Frågor inför längre utlandsresor (ungdom)

Permalänk
Medlem

Frågor inför längre utlandsresor (ungdom)

Hej SweClockers!
Jag och flickvännen kom precis hem från en semester i Thailand där vi var i 3 veckor med min familj och min farbrors familj. Jag fyller strax 20, och min flickvän fyller 18 i år. Jag har rest rätt mycket innan med min familj (varav detta var tredje gången i Thailand), medans hon inte har rest så mycket alls, förutom till Danmark/Norge och inom Sverige (hon var dock med oss även i somras, då vi bilade ner till Spanien, genom Frankrike.

Jag och flickvännen vill börja spara pengar nu (jag börjar nu, och hon börjar nästa år när hon tagit studenten), sen vill vi ut och resa. Länge.
Vi funderar på att åka till Thailand igen, och stanna där ett antal månader. Vi är inga festmänniskor som överkonsumerar alkohol etc, utan vi föredrar bra stränder, bad, sol osv, och även möjlighet till utflykter osv.

Så nu när ni har lite bakgrundsinformation, så kommer min "fråga":
Hur mycket ska vi räkna med att vi behöver spara (för oss 2)? Hur mycket tror ni allt kommer kosta, boende, mat osv? Mina föräldrar sa att de 3 veckorna vi var i Thailand nu kostade ca 25.000kr per person (då är allt inräknat, flyg, mat, hotell, utflykter osv), och då gör vi en hel del snorkelutflykter och annat, plus att vi reser runt en del inom Thailand. Detta tror ju jag går dryga ut på till kanske 4-6 veckor, då vi förstår att man inte gör lika mycket utflykter om man är där en längre tid, och vi har dessutom inte tagit de billigaste alternativen direkt dessa veckor vi var där nu senast.

Så, alltså, säg att vi vill stanna i Thailand (och åka runt lite), i 3-6 månader. Hur mycket bör vi spara? Vi vill inte ha de absolut sämsta och billigaste boendena, men behöver absolut inte vara det finaste heller! Vi funderar på ställen som Khao Lak, Koh Lipe, Koh Lanta, Koh Samui, Koh Chang, Bangkok etc (inte alla, men några). Vi vill kunna göra vissa utflykter (men dessa behöver ni inte räkna in i priset, dessa har jag koll på vad de kostar). Vi vill även kunna leva relativt gott, alltså inte snåla in på allting, men behöver inte vara det bästa heller. Lagom helt enkelt.

Så mina frågor jag behöver svar på:
*Kostnad för 2 personer under 3-6 månader?
*Fler länder än Thailand?
*Hur ansöker man om visum för att få stanna mer än 30 dagar i Thailand?
*Tips på bra ställen i Thailand? Varit där 3 gånger nu som sagt, så har rätt bra koll, men alltid kul att höra vad andra tycker

Och till sist: spara era kommentarer om hur bortskämd jag är som har rest så mycket. Det är vad jag och min familj gillar att göra, så därför har vi prioriterat det. Dessutom bidrog jag själv med pengar till denna Thailandsresan nu då jag jobbat det senaste året.

Alla svar uppskattas, och ber om ursäkt för det långa inlägget. Tack så mycket!

Visa signatur

Ryzen 7 7800X3D | Nvidia Geforce RTX 4070 Ti 12gb | Corsair Vengeance DDR5 6000MHz RGB CL30 2x16GB | EVGA Supernova G2 750W | ASUS ROG Strix B650E-F Gaming | Be Quiet! Dark Rock Pro 5
Citera för svar!

Permalänk
Medlem

Det är väl helt normalt att resa med sina föräldrar typ varje år... Eller vill du att folk ska påpeka att du skulle vara "bortskämd" och det var därför du la till det sista stycket?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ziddie:

Det är väl helt normalt att resa med sina föräldrar typ varje år... Eller vill du att folk ska påpeka att du skulle vara "bortskämd" och det var därför du la till det sista stycket?

Nope, la endast till det för att det finns människor som klagar på allt, inget annat, och undviker gärna sådana kommentarer

Visa signatur

Ryzen 7 7800X3D | Nvidia Geforce RTX 4070 Ti 12gb | Corsair Vengeance DDR5 6000MHz RGB CL30 2x16GB | EVGA Supernova G2 750W | ASUS ROG Strix B650E-F Gaming | Be Quiet! Dark Rock Pro 5
Citera för svar!

Permalänk
Medlem

Du borde kolla in Kambodja (ankor wat är så himla häftigt, även fast det är mycket turister), vietnam är trevligt, även Burma (maymar) kan vara något att kolla in för lite ovanligare äventyr. Det är numera öppet för turister (var stängt 4-5 år sedan) och det går bra att resa där, trevligt folk, rätt billigt och god mat. Men du måste göra lite mer research innan.
Om ni vill dyka etc så är philipinerna fantastiska (men kräver en lite längre flygning men det finns gott om lågprisbolag, Air Asia etc). Om ni vill ha lite storstad så finns både hong kong och singapore ganska nära och är rätt billiga att ta sig till från bangkok. De är lite dyrare än bangkok dock.

Det är möjligt att du kan göra ett visa run, dvs åka till ett annat land innan 30 dagar och få 30 nya dagar. Jag är lite osäker på om det fungerar fortfarande...

Permalänk
Medlem

De 3 gångerna i Thailand har det varit med charter? Vart har ni tänkt börja? Och hur har ni tänkt åka runt i Thailand?

Visa signatur

Asus Z170 Pro Gaming | i7 6700k | 16Gb Corsair Vengeance 2666 Mhz | ASUS Strix GTX 1070 | Samsung SH-S203B|Samsung 850 EVO 500GB SSD |2 TB HDD | Antec P182 | Corsair AXi 860w | H212 Evo | Win10

Permalänk
Medlem

Thailand är inte så billigt längre, så det kommer kosta en hel del med 3-6 månader på ett mellanklasshotell, kan ni bo i sovsal eller liknande så blir det såklart mycket billigare.

Visa signatur

Ny dator: Acer Predator Orion 5000 (RTX 3080)
[ I7 3770K @ 4.6Ghz | Asus 980 Ti 6GB | 16GB | Asus P8Z77-V PRO | Samsung 830 128GB | Corsair H100 | Cooler Master HAF X | Corsair AX 850W | Samsung DVD±RW ] [ Sony AF9 65" | Sony WF-1000XM3 | HTC Vive | Huawei P40 Pro | PS4 Pro | PS3 Slim | PS2 chippad | PS Vita | DS Lite | SNES Mini ]

Permalänk
Medlem

@ZyntaaX: Vad gäller kostnaden så besvarar du den i princip själv, det beror ju helt på vilken lyx ni vill ha.
Baserat på denna sidan så säger dom ca 10-14k per månad, notera att det mesta beror på hur mycket ni väljer att resa med dyra transportmedel som flyg eller båt tex.
Är det sydostasien ni ska resa runt i så går boende och mat att klara på några tusen per månad utan problem.

http://travels.kilroy.se/reseguide/budget

Obligatorisk dryg lmgtfy länk:
http://lmgtfy.com/?q=budget+backpacka+asien+6+m%C3%A5nader

Visa signatur

*Citera för svar*
Work smart, not hard.

Permalänk
Avstängd

Skulle inte kalla 3gånger thailand i enbart 3veckor bortskämd? vad yrar du om

Beror ju helt på dig som individ. Endel bränner ju fan 25k i månaden och lyxar till de. Jag tycker detta är fullkomligt idiotiskt och speciellt i ett land som thailand där de är billigt som fan. Satsa på en budget på 100k Så märker du hur snabbt pengarna går åt. Men att ha budget på ca 12-18k i månaden är väl att rekommendera. Så lågt som 7-10k har jag hört att vissa klarar sig på. en riktigt hardcore backpackar jag träffa levde på 500euro i månaden. Har du pengar över när resan är klar så är ju de bra. Du bör inte sikta på någon specifik summa, bara spara och se vad de blir. Äter du på samma ställe som locals äter så har du en matbudget på 40-50kr per person dagligen. Äter du på standard turistresturang får du räkna med samma priser som i Sverige.

Sedan så tror jag knappast att du kommer hamna på samma priser som när du reser med familjen. Då ni förmodligen reser till familjevänliga områden. Åker du exempelvis till koh samui så är de ju mycket dyrare än Koh Pha Ngan som ligger norrut. Skillnaden på hotellen är ganska drastisk, du kan inte räkna med att de är någon som kommer och städar varje dag, eller att du ens får ett rum som är städat. De är mycket slappare. inställning bland personalen med, Festande människor.

Jag har för övrigt varit på alla ställen du nämnde förutom Koh Lipe. Kan rekommendera alla förutom bangkok. Koh lanta är det inte lika mycket turister upplevde jag, iaf de året jag var där. Men för ett komplett upplevelse, ta koh samui, den ön har allt som du kan tänka dig, stränder, dykning, tempel, natur. En komplett thailandupplevelse. Hade kunnat köra 1-3veckor åt gången på ett ställe sedan byta hotell. De enda som är när man väl ska hit så får man flyga nå jävla bananplan som jag tror är samma skit dem haft sedan 1980, så man hoppas bara att den inte ska störta, lol.

Hade ju iaf rekommenderat Krabi, inte allt för länge då de är svindyrt men du kommer förmodligen aldrig att vara på öar och stränder som är så extremt vackra, sanden är som mjöl. Sedan kan man klättra upp till en vulkankrater utan någon utrustning. Bara häva sig upp med badtofflor upp för en klippa. Så jävla sjukt men kul! Sedan får du räkna med att åka båt överallt. vilket kan vara lite drygt för dem låter mycket dem båtarna, Så rekommenderar öronskydd! Om du är aktiv så kan du se de mesta Krabi har att erbjuda på ca 2veckor. Iaf om du väljer ett nytt ställe varje dag. Men man vill ju givetvis ha några dagar då man inte är aktiv, utan bara ligger och slappar. Vissa av öarna är naturreservat så de finns fullt av komodovaraner (feta ödlor), ormar och diverse roliga djur som kan döda dig! Så de känns riktigt djungel och härligt över de hela.

Åker du till thailand men du inte dyker så är de på samma nivå som att resa till lappland i Januari men undvika att gå ut för att de är snö på marken. Så dyk, bästa du kommer att göra.

Bangkok suger i mitt tycke, många som gillar de dock. Ni kan väl stanna där några dagar så märker ni själva? Men de är liksom, tänk er stockholm, fast de är 35grader varmt. Extremt mycket mer trafik så de kan ta 10minuter att gå över en gata. De är mycket folk, rätt vidrig luft till och från. Man ser när man landar i bangkok att de är som ett brunt täcke av avgaser över staden. I min mening, inte kul. Sjuka ställen dock!

Självklart beroende på vad du väljer. Som ungdom räcker de väl med en soffa i ett hörn eller vill du att någon ska torka arslet på dig så får du väl betala för det. Det är framförallt mest ungdomar som åker till Koh P för att vara med på fullmoon party, half moon party, blue moon party. Alltid något med månen party. Dricka magiska svampdrycker och supa skallen av sig. Inget jag rekommenderar för den svage. De är till och med i den nivå att de har inhägnade områden på stränderna där du kan lägga dig ner och däcka så vaktar folk dig så ingen antastar dig. Rekommenderar skarpt 1gång men du får ha uppsikt på tjejen din. Även om ni håller varandra i handen så kommer hororna vara i slita i dig. Fullt normalt.

Också, skaffa bra försäkring innan ni åker, har hamnat på sjukhus där ett antal gånger pga olyckor och de kan kosta dig bra mycket pengar, tid, en förstörd semester. Som tur är så är thailändska sjukhus mycket bättre än svenska och som turist har du prio över locals då du har cäsh och inte dem.

Lite allmäntips är att om ni ska byta hotell och resa runt mycket så ibland kan de vara nice att bo lite lyxigare, iaf efter en lång resa. Bara så man känner sig tryggare, sedan när modet är lyft så kan man välja något enklare för billigare peng.

Andra länder än Thailand? Ja alltså Malaysia/filipinerna är same same but different. Australien kan ni åka till 1år utan att behöva krångla så mycket med visum.
Costa rica, land of the sloths!

Haru fler frågor är de bara ställa dem, skrev bara ner de första som kom till huvudet.

Permalänk
Hedersmedlem

Ska du resa runt i södra Asien så länge rekommenderar jag att kolla vilka vaccinationer du skulle behöva göra som du eventuellt inte redan har.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Beror lite på hur länge ni har tänkt att stanna på de olika ställena, längre stunder - bungalow, kortare - hotell, Bangkok är det mestadels hotell som gäller men öarna kan man säkert hitta en billig bungalow (åk tidigt på morgonen), sen beror det på om ni tvunget vill ha AC (lite dyrare) eller räcker med fläkt (lite billigare). Personligen föredrar jag fläkt rum (speciellt vid längre perioder) då man vänjer sig snabbare vid värmen och med AC är risken att man blir förkyld eller annan sjukdom sen känns det extremt tungt varje gång man öppnar dörren för att sedan gå ut i värmen.

Har du/din familj, varit där relativt ofta så är det kanske så att ni har snappat upp lite kontakt med några lokala bungalow/hotell ägare eller annan person? De brukar vara väldigt glada om man återvänder och kan ge "rabatter"/förtur eller har kontakter med andra boende ägare som kan fixa fram ett rum, i Thailand känner alla alltid någon som känner någon etc. Dock finns det alltid scammers (finns i alla länder) så prata med någon som verkar trovärdig eller ni har mött vid andra res tillfällen.

Bodde själv ihop med en person i Phuket med månadsbudget på ca 10k/månad (var mest mat, träning 2x dagen, moped (en massa åkande), boende (bungalows/lägenhet/hus), köpa något extra (kläder, prylar), bio o andra små nöjen), bodde 2 mån, 3 mån sen 6 månader 2 gånger. Dock var detta mellan 2011-2014 så det har troligen blivit dyrare i Thailand då Svenska kronan har försvagats.

Kolla dock rummen först och kör inte bara på fina bilder via nätet eller att foajén är fin, samma med mopeder (om ni nu hyr en sådan), ta en vända på gatan och kolla så bromsarna och allt fungerar som det ska. Använd hjälm, köp helst vars en bra sådan som ni kan ha under hela resan (köp hos någon moped försäljare/verkstad eller liknande, brukar stå priser direkt på hjälmen), mindre risk för att bli stoppad och betala 500 baht och mindre risk att råka ut för allvarliga skador. Är att föredra med moped än tuktuk som kan kosta lika mycket som att hyra en moped för hel månad, om du inte känner dig säker i trafiken så kan du ligga i ditt egna tempo, de kör om dej om de vill, se upp för hål ;).

Ge ALDRIG ut ditt pass, ta kopior och ge bort, det brukar Thailändarna nöja sig med. Håll koll på vart passet hamnar, de kan börja vilja ha mer betalt om de har ditt pass, har själv inte råkat ut för det men har vänner som har fått det. Om något skulle hända så måste du kunna visa pass vid sjukhus besök, hamnar någon av er på sjukhus så uppge internationella SOS som kontaktar erat försäkringsbolag för annars kan ni råka hosta upp pengarna själva, så ha extra pengar till olyckor som ni kan ligga ute med annars brukar dom vara snabba att få svar ifrån försäkringsbolagen innan något av dragits ifrån korten.

Angående kort så ta alltid ut pengar (hade i regel runt 5-20k baht ute, tog ut max belopp (99% automater ger max 20k, 1% 30k), läggs på 2-3% varje gång men betalar med kort, ta inte ut småsummor, ta alltid ut max belopp, gjorde jag och blev aldrig rånad iaf under mina turer.

Permalänk
Medlem

Bra tips i tråden! Jag kom nyligen från en Asienresa så lite in-put från den erfarna backpackern

- Streetfood kostar runt 80 baht (20 kr) Pad thai (nudlar) och fried rice w/ chicken ligger mellan 80-140 baht som är runt 20-35kr. Är ni inte kräsna kan ni äta detta i flera månader. Västerländsk mat är dyrare, dvs pizza, pasta, hamburgare, steak och liknande brukar kosta runt 250 baht som är 70kr.

-Boende, där är det störst variation. Ladda ner hostelworld-appen, finns även desktop-variant. Den användes vid varje bokning av hostel. Det dyraste boendet vi hade var på Phi Phi-öarna och det kostade 180 med anledning att hela ön var fullbokad. Det billigaste kostade 25kr natten i Indonesien, Bali. Ratingen är 0-10, vi höll oss runt 8 och uppåt i rating och vi försökte hålla oss runt 65-80 kronor per natt per person. Om ni väljer hotell kan det springa iväg snabbt och i tanke med att ni ska vara borta såpass länge så säger jag, spara in på boende.

-Börja redan planera lite vart ni vill nu, ska till Kambodja så sök e-visum redan nu. Om jag minns rätt så får ni 90 dagar i Thailand med turistvisum och det är min rekommendation så ni inte tvingas ut ur landet tidigare än ni vill.

-Dina föräldrar har nog en annan budget och lever därav dyrare. För mig kostade det knappt 10 000kr per månad, notera att jag inte heller är en festmänniska. För att ta er runt i Thailand och stora delar av Sydost-asien så är det vans och båtar som gäller. Undvik flyg, även om det är lågpris så kommer det kosta runt 1000kr medan båt ligger på runt 200kr.

- Rekommenderar Koh Tao, Koh Samui, Koh Phangan, Phi Phi öarna, Koh Lanta och Koh Lipe eftersom det var de öarna jag var på och är nöjd. Rekommenderar att fortsätta ner till Malaysia, högre levnadsstandard, lite dyrare men i princip alla kan engelska. Langkawi är fint (kolla upp Skybridge Langkawi). Georgetown och grädden på moset, Kuala Lumpur. Om ni drar till Kuala Lumpur så åk upp i Petronas Twin Towers, kostar knappt 200kr och det var mäktigt. Boende i KL rekommenderar jag Sunshine Bedz, vi förlängde där flera nätter, bästa boendet i Asien

-Fortsätt med buss till Singapore, det är bra mycket dyrare där men 3-4 dagar var jag där och det är det värt.

-Flyg till Bali, Indonesien och runt om Bali finns många öar. Lombok och Gili Trawangan är häftiga. På Gili så finns det inga bilar, bara häst och vagn. Åkte på en snorkeltur där och simmade med havssköldpaddor!

-Har du frågor, citera eller PM. Det är mycket som man ska tänkta på när man lämnar säkra Sverige. Du kommer ha ett minne för livet men var beredd på förutsättande faror. Lycka till och ha det så kul.

PS. ni kommer bli magsjuka nångång

Visa signatur

Sju lik i en låda, alla hade klåda.

Permalänk
Medlem

Något som alla 20-25 åringar gör just nu är ju att roadtripa i asien i 3-6 månader. De jobbar 60h/veckan i ett-två år sen säger de upp sig, är i asien 3-6 månader sen kommer de tillbaka och antingen börjar studera eller jobbar ett-två år igen och kör samma släng igen. Sen är de panka, 25-30 år gamla och bor fortfarande hemma Känner ~20 pers som gjort detta, tycker synd om dom idag, även om det är kul att leva lite när man är ung. Ger säkert minnen för livet, men är värt att tänka på. Du kanske gör slut med din tjej, är det minnen du verkligen vill ha då?

Missunnar dig inte, men skulle det inte vara roligare att fara runt i Asien, inte bara stanna i Thailand i ett halvår? Typ ta Australien, Nya Zeeland mm på samma gång?

Budget är svårt, beroende på hur "lyxigt" du vill ha det. Allt från 70 000-500 000 skulle jag säga. Eller ett par millar om du ska bo på lyxhotell hela tiden..

Förövrigt, cirka 6 månader innan resan bör ni en hyffsad plan över vad ni ska göra. Vilka ställen ni ska besöka, vilka länder, budget/land/vecka, alla visum som behövs, all vaccinering som behövs, packning, reservplaner ifall ni drabbas av olyckor eller naturkatastrofer eller sjukdomar osv.

Enklast är att rita upp på en karta hur ni ska åka och tidsspann med budget osv på varje "nål" ni sätter ut.

Visa signatur

Dator 1: | i9 9900k | MSI RTX 4080 Ventus 3x OC | ASUS ROG STRIX Z390-F Gaming | Corsair LPX DDR4 32 GB 3200Mhz | FD define S | Samsung 850 EVO 1TB | Samsung 980 NVMe M.2 1TB | Noctua NH-U12S | Corsair RM750x 750W | Windows 10
Skärm 1: ASUS 27" ROG SWIFT PG279Q 1440p @ 165Hz/IPS/G-Sync
Skärm 2: ASUS 27" TUF VG27AQ1A 1440p @ 170Hz/IPS/G-Sync/HDR

Permalänk
Medlem

Alla områden du nämnt är fruktansvärda turistfällor (jag har varit på alla flera gånger). Idag är det väl väldigt svårt att hitta ett i Thailand där du inte stöter på en massa turister och framförallt svenskar då det blivit svenskarnas paradis.

Jag skulle vilja tipsa om Kambodja också som någon annan nämnde. Är du intresserad av sightseeing är Ankor Wat fantastiskt och Siahanoukville har väldigt fina sandstränder. Priset kan jag inte svara på då jag inte betalade. Vietnam är även kul att besöka om du är historieintresserad.

För två år sedan var jag på Kho Kut, kan rekommendera den.

Skrivet av Felparkerad:

- Rekommenderar Koh Tao, Koh Samui, Koh Phangan, Phi Phi öarna, Koh Lanta och Koh Lipe eftersom det var de öarna jag var på och är nöjd. Rekommenderar att fortsätta ner till Malaysia, högre levnadsstandard, lite dyrare men i princip alla kan engelska. Langkawi är fint (kolla upp Skybridge Langkawi). Georgetown och grädden på moset, Kuala Lumpur. Om ni drar till Kuala Lumpur så åk upp i Petronas Twin Towers, kostar knappt 200kr och det var mäktigt. Boende i KL rekommenderar jag Sunshine Bedz, vi förlängde där flera nätter, bästa boendet i Asien

-Flyg till Bali, Indonesien och runt om Bali finns många öar. Lombok och Gili Trawangan är häftiga. På Gili så finns det inga bilar, bara häst och vagn. Åkte på en snorkeltur där och simmade med havssköldpaddor!

Slår även ett slag för Malaysia, iof över 10 år sen jag var där men både Langkawi och Kuala Lumpur är trevliga. Bali är också amazing och alla Gili-öarna men återigen över 10 år sedan.

Visa signatur

CPU: Ryzen 5600xGPU: 1080 TI ROG Strix RAM:2x16GB G.skill Trident @ 3600MHz MoBo: Asus B550FPSU: Corsair SF750
En resa till Nordkorea
2 dagar i Tjernobyl

Permalänk
Avstängd

Se till att åka dit under thailändska nyåret, riktigt kul!

Minns en gång när jag gick förbi en horbar där de enbart var shemales som jobba, dem hade väntat in att någon stackars turist skulle komma. Är kanske 9-10 av dem som springer rakt ut emot oss ifrån baren där dem gömt sig. Jag får en hink över mig samt ett antal större vattenballonger de skjuter med en slangbella samt en av pojkflickorna hoppar upp på ryggen och greppar mig mellan benen och jag får vittpulver över hela ansiktet. Jag börjar i ren förvirring vifta runt med armarna för att försöka få bort han samtidigt som de flyger ut svordomar. Min dåvarande granne som jag rest dit med, som bara fick några ballonger på sig viker sig dubbelt av skratt och jag skrikandes på honom "hjälp mig din idiot". Sedan fick jag de förklarat att de var nyår och allt löste sig fint.

Permalänk
Medlem

hehe, nu är det längesen jag var där men jag drog runt i sydostasien i ca 3 månader 2006. Då hade jag 25000kr (det var lite av en spontanresa) som skulle täcka ALLT. Dvs flyg, boende, mat och aktiviteter.

Var ju otroligt låg budget men det gick utmärkt. Hittade en billig flygresa och bodde enbart i risiga bungalower utan AC. Men det är fortfarande en av de bästa resorna jag gjort i mitt liv.
AC behöver man inte efter några dagar. Man vänjer sig vid värmen och en fläkt som blåser i rummet är mer än nog. I slutet stängde jag även av fläkten då det blev kallt

Men jag var runt på de flesta vanliga ställena i Thailand, började i söder på öarna på både öst och västkust och fortsatte norrut för att se Chiang Mai och diverse småbyar uppe i djungeln. Sen drog vi över till Laos som var helt fantastiskt, Kambodja och Malaysia innan jag åkte tillbaka till Bangkok och drog en shoppingspree för att få massa kläder och annat som jag behövde ha hemma senare.

Så det går att leva sjukligt billigt. Men som de andra säger så är det nog mellan 100-400kr/person/dag du får räkna med. Allt beror på vart du är och hur kräsen du är.

Var väldigt öppna och sociala också så träffar man otroligt många andra roliga backpackers som du troligtvis kommer att ha som vänner framöver. Ju fler vänner från olika länder du träffar desto fler perfekta resmål med lokala guider har du att se fram emot!

Visa signatur

And Jesus said "Come forth and I will grant you eternal life!" I came fifth and won a blender.
| MSI X99A Raider | i7-6850K | 32GB Corsair Vengeance DDR4 3000MHz | Palit GTX 1080 Super Jetstream | ASUS ROG Swift PG279Q |

Permalänk
Medlem

*Sätter originalkommentarerna som spoiler, blev så väldigt mycket text*

CTH:

Skrivet av CTH:

Du borde kolla in Kambodja (ankor wat är så himla häftigt, även fast det är mycket turister), vietnam är trevligt, även Burma (maymar) kan vara något att kolla in för lite ovanligare äventyr. Det är numera öppet för turister (var stängt 4-5 år sedan) och det går bra att resa där, trevligt folk, rätt billigt och god mat. Men du måste göra lite mer research innan.
Om ni vill dyka etc så är philipinerna fantastiska (men kräver en lite längre flygning men det finns gott om lågprisbolag, Air Asia etc). Om ni vill ha lite storstad så finns både hong kong och singapore ganska nära och är rätt billiga att ta sig till från bangkok. De är lite dyrare än bangkok dock.

Det är möjligt att du kan göra ett visa run, dvs åka till ett annat land innan 30 dagar och få 30 nya dagar. Jag är lite osäker på om det fungerar fortfarande...

Dold text

Kambodja har vi absolut kolla in, och det verkar riktigt trevligt! Philipinerna likadant, dit har jag velat åka länge SIngapore och Hong Kong hade varit häftigt att se, och ska absolut kolla mer på även de andra länderna du skrev
Jo det vet jag, men tänkte mer hur man kan få ett visum för en längre vistelse Men det går säkert lösa
Tack för tipsen!

f@boy:

Skrivet av f@boy:

De 3 gångerna i Thailand har det varit med charter? Vart har ni tänkt börja? Och hur har ni tänkt åka runt i Thailand?

Dold text

Nope, inte charter Då jag pratar om kanske 2 år framåt så har vi inte börjat planera något än

xpanterx:

Skrivet av xpanterx:

Thailand är inte så billigt längre, så det kommer kosta en hel del med 3-6 månader på ett mellanklasshotell, kan ni bo i sovsal eller liknande så blir det såklart mycket billigare.

Dold text

Fast jo? Var där för 6 år sedan och nu senast för en vecka sen, så gott som samma priser haha.

Purrfected:

Skrivet av Purrfected:

@ZyntaaX: Vad gäller kostnaden så besvarar du den i princip själv, det beror ju helt på vilken lyx ni vill ha.
Baserat på denna sidan så säger dom ca 10-14k per månad, notera att det mesta beror på hur mycket ni väljer att resa med dyra transportmedel som flyg eller båt tex.
Är det sydostasien ni ska resa runt i så går boende och mat att klara på några tusen per månad utan problem.

http://travels.kilroy.se/reseguide/budget

Obligatorisk dryg lmgtfy länk:
http://lmgtfy.com/?q=budget+backpacka+asien+6+m%C3%A5nader

Dold text

Det är ju förvisso helt sant hehe. Det jag menade med kostnadsfrågan (även om det kanske inte framgick speciellt tydligt ), var vad folk med erfarenhet av en liknande resa tror..
Tack för svaret!

Granter:

Skrivet av Granter:

Skulle inte kalla 3gånger thailand i enbart 3veckor bortskämd? vad yrar du om

Beror ju helt på dig som individ. Endel bränner ju fan 25k i månaden och lyxar till de. Jag tycker detta är fullkomligt idiotiskt och speciellt i ett land som thailand där de är billigt som fan. Satsa på en budget på 100k Så märker du hur snabbt pengarna går åt. Men att ha budget på ca 12-18k i månaden är väl att rekommendera. Så lågt som 7-10k har jag hört att vissa klarar sig på. en riktigt hardcore backpackar jag träffa levde på 500euro i månaden. Har du pengar över när resan är klar så är ju de bra. Du bör inte sikta på någon specifik summa, bara spara och se vad de blir. Äter du på samma ställe som locals äter så har du en matbudget på 40-50kr per person dagligen. Äter du på standard turistresturang får du räkna med samma priser som i Sverige.

Sedan så tror jag knappast att du kommer hamna på samma priser som när du reser med familjen. Då ni förmodligen reser till familjevänliga områden. Åker du exempelvis till koh samui så är de ju mycket dyrare än Koh Pha Ngan som ligger norrut. Skillnaden på hotellen är ganska drastisk, du kan inte räkna med att de är någon som kommer och städar varje dag, eller att du ens får ett rum som är städat. De är mycket slappare. inställning bland personalen med, Festande människor.

Jag har för övrigt varit på alla ställen du nämnde förutom Koh Lipe. Kan rekommendera alla förutom bangkok. Koh lanta är det inte lika mycket turister upplevde jag, iaf de året jag var där. Men för ett komplett upplevelse, ta koh samui, den ön har allt som du kan tänka dig, stränder, dykning, tempel, natur. En komplett thailandupplevelse. Hade kunnat köra 1-3veckor åt gången på ett ställe sedan byta hotell. De enda som är när man väl ska hit så får man flyga nå jävla bananplan som jag tror är samma skit dem haft sedan 1980, så man hoppas bara att den inte ska störta, lol.

Hade ju iaf rekommenderat Krabi, inte allt för länge då de är svindyrt men du kommer förmodligen aldrig att vara på öar och stränder som är så extremt vackra, sanden är som mjöl. Sedan kan man klättra upp till en vulkankrater utan någon utrustning. Bara häva sig upp med badtofflor upp för en klippa. Så jävla sjukt men kul! Sedan får du räkna med att åka båt överallt. vilket kan vara lite drygt för dem låter mycket dem båtarna, Så rekommenderar öronskydd! Om du är aktiv så kan du se de mesta Krabi har att erbjuda på ca 2veckor. Iaf om du väljer ett nytt ställe varje dag. Men man vill ju givetvis ha några dagar då man inte är aktiv, utan bara ligger och slappar. Vissa av öarna är naturreservat så de finns fullt av komodovaraner (feta ödlor), ormar och diverse roliga djur som kan döda dig! Så de känns riktigt djungel och härligt över de hela.

Åker du till thailand men du inte dyker så är de på samma nivå som att resa till lappland i Januari men undvika att gå ut för att de är snö på marken. Så dyk, bästa du kommer att göra.

Bangkok suger i mitt tycke, många som gillar de dock. Ni kan väl stanna där några dagar så märker ni själva? Men de är liksom, tänk er stockholm, fast de är 35grader varmt. Extremt mycket mer trafik så de kan ta 10minuter att gå över en gata. De är mycket folk, rätt vidrig luft till och från. Man ser när man landar i bangkok att de är som ett brunt täcke av avgaser över staden. I min mening, inte kul. Sjuka ställen dock!

Självklart beroende på vad du väljer. Som ungdom räcker de väl med en soffa i ett hörn eller vill du att någon ska torka arslet på dig så får du väl betala för det. Det är framförallt mest ungdomar som åker till Koh P för att vara med på fullmoon party, half moon party, blue moon party. Alltid något med månen party. Dricka magiska svampdrycker och supa skallen av sig. Inget jag rekommenderar för den svage. De är till och med i den nivå att de har inhägnade områden på stränderna där du kan lägga dig ner och däcka så vaktar folk dig så ingen antastar dig. Rekommenderar skarpt 1gång men du får ha uppsikt på tjejen din. Även om ni håller varandra i handen så kommer hororna vara i slita i dig. Fullt normalt.

Också, skaffa bra försäkring innan ni åker, har hamnat på sjukhus där ett antal gånger pga olyckor och de kan kosta dig bra mycket pengar, tid, en förstörd semester. Som tur är så är thailändska sjukhus mycket bättre än svenska och som turist har du prio över locals då du har cäsh och inte dem.

Lite allmäntips är att om ni ska byta hotell och resa runt mycket så ibland kan de vara nice att bo lite lyxigare, iaf efter en lång resa. Bara så man känner sig tryggare, sedan när modet är lyft så kan man välja något enklare för billigare peng.

Andra länder än Thailand? