bygga anstalter och anställa psykologer för att tala med människor som varit med om hemskheter såsom krig. Alla människor påverkas av krig, några betydligt mer än andra.

Nej, föräldrarna klarar i vissa fall inte av situationen: det är just därför samhället måste vara med och hjälpa till. Som du säger, kulturen är inte identisk med våran. Hur ska föräldrarna kunna berätta om "svensk" kultur (nåja, snarare landet-där-föräldrarna-inte-kommer-ifrån-kultur) när de också är invandrare?

Iom. getton där människor bara pratar med personer som har exakt samma kultur som i hemlandet så är det väldigt ofta så att barnen är betydligt mer inrotade i det svenska samhället än de vuxna. Om en hel familj som flytt från något krig kommer hit, hur fan har du tänkt dig att föräldrarna ska kunna lösa alla problem för såväl dem själva och sina barn, utan vidare hjälp från resten av samhället?

Din idé om avlastning på samhället är också mycket konstig. Påstår du att det är billigare och bättre att strunta i att ge stöd vilket leder till alla möjliga typer av brott och demokratiförakt? Att hjärntvätta människor att börja tro på och stödja socialdemokratiska värderingar är inte optimalt, men om det fungerar är det såklart betydligt billigare än att lämna människor till sig själva - människor som enligt dig själv är helt "mentalt förstörda av sin egen kultur".

Att blunda för problemet, låsa in dig och göra någon slags rasistisk jämförelse kombinerad med någon slags socialdarwinism där varje person måste klara sig själv till rent absurda proportioner hjälper inte någon.

Det är knappast krig som "förstört" dem mentalt. Det är helt klart deras kultur och religion, dom är uppfödda på det sättet. Serben var säkert kristen och kommer från helt andra kulturer som också varit påverkade av krig. Men slår vad om att alla i hans sits kommer klara sig bättre

Men dom borde helt klart ändra deras tankesättning istället för att kasta pengar på dom, hade varit helt galet med psykologiska anstalter men det hade säkert hjälpt! Hjärntvätta dom till att fungera i västvärlden problemet är nästan alltid från mellanöstern eller länder med islam som grund.

Man kan nästan säga att dom är mentalt handikappade att funka här, nog fan låter det rasistiskt. Jag vill inte blunda och dra täcket över huvudet som alla gör och pratar man om det blir man alltid nerstampad och stämplad rasist direkt.

Visa signatur

CPU: E2500k 4.9ghz GPU: AMD 290x

Permalänk
Medlem

Judar är väl välintegrerade? det enda som gör att de kan tänkas vara judar är mestadels efternamnen.

Visa signatur

I distrust governments because I’ve studied history. Ask Joe this question: who does most of the killing? Who does most of the theft? Even the body-count of the worst criminals and terrorists pales in comparison to the death toll the average government inflicts on its own people. And it is not criminals who tax away 5/12ths of my income. - Eric S Raymond
http://www.css3.se

Permalänk
Medlem

South Park-avsnitt stoppat i Sverige | Kulturnyheter | SvD

Det vore rätt kul om man kunde få se muslimer i Sverige bli upprörda över det där, inte bara att Israel ska tillåtas spela tennis i Malmö.
Det skulle nog göra att man kunde acceptera övertäckta kvinnor en mikrosmula bättre, vilket skulle främja deras integration.

Visa signatur

| 212965 00 ] == :^D * ==)

Permalänk
Skrivet av '[cyb:

;10065972']Judar är väl välintegrerade? det enda som gör att de kan tänkas vara judar är mestadels efternamnen.

Fast nu har det väl inte funnits någon större våg av judiska invandrare till Sverige under de senaste... decennierna?

Skrivet av Kolsvart Katt:

South Park-avsnitt stoppat i Sverige | Kulturnyheter | SvD

Det vore rätt kul om man kunde få se muslimer i Sverige bli upprörda över det där, inte bara att Israel ska tillåtas spela tennis i Malmö.
Det skulle nog göra att man kunde acceptera övertäckta kvinnor en mikrosmula bättre, vilket skulle främja deras integration.

Visst finns det muslimer som är förbannade över sådana dumheter: men de är i minoritet. Precis som resten av befolkningen så skiter de flesta muslimer fullständigt i yttrandefriheten: avsaknad av respekt eller intresse för demokrati och yttrandefrihet är ett problem i hela västvärlden. Skillnaderna är att det i den muslimska världen finns extremister som går längre än de i väst.

Visa signatur

Keytronic for keyboard!
Sanningen måste döljas!

Permalänk
Skrivet av Random-person:

Visst finns det muslimer som är förbannade över sådana dumheter: men de är i minoritet. Precis som resten av befolkningen så skiter de flesta muslimer fullständigt i yttrandefriheten: avsaknad av respekt eller intresse för demokrati och yttrandefrihet är ett problem i hela västvärlden. Skillnaderna är att det i den muslimska världen finns extremister som går längre än de i väst.

Jag håller med om att det är dumt att bli arg över sådant, men problemet är tvådelat, och det ena problemet är respektera andra individer och inte jävlas bara för att man kan göra detta.

Liksom vad är syftet att göra Mohammed avbildningar mer än att provocera? Och ofta lyckas avbildaren just med det som den var ute efter, men då börjar den gråta ut i tidningar om vilket offer den är. Däremot så är holländske filmskaparen ett bra exempel på att det finns folk som inte tål kritik och kritik bör alla lära sig att hantera detta.

Annars är jag skeptisk till kulturkrockar, jag har svårt att se praktiska exempel på hur sådana förekommer i sverige. Det jag mer ser är främlingsfientlighet (från alla sidor) och att vissa missbrukar religionsfriheten och ställer krav att andra ska anpassa sig efter deras religion.

Visa signatur

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Permalänk
Medlem
Skrivet av bud_bundy:

Man ska försöka leva sin in i deras situation, med att komma till ett nytt land där man inte känner någon och man känner sig utanför. Det blir lätt att man just skiter i det mesta.

Inte på något sätt kan jag sätta mig in i någon sorts situation där det ens är det minsta förståeligt att vandalisera.