Tjej med personlighetsstörning, råd?

Permalänk
Medlem

Tjej med personlighetsstörning, råd?

Tjenare alla Sweclockare! Nyligen så kom jag i kontakt med en fin tjej online (vi har en gemensam vän) hon verkade intresserad av mig och vi började snacka lite. Vet inte om jag gillar henne ännu mer än ren fysisk attraktion. Men jag vill definitivt lära känna henne mer. När vi pratade så fick jag reda på lite om hur hon har någon form av personlighetsstörning, kallat borderline tydligen, som har med instabila känslor att göra. Googlat lite på det men hoppas på bättre svar här. Är det någon som har erfarenhet av detta? Rent hypotetiskt att det skulle bli något, hur hanterar man en sådan person? Har bara lite erfarenhet av folk med personlighetsstörningar, och dom är inte roliga i längden tyvärr. En väldigt gammal vän till mig som har en diagnos, vilket tyvärr har lett till att jag inte umgås riktigt med honom som förr eftersom det är väldigt jobbigt att ha och göra med i längden. Beror ju helt på vad det är för störning också. Att notera är ju också att vi inte träffats i verkligheten ännu.

Permalänk
Medlem

Du kommer få skulden för allt. Sannolikt kommer det ta mer energi än du får tillbaka.
Ja jag har erfarenhet.

Visa signatur

Kan en del om trä
Ctrl-Shift-N

Permalänk
Inaktiv

Av egen erfarenhet så är det från person till person. Jag har mött en som var gullig men sen kunde bli ett jäkla mönster. Big no no! Sen har jag mött en som var genomfin men till och från så ledsen.
Mitt råd är att lära känna henne och se vad hon har för toppar ner/upp. Våga chansa!

Permalänk
Medlem

@Igelkott Var det också borderline, eller något annat?

@anon246659 Hon är nog lite ledsen tror jag, verkar vara en lugn typ men det är klart svårt att veta nu. Borderline kanske är en mer bred diagnos, dvs inte specifik. Men vad vet jag

Permalänk
Avstängd

Borderline? spring spring spring.
Det går inte att hantera en person med borderline ditt liv kommer att bli ett helvete, vad du än gör så kommer du få skit för det.

Visa signatur

Asus Z97M-plus | i7 4790k @4.8Ghz | Aorus 1080Ti | FD Integra M 750W | Vengence 2x8 GB Ram | FD Define Mini C | Evo 850 500GB | Intel 750 1.2TB | AOC AG271QG

Permalänk
Medlem

Finns många fiskar i sjön, leta vidare

Visa signatur

Intel i7 6700K @ 4,4 Ghz | MSI Z170 KRAIT GAMING 3X | be quiet! Dark Rock 4 | 16 GB Kingston HyperX Fury 2133 Mhz | Asus RTX 3060 OC | PNY XLR8 CS3030 500 GB | Samsung 860 QVO 1 TB

Permalänk
Medlem

Tog mig 3 år att lära mig hantera en bekant som har borderline. En god livserfarenhet men vette sjutton om det var värt det. I ditt fall så kan det ju komma att handla om romantiska känslor också. Dvs djupare tillgivenhet. Kliv åt sidan, du kommer att bli ett offer i den relationen. Bli inte någon räddare i nöden nu pga en främling.

Edit:

Men visst vill du ha råd, tips eller vad vi ska kalla det så släng iväg ett pm.

Permalänk
Medlem

Borderline är en sådan där "trevlig" klisterlapp som sätts på väldigt många idag, borderline är i grunden någon som borde vara vuxen som agerar som en tonåring typ. Generellt sett från de jag mött/känner med den diagnosen är det dock lite allt möjligt, ofta flera saker samtidigt och en psykiatri som är sub-par, hur det ter sig är lite olika men ofta följt av att inte ta ansvar så som Igelkott nämnde.
Har du det inte väldigt ordnat själv är rekommendationen tyvärr undvik, har du det väldigt ordnat och stabilt i övrigt samt inte är direkt någon som svajar så ge det lite tid men avväg situationen. Det är inte deras fel men personer med problem har en tendens att dra med sig alla runt omkring ned och tillåts det så kommer de ske och drama, räkna med drama, gäller inte alltid men oftast.
Dock ska det nämnas att i vissa fall kan det vara så "light" saker som oförmåga att hålla ekonomi m.m. som går att hantera, exakt hur du agerar är upp till dig men helt ärligt känner du dig osäker så prata med henne om det?
EDIT:
Det som Vimm nämnde om "räddaren i nöden" är bra råd, oavsett vad, ditt liv ska inte bli den personens "livlina"

