Nyköpt speldator utan någon som helst chassifläkt! Överhettad?

Permalänk
Medlem

Nyköpt speldator utan någon som helst chassifläkt! Överhettad?

Nyligen köpt en Acer Predator [ http://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/stationar-... ].
Upplever vissa problem med att skärmen fryser när man spelar, i ca 15 sekunder.
GPU tempen ligger på ca 85 grader när man spelar. Beror skärmfryset på att kortet blir överhettat?
Är inga chassifläktar alls installerade, dock plats för en 92mm baktill. Har köpt fläkt men undrar om den ska blåsa in eller ut? Chassit är perforerat ca 25x25cm på sidan.. mycket tacksam för svar!

Permalänk
Medlem

@lennie92: Efter att ha tittat på lite bilder på nätet verkar det som att allt inflöde av luft sker via ventileringen på vänster sidopanel (sett framifrån). Jag antar att du inte får in tillräckligt med kall luft utifrån datorn för att tillgodose både CPU och GPU. Om du har ett Founders Edition-grafikkort ska du suga in mer luft med den fläkt du införskaffat, så får grafikkortet blåsa ut den varma luften på baksidan. Notera dock att du kommer få in damm, och bör göra rent datorn med jämna mellanrum. Du kan även skaffa ett billigt dammfilter som du sätter över fläkten.

Om du istället blåser ut med din nya extrafläkt skapar du ju undertryck i chassit och *kanske* leder detta till att du får in mer kall luft via sidohålen så allt blir kylt bättre, men efter att ha sett bilder på din dator verkar detta inte sannolikt. Har du dock ett eftermarknads-grafikkort kan det vara värt det ändå, men ingenting jag har läst på Acers hemsida eller i recensioner tyder på det.

Du borde även kunna byta CPU-kylare mot en bättre. Det var lite ont om bilder på just den konfiguration du har, och jag såg mycket blandat med olika sorters kylare, kan du ta en bild och ladda upp på hur just din ser ut?

Permalänk
Medlem

Skulle tippa på att du har ett 1080 med en blower, dom är ypperliga när chassiflätkar saknas då dom inte egentligen behöver någon.

Enkel fysik säger att kommer luft ut bak på kortet så kommer luft in i låda så ett såndant kort agerar chsasifläkt för sig självt. Mer ekonomiskt så.

CPU'n däremot beror lite på. Min erfarenhet av Acer är att dom ofta likt andra tillverkare har en tunnel från sidan av chassit till CPU fläkten, detta ger samma effekt som en blower lösning på grafikkortet.
Men lite beroende på effekt på CPU'n så varierar detta. En 6700K är inte specielt hugrig fämfört med tex gammla Pentium D på 130W, då var det nästan alltid en tunnel monterad.

Nu kan jag dock inte finna bilder som bevisar att din låda har detta, har den det inte så förlitar dom sig nog helt på PSU fläkten att sköta chassikylnigen vilket också fungerar då en vettig nätdel klarar av luftempraturer på 25-50C vid full belastning beroende på dess kvalite.
Agerar PSU'n chassikylning för CPU'n så kommer luft in i alla öppna hål för att ge frisk luft till processorn får åter igen kommer luft ut på baksidan av nätdelen så kommer luft in i lådan.

Problemet är inte tempraturerna "original" med märeksystem som saknar chassifläktar av kostnadsskäl utan när väl grafikkort eller allt som oftast CPU kylaren börjar damma igen, då upphör inte bara flödet över CPU kylaren utan flödet i lådan reduceras till vad PSU'n erbjuder.

Det brukar leda till grillat moderkort då processorn klockar ner sig för att inte gå över 100C men moderkortet har inget skydd i sin tur så får det gå något år så brukar moderkortet slänga in handduken.

