Tidigare i år lanserade AMD sina nästa generations APU:er i form av Ryzen 8000G-serien, där dessa tog klivet över till sockel AM5 samt arkitekturen Zen 4. Paradnumret med dessa var dock den integrerade grafikdelen, vilken tog ett rejält kliv upp i prestanda mot föregångarna tack vare ett skifte från den föråldrade grafikarkitekturen Vega till betydligt färskare RDNA 3. Denna grafikdel stryker på foten när bolaget nu lanserar två nya prispressade processorer för sin AM5-plattform.

Det rör sig om modellerna Ryzen 7 8700F och Ryzen 5 8400F, där "F"-suffixet syftar på att processorernas integrerade grafikdel har avaktiverats. I praktiken handlar det om exemplar ur Ryzen 8000G-seriens processorer vars grafikdel inte håller måttet enligt AMD:s valideringsprocess. För att inte behöva kassera dessa stängs grafikdel av på kiselnivå och därefter säljs processorerna som en "F"-modell vid en lägre prisnivå – något som vi tidigare sett med exempelvis Ryzen 5 7500F.

Ryzen 8000F.jpeg

De nya grafiklösa processorerna från AMD. Bildkälla: Wccftech

Tittar vi på specifikationerna för Ryzen 7 8700F så rör det sig om en åttakärnig modell med en maximal klockfrekvens på 5 GHz samt ett TDP-värde på 65 W, vilket innebär att värmeutvecklingen bör kunna hanteras utan problem av den medföljande Wraith Stealth-kylaren. Bolaget lanserar denna modell med en rekommenderad prislapp på 3 649 kronor, vilket kan tyckas lite saftigt sett till att det endast är ett par hundralappar upp till den högre klockade Ryzen 7 7700 med samma kärnantal.

Lillebror Ryzen 5 8400F tar ett kliv ned till sex processorkärnor samtidigt som den maximala klockfrekvensen skruvas ned till 4,7 GHz. Även denna processor har ett specificerat TDP-värde på 65 W och levereras med kylaren Wraith Stealth. Modellen lanseras med prislappen 2 290 kronor, vilket även det är relativt högt sett till att den sexkärniga modellen Ryzen 5 7500F finns tillgänglig för cirka 2 100 kronor och erbjuder högre klockfrekvenser.

Samma kompromisser som 8000G-serien gällandes L3-cache och PCI Express

Då de nya processorerna i grunden är baserade på samma kretsar som Ryzen 8000G-serien dras de med samma kompromisser. Bland annat erbjuder de endast PCI Express 4.0 ställt mot Ryzen 7000-seriens PCI Express 5.0, samtidigt som endast åtta banor är tillgängliga för anslutning till grafikkort. Vidare är mängden L3-cache halverad ställt mot de "fullfeta" Ryzen 7000-processorerna, vilket i praktiken ofta ger reducerad prestanda i exempelvis spel.

Dessa kompromisser är mer lättsvalda med Ryzen 8000G-serien, då de modellerna ändå erbjuder en särskilt kompetent grafikdel. Denna grafikdel saknas hos Ryzen 8000F, och därför är de processorerna mer svårmotiverade i dagsläget sett till den minimala prisskillnaden mot den sedvanliga Ryzen 7000-serien – vilka erbjuder högre klockfrekvenser och bättre prestanda.