Visa signatur

"One is always considered mad, when one discovers something that others cannot grasp."
- Ed Wood

Permalänk
Medlem

@Friterad: Jag var tillsammans med en tjej som hade borderline. Jag tänker börja med att beskriva hur förhållandet slutade för det beskriver helheten ganska bra. Vi träffades i början på juli ungefär och i mitten av augusti flyttade jag tillbaka till linköping för skolan började igen. Någon ungefär 2 veckor senare var jag på besök hemma i stockholm igen. Hon visste 3 veckor innan att jag skulle vara i stockholm den helgen men när helgen kom var hon helt plötsligt upptagen. Jag körde då hem till henne och visade sig att hon legat på sängen hela helgen med ångest för hon ville prata om förhållandet men vågade inte för hon trodde jag skulle bli arg och göra slut direkt.

jag sa då att jag kommer kräva att vi är ärliga mot varandra och pratar om saker. Hon var helt med på det. 2 dagar senare har hon blockerat mig överallt och svarar inte när jag ringde eller smsade. Har sedan fått höra från hennes bror att hon sagt till folk att jag skrikit och varit elak mot henne vilket inte alls stämmer.

Jag var också helt ärligt rädd för att hon skulle skada sig själv efter att det hade tagit slut så jag kontaktade hennes föräldrar (Vi var båda 19 när detta skede).

Med min uppsats vill jag inte på något sätt avskräcka dig men var beredd på att saker kan bli konstiga och när de väll blir det kan saker bli väldigt jobbiga.

Visa signatur

| i9-10850k | RTX 3080 suprim X | Corsair 7000d | Strix z590-E | 2x LG 27GL850 | RM850x |

Permalänk
Medlem

Blir att prata vidare med henne och se, vår gemensamma vän kanske vet lite också. Att tillägga är att hon är ca 2 år äldre, kanske inte spelar någon roll men har hört att tjejer som är äldre än sina partners är lite mer dominanta. Dags att sova men tack för alla svar än så länge

Permalänk
Skrivet av Friterad:

verkar vara en lugn typ men det är klart svårt att veta nu

det är inte hur personen Fungerar 99% av tiden utan resterande 1% när hon kan flippa på 1sekund.
Borderline är att man har svårt se skillnad på Verkligheten och Det Fantasifoster som gör att du kommer ha svårt att förstå varför hon beter sig märkligt.. har du inte erfarenhet av det så skulle jag säja lämna det till nån som har mer erfarenhet..

psykopater, narcissister, borderline, Schizofreni, är väl dom värsta? när dom inverkar på andra personer som blir lidande..

bipolär gör ju att du skapar problem (livet ska inte vara helt bra lite dåligt ska man må)
det många anhöriga/släktingar gör fel är att dom går efter en mall från hur en "normal människa beter sig"

Visa signatur

hej Achmed Länken till bästa tråden #15549644

Permalänk
Medlem

Vet inte riktigt vad borderline är men jag skulle säga lär känna henne och döm själv hur hon verkar vara. Du måste inte kasta dig in i förhållande på en gång. Jag har själv en diagnos. Jag var 24 när jag fick den och visste inte ens att jag hade det och ingen av mina vänner eller min familj eller ens min fru märker av det. Gick till psykolog för depression och så fick jag efter några år en diagnos (inte relaterad till depressionen alls som gått över sedan länge) Skulle jag gå ut med det direkt skulle det nog skrämma bort de flesta dock för de tänker bara på diagnosen inte på personen. Kan vara en person med en diagnos som är extremt annorlunda medan en annan person med samma diagnos kan verka helt normal.

Har haft flera kompisar som råkat ut för tjejer med alla möjliga problem så bäst att ta det försiktigt. Lär känna henne helt enkelt och döm henne utifrån hur hon beter sig inte vad hon fått för diagnos.

EDIT: Vill lägga till eftersom du nämnde att du är fysiskt attraherad till henne att det sämsta du nog kan göra är att bara vilja få henne i säng och sedan dumpa henne. Det är inget man ska göra till någon men speciellt inte en med psykiska problem. Det skulle kunna få henne att flippa ut totalt. Som sagt gå väldigt försiktigt fram och är du inte väldigt tålmodig och förstående som person är det kanske bäst att göra som många sagt och leta vidare.