Har lagat ett par märeksystem genom åren och igendammade GPU och CPU kylare är vanligt, folk gör inte rent dom och då upphör nästan all kylning och lådan blir en bastu som förvärrar problemet.
har bytt i alla fall ett grafikkort som gått härdan pga så mycekt dam att fläkten standade och ett moderkort som dog pga att CPU kylaren var helt tät och processorn låg konstant på 100C.
Men som sagt det tar ett par år av misskötsel från ägarens sida för dammet att bygga upp till den graden men tyvärr vanligt folk lyfter aldrig på skalet för att kolla om dam är ett problem.

Jag brukar installera en fläkt där bak som utblås på sådana system när jag lagat dom, alltid bättre med utblås än insug då du vill ha ut varmluften snaras utan att den blandar upp sig med inkommande kalluft och inblås fram gör att du inte dikterar vad du vill ha ut luften så den tar enklaste vägarna, via PSU, grafikkort och annat tex.

Sedan brukar jag i bland montera en liten större CPU kylare, även om denna börjar damma igen tar det mycket mer tid och den har mer marginaler vilket stock kylarna sällan har.

Dock använder inte alla tillverkare stock kylare från intel, i bland har dom sådan som ser ut som dessa men är ganska överdimensionerade faktiskt, har hittat det i ett par HP system bland annat så då är det inte direkt lönt att byta utan bättre att göra rent dom vid behov.

Oavsett 85V på ett Nvidia kort är nog rätt normalt, dom brukar ju justera frekvenserna där dynamiskt för att hålla rätt tempratur. Du bör nog kolla vad för frekvens GPU'n ligger på med.
Den bör klara utlåvad basfrevkens vid typ 85C eller så.

Men märkesdatorer saknar i regel alltid chassifläktar och använder blower och duckts för att använda minimalt antal fläktar för att uppnå tillräcklig kylning.
Jag personligen föredrar att bygga egna system med minimalt antal fläktar för att få bästa ballans mellan kylning och ljudnivå men en chassifläkt bör man ha.
Fler fläktar är inte alltid bättre men det är skillnad på att kyla "effektivt" och vara rent snål och märkesdatorer klarar ofta precis kylkraven men inte mycket mer därför är damm döden för dom om man inte håller efter dom.

Det kan verka konstigt att snåla på chassikylnigen men en fläkt mindre är flera tior sparade i utgifter och med konkuransen på PC marknaden så är vinstmarginalerna små och det är mycket enklare att designa en billig luftkylning än att få bra priser på en CPU eller GPU eller moderkort för där kan man bara få ner marginalarena så mycket.
Tunn plåt i lådan, billiga moderkort och nätdelar, budget hårddiskar osv det är där man sparar in pengar för att göra vinst.

Men som sagt montera fläkten där bak så den blåser ut. Kommer göra gott oavset sedan håll koll på dam bara så inte byggs upp för mycket i kylarna.

Permalänk
Medlem

Bilder

@Edge1: http://forumbilder.se/FC04O/img-2291

Fixat bildlänk /screamin-daemon, moderator
Permalänk

eftersom du köpt en märkesdator så är ju frågan kan du så mycket om datorer att du kan montera bort kylaren till processorn ?
rengöra allt och lägga på ny kylarpasta.

skulle du lämna in den till Elgiganten så lär du inte se den förrän efter nyår

Visa signatur

hej Achmed Länken till bästa tråden #15549644

Permalänk
Medlem

Blowerfan på GPU tillsammans med 80mm fläkten i PSU är allt som skapar luftflöde genom denna dator.

Jag skulle sätta 92mm fläkten till att blåsa ut varm luft där bak. Det ser också ut till att finnas en fläktplats i fronten om du tar av frontplasten... där skulle jag sätta en fläkt till att suga in kalluft.

CPU kylaren är en liten sak men då det inte är en "K" CPU eller Z170 moderkort lär vi inte se någon överklockning så den "duger" nog. Udda att Acer inte ens brytt sig om att lägga till en plastkåpa/rör på sidopanelen direkt över CPU för att hjälpa fläkten dra in kall luft utifrån... skulle säkert hjälpa lite om du lade till detta själv.

Visa signatur

AMD R7700/ASRock X670E/GSkill 32GB DDR5 6000cl32/XFX RX6800/Kingston Fury 2TB NVMe/Corsair RM850e
KIDS: i7 4790K/16GB/GF1070Ti/1TB NVMe #2: i7 4790K/16GB/GF970/1TB SSD
CLUB: i5 6600K/16GB/GF980/1TB SSD #2: i7 2600K/16GB/GF680/256GB SSD #3: Q9550/4GB/GF770/500GB SSD
HTPC: E8400/4GB/R4600/2TB HDD SONY VAIO: i3 2310M/6GB/R6470M/500GB SSD
AMIGA A4000/PPC, A4000/060, A1200/060, A600/030, A500/020, A1000 etc.

Permalänk
Medlem

Alla ni som har givit rådet att sätta den införskaffade fläkten på utblås - Hur tänker ni då? Eftersom det är ett blowerkort vill man ju ha in så mycket kall luft utifrån som möjligt för att blåsa den genom kortets kammare och ut på baksidan. Jag förstår att instinkten är "ut med den varma luften, på med utblås", men finns det inte tillräckligt flöde för att kyla CPU/GPU kommer inte temperaturerna att bli bättre.

Eventuellt om man kan sätta in ännu en fläkt skulle man kunna köra utblås på baksidan, men då bör man ju ha ett insug någon annan stans.

Sen stämmer det ju att CPU-kylaren kanske inte behöver vara jättestark med en icke-K 6700, skulle du vilka uppgradera kan du ta en titt på t.ex:

Cryorig C1
Cryorig C7
Noctua NH-L9i

Alla dessa lär kyla processorn mycket bättre, och dessutom flytta mer luft vilket kan förbättra grafikkortets temperaturer också (kanske dock ej så mycket att det "räcker").

Permalänk
Medlem

@Grönahunden: Det är inga problem.. Anledninge till att jag köpte en märkesdator var att jag tyckte det lät bra med en i7 & Gtx 1080 för dem pengarna.. först nu börjar jag förstå att det kanske var dumt och att jag skulle byggt något själv, då det verkar som dem snålat in på moderkort, kylning..

Permalänk
Medlem

@Edge1: Tackar så mycket för tipsen!
Gpu temp ligger på ca 85 grader, och cpu core1-4 snittar ca 45 grader.. då spelar jag wow på hög grafik, spotify, internet, 2 144hz skärmar.. Är temperaturen på Cpu'n någor problem? Mest så jag inte byter kylare i onödan.. åter igen, tack för alla tips & råd

Permalänk
Medlem

92mm eller 80mm fläktplatsen som är ledig högt upp på baksidan ska du ha utblås på, du behöver inget mer det räcker så.

Permalänk
Medlem

Om möjligheten finns hade jag försökt lämna tillbaka den. Man får en mycket mer genomtänkt dator med egenplockade delar om man har 16000 kronor att röra sig med!

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Intel Core i5 13500 3,5 GHz | Sapphire Radeon RX Vega 56 Pulse 8 GB | Gigabyte B760M Aorus Elite | EVGA Supernova 750 G2
Corsair 32 GB DDR5 5600 MHz CL36 Vengeance | Corsair Carbide Air 540 | Acer XF270HUA | Ducky Shine 3 | Logitech G305

Permalänk
Medlem

@Wifi: om jag istället behåller denna och säg, om ett år eller två uppgraderar moderkort / chassi med bättre kylning? Processorn och grafikkortet är ju ändå bra..

Permalänk
Medlem
Skrivet av lennie92:

@Wifi: om jag istället behåller denna och säg, om ett år eller två uppgraderar moderkort / chassi med bättre kylning? Processorn och grafikkortet är ju ändå bra..

Då tycker jag att du gör det rätt från början. Lämna in den och välj delar som inet eller komplett kan bygga ihop åt dig.

Kan du ta en bild på grafikkortet? på ovansida och undersida? Blir nyfiken vad det är för någon, vad för kylare det sitter på (acer egna?)

Permalänk
Medlem

@Silcan: hmm ja får ta mig en funderare.. svårt att få en vettig vild på ovansidan pga hur det sitter.. men här är lite

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem

Tack för bilderna. Vad kostar det och bygga en likvärdig dator hos inet som exempel? Någon som kan slänga ihop ett paket? Mvh

Permalänk
Medlem

@Edge1: Kortet ser inte ut så.. Står Gtx 1080 på ovansidan plus att där är en bit som är spegelblank.. ser ut som ett founders edition men ändå inte riktigt..

Permalänk
Medlem

@Silcan: Jag har ingen som helst kunskap om komponenterna är kompatibla med varandra, men här är ett likvärdigt, dock en i5 processor istället.. men en K version.. https://www.inet.se/kundvagn/visa/10033413/

Permalänk
Medlem

@lennie92: Aha okej, jag gick på bilder från olika recensioner runt om på nätet, de visar ASUS Turbo, men jag antar att Acer kanske använder sig av olika OEMs.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av lennie92:

@Grönahunden: Det är inga problem.. Anledninge till att jag köpte en märkesdator var att jag tyckte det lät bra med en i7 & Gtx 1080 för dem pengarna.. först nu börjar jag förstå att det kanske var dumt och att jag skulle byggt något själv, då det verkar som dem snålat in på moderkort, kylning..

Ja,kan du så hade jag returnerat den.
Vi här, hjälper med både köp och byggråd.
(Det blir sååå mycket bättre att bygga själv)

Visa signatur

Chassi.Corsair Obsidian 750 D.Moderkort Asus Maximus XI Hero Processor Intel I7 8700K Med kylare Fractal design Celsius S36.Grafikkort MSI Gaming X trio 2080.SSD.1 Samsung 850 Pro 256 GB.SSD.2 Samsung 840 Evo 500 GB till spel.Nätagg Evga 850 G2.Minne 16 gb corsair vengeance 3200 mhtz.Skärm. Asus PG278QR.
2×596 gb.Mekaniska hårddiskar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Edge1:

Alla ni som har givit rådet att sätta den införskaffade fläkten på utblås - Hur tänker ni då? Eftersom det är ett blowerkort vill man ju ha in så mycket kall luft utifrån som möjligt för att blåsa den genom kortets kammare och ut på baksidan. Jag förstår att instinkten är "ut med den varma luften, på med utblås", men finns det inte tillräckligt flöde för att kyla CPU/GPU kommer inte temperaturerna att bli bättre.

Eventuellt om man kan sätta in ännu en fläkt skulle man kunna köra utblås på baksidan, men då bör man ju ha ett insug någon annan stans.

Sen stämmer det ju att CPU-kylaren kanske inte behöver vara jättestark med en icke-K 6700, skulle du vilka uppgradera kan du ta en titt på t.ex:

Cryorig C1
Cryorig C7
Noctua NH-L9i

Alla dessa lär kyla processorn mycket bättre, och dessutom flytta mer luft vilket kan förbättra grafikkortets temperaturer också (kanske dock ej så mycket att det "räcker").

Dit resonemang är väl ganska typiskt men också felaktigt som så många andra som sysslar med datorer men tyvärr har lite koll på grundläggande fysik och hur just fläktar och pumpar fungerar.
Det ända du har rätt i är att man vill ha MER luftföde genom lådan men du tänker helt fel för att uppnå det.

Om en blower kylare blåser luft ur lådan, X antal liter i minuten, då drar den in X antal liter i lådan med.

Tar luft ur lådan så tillförs luft i lådan. Vi bor i ett hav av luft precis som fiskar bor i ett hav av vatten. Inte blir det ett håll i havet bara för du kör ner en hink och tar upp en hink med vatten i eller? Moder natur täpper till dit hål lika fort som du gör det.

Lådan rymmer ett vist antal liter luft och denna volym är ALLTID den samma. Kommer luft ut så kommer luft in.
Vi kan alla vara överens om att både GPU och PSU blåser luft ur lådan, okänd mängd men då kallar vi den Y och kommer Y Liter ut ur lådan varje minut komme Y liter in varje minut för inkomster matchar utgifter som det mesta vi kan observera i naturen.

Luften som hittar in tar enkla vägarna in, detta är genom alla perforerade hål lådan har, 92mm platsen baktill, hålen i sidopanelen, hålen i fronten, det är ju just därför hålen är där till att börja med.

Kan du inte få in luft så får du inte ut någon heller. Bygger du en låda som är helt tät, sedan borrar ETT hål för en fläkt och montera en fläkt där som inblås eller utblås så kommer den fläkten aldrig flytta en gnutta luft för den kommer uppnå sitt statiska tryck direkt och sluta flytta luft då även den bästa chassifläkten enbart kan uppnå en skillnad om 1/5000 av en atmosfär så lågt ifrån något vakuum.

Luftflödet en fläkt ger beror på flödesmotståndet och vid den punkten motståndet är så högt att flödet avtar kallas för det statiska trycket, ofta 1-2mm vattenpelare för en normal axialfläkt av det störe slaget till en PC, 10000mm vattenpelare är en atmosfär eller ett bars tryck som vi lever på vid havsnivå.

Säg nu att du tar en TÄT låda, borrar ett hål i var sida och monterar en fläkt som insug och en som utblås, båda fläktarna är identiska.
Nu kan vi nog enas om att luft kommer flöda genom den lådan.

Men nu tar du bort EN av fläktarna, hålet är kvar så två hål och en fläkt.
Vi förutsätter minimalt flödesmotstånd.

Var blir då flödet jämfört med innan?

Det blir det samma. Push Pull utan motstånd ger IGEN vinst i flöde.

Ett annat exempel är om vi tar samma låda, borrar två hål där båda fläktarna monteras för utblås.
Sedan borrar vi ett eller ett par hål som ska agera tillförsel av luft.

Med två fläktar parallell har vi nu dubblat flödet genom lådan.
Så ju fler fläktar parallellt ju mer flöde vid applikationer med låga restriktioner i flödesmotstånd.

Så tillbaks till TS dator.

Monterar du nu en fläkt i fronten, en front det redan dras in luft genom tack vare PSU och GPU fläkt då dessa dumpar luft ur lådan så står dessa också för flödet in i lådan, ökar vi då flödet genom lådan?
Beror ju på men en sak är säker.
Fläkten i fronten Måste generera högre flöde än dom andra två gemensamt om flödet genom lådan ska ÖKA jämfört med tidigare.

Gör den inte det så är den helt ineffektiv och det ända den gör är att modernatur nu funnit ett enklare ställe för luften att ta sig in så majoriteten av luften kommer nu ta den vägen in.
Så du får inte in mer luft nödvändigt vis men du fokuserar inflödet till ett mer koncentrerat område.
Detta kan faktiskt leda till sämre temperaturer om fläkten är illa placerad.

Men monterar vi samma fläkt som UTBLÅS därbak tex så kan vi konstatera att GPU fläkt + PSU fläkt + chassifläkt genererar MER flöde genom lådan om alla agerar utblås än om PSU + GPU fläkt enbart agerade utblås medans chassifläkten agerar inblås.
Ska vi få samma vinst med inblås måste vi först överkomma GPU + PSU fläktarnas flöde genom lådan sedan utöver det ge samma flödesförbättring som en utblåsfläkt hade gjort.
Så vi behöver antigen fler eller större eller högvarvig inblåsfläktar, troligen en kombination av dom faktorerna.

Även Om du satte så många fläktar i fronten att du började generera ett övertryck i lådan och därmed ett flöde ut genom alla perforeringar istället för ett flöde in genom dom så kommer fortfarande inte all luft att gå genom grafikkortet tex.

Grafikkortet reglerar dessutom sin egna kylning efter temperaturen så skulle du mot förmodan få en positiv effekt på grafikkortet så kommer grafikkortets fläkt kompensera med att gå långsammare istället och och eventuellt förbättringar i flöde genom lådan blir ogjorda.

Den enda komponenten i han dator som inte har kontroll över sin egna chassikylning är processorn, och den bestraffar dessutom nätdelen med varmluft.
Dessutom läcker alltid blower lite granna lägst bak och denna luft stiger upp mot processorn så att ha en utblåsfläkt lägst bak tar inte bara hand om processorns varmluft utan även spill luft från grafikkortet innan det kan påverka processorns temperaturer.

Monterar du nu chassifläkten som utblås baktill tvingar du moder natur att leverera kall luft via sidopanel och front, denna går sedan genom GFX kortet ut där bak, genom CPU kylaren och ut där bak under nätdelen, nätdelen kan desutom dra i sig mer frisk luft från fronten snarare än varluft som gärna skapar en ficka lägst upp i lådan framför nätdelen.

Utblås är det mest effektiva sättet att få maximal kylning med minimalt antal fläktar och lägsta ljudnivå.
Då majoriteten av varma komponenter sitter lägst bak i datorn så har man kortas avstånd för varmluft att ta sig ut baktill, därför luft ska in framtill och ut baktill och med utblås dikterar du var du vill ha ut luften, med perforeringar i front dikterar du var du vill ha in luften.
Du vill normalt sett ha ut varmluften på specifika ställen, inluften kan komma från ett mycket större område, tvärt om är inte önskvärt då det ofta ställer till med problem.

Man ska inte börja blanda insug och utblås fläktar förens man bygger system med restriktiva flöden tex servrar med tätt packade diskar, GPGPU kort (Tesla tex), SSD enheter (inte 750 tex) som kräver front monterade fläktar.
Dessa kräver oftast detta inte enbart pga mer restriktivt flöde utan att dom saknar egna fläktar och turbulent flöde genereras på utblåssidan av fläkten och turbulent flöde ger oftast bäst värme utbyte och därmed är det bättre att placera fläktarna framtill i lådan än baktill.

För entusiasten är det ofta radiatorer eller filter som kan orsaka dessa behov.

Du vill uppnå mer flöde men dit förslag ger lite till IGEN förbättring i flöde.

Fläktar i parallell ökar flödet, i serie ökar dom trycket och högre tryck ger högre flöde förutsatt att det finns en restriktion att arbeta mot från början och chassi och chassifläktar är avsedda för lite till ingen restriktion så att kombinera in och utblås ger lite till igen effekt.

Jag felsökte en dator som hade så mycket inblås VS utblås att datorn överhettade och jag brännde mig på grafikkortet när jag tog av sidan.

Vände flera av fläktarna och efter det så var datorn knappt ljummen.

Vill du lära dig mer om hur fläktar och pumpar faktiskt fungerar i serie eller parallellt så sök på fan curv eller pump curv.

Jag har studerat ämnet en gång i tiden så jag vet i alla fall grunderna och behöver inte gissa eller tro hur det fungerar.

Tyvärr ser jag massor av byggen på entusiastforum där man går överkurs på fläktar pga ren okunskap men folk tror heller än att läsa på lite. Det är inte direkt jätte komplicerat och man kommer lågt på lite enkla grunder.

Själv strävar jag efter att reducera alla redundanta fläktar för att få bästa ljudnivå VS kylning jag kan och att ha både inblås och utblås år det första att undvika.