Visa signatur

Asus B650 TUF, Ryzen 7600X, 32GB 6000mhz DDR5, Corsair RM1000X, Powercolor 6900XT Red Devil Ultimate, 360mm Corsair AIO, MSI Velox 100P Airflow. Kingston KC3000 M.2.

Permalänk
Medlem

Det är en människa vi talar om, inte en diagnos.

Blir rent ledsen av att läsa den här tråden, så mycket felaktigheter och stereotypa bilder.

Visa signatur

7800X3D - 7900XTX - QD-OLED 34" AW3423DW

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yorg:

Det är en människa vi talar om, inte en diagnos.

Blir rent ledsen av att läsa den här tråden, så mycket felaktigheter och stereotypa bilder.

Utveckla!

Permalänk
Medlem
Skrivet av HallonsyltarN:

... 2 dagar senare har hon blockerat mig överallt och svarar inte när jag ringde eller smsade. Har sedan fått höra från hennes bror att hon sagt till folk att jag skrikit och varit elak mot henne vilket inte alls stämmer.

Jag var också helt ärligt rädd för att hon skulle skada sig själv efter att det hade tagit slut

Precis exakt.
Den som inte varit med om det kommer inte förstå den psykiska pressen. Så 'lärorikt' kan man väl sammanfatta det som.

Visa signatur

Kan en del om trä
Ctrl-Shift-N

Permalänk
Medlem

Var tillsammans med en tjej jag själv "diagnostiserat" till narcissist och fy i helvete vad hemskt det var. Hon var så grovt manipulerande att jag på riktigt trodde att alla våra problem i förhållandet var på grund av mig. Hon ljög om så otroligt mycket och manipulerade alla i sin omgivning, till och med föräldrarna.

Nu efter jag gjort slut har hon gått runt och försökt förstöra mina relationer med vänner och nya tjejer jag lärt känna genom att försöka vända dem mot mig med lögner. Hon har till och med börjat dejta killen som är en extremt nära barndomsvän till min nya "flickvän" (blivande flickvän, eller något). Eftersom att hon är så duktig på att manipulera och slingra sig så lurar hon denna killen blint och han tror verkligen inte på mig när jag förklarat min situation och hur jag haft det.

Så summa summarum: Håll dig borta från människor som uppfyller denna listan

*Har en grandios självbild (till exempel överdriver framsteg och talanger, förväntar sig att bli betraktad som överlägsen utan lämpliga meriter).
*Är besatt av fantasier om obegränsad framgång, makt, briljans, skönhet, eller perfekt kärlek.
*Tror sig vara "speciell" och unik och bara kan bli förstådd av, eller bara borde umgås med, andra speciella eller högstatuspersoner (eller -institutioner).
*Kräver stor beundran.
*Har oresonliga förväntningar på speciella förmåner eller omedelbar respons på egna förväntningar.
*Är manipulativ, det vill säga utnyttjar andra för att uppnå sina egna mål.
*Brist på empati; är ovillig att känna igen eller identifiera sig med andras känslor och behov.
*Är ofta avundsjuk på andra eller tror sig vara föremål för avundsjuka från andra.
*Uppvisar arrogans, hotfulla beteenden eller attityder.

Permalänk
Medlem

@Yorg: självklart måste man se människan bakom och givetvis fungerar inte alla med diagnos på samma sätt, men ts frågade ju uttryckligen efter erfarenheter kring förhållanden med tjejer som har diagnostiserad borderline. Klart jag då kommer beskriva min erfarenhet precis som den var. Är fullt medveten om att det finns många felaktiga stereotyper och just därför är väll "hands on" erfarenheter extra viktiga?

Visa signatur

| i9-10850k | RTX 3080 suprim X | Corsair 7000d | Strix z590-E | 2x LG 27GL850 | RM850x |

Permalänk
Medlem

Väldigt många här som inte vet vad Borderline betyder och gärna drar alla med den diagnosen över en kam och även sorterar in dem i samma fack som psykopater och andra mycket allvarligare diagnoser. Diagnosen är väldigt bred och behöver inte betyda att personen är batshit crazy. Tyvärr finns där mycket stigma runt psykiska åkommor och diagnoser och människor får väldigt lätt för sig att en diagnos betyder att någon är en massmördare etc etc.

Jag är gift med en kvinna som har en borderline diagnos och jag har aldrig varit lyckligare (vi har varit gifta i fyra år nu). Jag känner också en annan kvinna som inte erkänner sina problem och vägrar jobba med dem, hon är istället snudd på psykotisk emellanåt.

Dessutom är det svårt för psykologer att ge en diagnos då det inte finns några bra mellanstadier. Antingen har man en borderline diagnos eller så har man det inte, enligt mallarna.

Det absolut viktigaste OP behöver hålla koll på är om hon faktiskt arbetar med sina problem (samtals terapeft, Gruppbehandling, Mbt/kbt etc etc. Det visar på hur personen mår och om denne vill bli bättre eller inte. Det visar också på personlig mognad.

Att vandra runt i livet och undvika alla med "icke 'normal' personlighet" är i princip omöjligt då alla skulle kunna ges en diagnos.

https://lattattlara.com/klinisk-psykologi/personlighetsstorni...

Visa signatur

Futureproofing explained
Temp "sensorers" riktiga utseende!
^Är även anledningen till att inte alla program visar samma temperatur på samma hårdvara.
Ryzen 7800x3D | TUF GAMING B650-PLUS | Asus 4070 || 8700k | Aorus gaming k3 | XFX core 650 Bronze | 1070ti | Fractal Design XL R2 |

Permalänk
Medlem

Jag själv och två vänner har haft partners med psykisk ohälsa, både med och utan diagnos och olika varianter (som narcissism och paranoia). Kortfattat så kan det vara rent förbannat jobbigt, och det kan dröja innan problemen visar sig, så jag råder dig att se upp.

Bör förstås också nämna att efter en av dem fick diagnos och professionellt stöd så har det med tiden blivit mycket bättre, men det kräver att individen förstår problemen och verkligen vill försöka bättra sig. Första steget - att förstå att man har problem - kan vara mycket svårt och varierar som vanligt från person till person.

Och förstås, ej att förglömma, hur allvarliga symptomen är kan givetvis variera kraftigt. Vissa är totalt urflippade, andra märks det knappt alls på.

Visa signatur

5950X, 3090

Permalänk
Skrivet av Yorg:

Det är en människa vi talar om, inte en diagnos.

Blir rent ledsen av att läsa den här tråden, så mycket felaktigheter och stereotypa bilder.

beror på har du nån erfarenhet av känt någon med personlighetsstörning..

@Pan.Pan: ja undviker vissa personer som jag vet håller på med gaslighting/smutskastning och annat,
känner dom blodlukt så hugger dom direkt, först fångar dom in en med charm & manipulation.. sen när dom e klara så slängs man med soporna..

Visa signatur

hej Achmed Länken till bästa tråden #15549644

Permalänk
Hedersmedlem

Jag har varit gift med en kvinna som hade/har borderline, men är det inte längre. Huvudsakligen pga personlighetsstörningen eftersom hon fortfarande är en intelligent och trevlig person.

Som alla psykiska diagnoser kan spridningen av symptom vara stor, så du kan få det lätt, men det kan också bli väldigt påfrestande. Se till att gå in med öppna ögon och stora energilager.

Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro

Permalänk
Medlem
Skrivet av kaya:

Borderline? spring spring spring.
Det går inte att hantera en person med borderline ditt liv kommer att bli ett helvete, vad du än gör så kommer du få skit för det.

Var särbo med en bipolär tjej i runt 7 år, hon friade 3 ggr men det var något som stoppade mig.
Försökte till i förra sensommaren, sen pallade jag inte mer och gjorde slut. Nytt försök i julas.

Sett i efterhand, så borde jag sprungit för livet istället för att veva in henne för en 7 år sedan.

Tag lärdom Fritösen.
Det spelar ingen roll hur granna de än är, ett förhållande bygger på stabilitet.

Visa signatur

Don´t do this, don´t do that. Do this and think that.
Serious, do you really think I give a shit?

Permalänk
Medlem

Har enbart erfarenhet av en kvinnlig vän med borderline, hon är helt normal, men helt plötsligt så är det som att något flippas och hon blir 10 år gammal och helt galen, men man vet ju att det oftast går över, så sålänge man kan lära sig att typ inte ta åt sig vad personen säger just då, så fungerar det :X men lite drygt

Permalänk
Medlem

Har ett förhållande och barn som varat i 4 år än så länge med en tjej som har diverse psykiska och fysiska stämplar(epilepsi, ptsd, borderline) på sig.. och jag skulle säga att det beror på precis hur DU är som person.

Allt är frid och fröjd för att 2 sec senare sitter hon i ett hörn och stortjuter i soffan för att hon inte orkar med dottern, mig eller att hararna ute på gården springer åt fel håll(det kan vara allt mellan himmel och jord) för att 5 sec senare börjar storstäda lägenheten..

Tjejen mår mycket bättre än när vi träffades för 4 år sedan och allt har lugnat ner sig så det är väldigt hanterligt och jag märker det knappt dom flesta kvällarna. Men så fort hon blir ordentligt trött så sipprar det fram lite emellanåt.

För att klara av ett sådan förhållande måste du vara väldigt tålig och lugn. För du kommer ta skapliga smällar fysiskt.
Så jag skulle säga att det beror precis på hur du är men jag skulle antagligen rekommendera att undvika det.

Visa signatur

.:Cpu:. AMD Ryzen 9 5950x 3.4GHz:. .:Motherbord:. Asus ROG strix X570-I .:Ram:. 32 GB .:SSD M.2 1TB .:Gpu:.ASUS GeForce RTX 2070 SUPER 8GB ROG STRIX GAMING OC 2560 x 1440 (144Hz), .:OS:. Windows 10 Pro 64-bit .:Chassi:. BitFenix Prodigy M .:Skräm:. Main Acer 24" Predator XB241YU Second Viewsonic VX2268wm 120Hz

Permalänk
Medlem

Om du nu inte själv ser ut som Jason (utan mask) så är rådet: steer clear of her! Chansen till oönskade problem är mycket stor, varför ens ta risken? Du behöver inte springa efter bussar eller kvinnor, det kommer en ny. Erfarenhet av en storebror diagnostiserad som borderlinefall.

Permalänk

Jag hade en flickvän för många många år sedan som vi kan kalla Sandra (vilket är lämpligt då hon heter Sandra). Hon hade borderline.

Var jättesöt och snäll i början. Rolig och allmänt bara bra. Efter ett kort tag ville hon att vi skulle flytta tillsammans, blev nästan galen när jag sa emot. Hon blev apsvartsjuk för ingenting och tillslut gav jag upp. Då åkte personen typ 40 mil till där jag bodde och bankade på dörren och när jag öppnade gav hon mig en kniv och sa att jag skulle döda henne, för det hade jag nästan gjort ändå när jag avslutade förhållandet.

Slutade med polis fick hämta henne, sen såg jag henne aldrig mer. Så med den erfarenheten, håll dig borta. Det slukar sjukt mycket energi och ger dig massor med problem som du inte vill ha. Dock försök gärna vara vän, för även om de har borderline så behöver de vänner och stöd.

Permalänk
Medlem

When in doubt - stay out!

Visa signatur

AMD Thunderbird 1.33 GHz (133 MHz Bus), Epox 8K7A, 1 x 256MB Corsair PC2100 DDR SDRAM, 20.5GB 7200 RPM Western Digital EIDE, Visiontek GeForce 3

Permalänk
Medlem

Hade ett kort förhållande (11 månader ca) med en tjej med borderline. Det som många nämnt hittills stämmer ganska bra: Bra människa, rolig, smart, söt etc. men ibland fick hon episoder där hon blev en jävla 10 åring och tänkte "JAG SKA GÖRA DET SOM ÄR BRA FÖR MIG JAG SKITER I ALLA ANDRA". Gick inte att kommunicera med henne under hennes "anfall". Kom och gick som dom ville, hon kunde snea för vad som helst och sen helt plötsligt glömma det.

Som många säger så är det mycket energi som går ner i det, vilket jag helt enkelt inte har.

Visa signatur

| Corsair Crystal 460X | Z390-F | 9700K | ROG Ryujn 360mm | RTX 3080Ti | ROG Thor 850W | Vengeance Pro 3200mhz 16cl 16GB (2x8) | 970 Pro 2TB + 2xWD Black 4TB | ROG SWIFT PG279Q | Arctis 7 Pro Wireless | ROG Scope Deluxe red silent | ROG Chakram |

Permalänk
Medlem

Se det positivt istället, här är en person som du vet har ett problem och det är inte något du ofta får reda på innan ett förhållande startas. Nästa tjej kan lika gärna vara en psykopat utan att du får reda på det innan din katt brinner.
Som sagts tidigare man kan ge varenda människa en diagnos så allt är fall till fall hur en människa egentligen fungerar.
Så ta reda på vem hon är som person och sen är det som precis alla andra sociala kontakter, antingen passar man eller inte.

Permalänk
Medlem

Backa iväg. Det kommer inte bli bra.
Det kommer ta all positiv energi du har och du kommer bli förstörd medans hon bara fortsätter vara borderline.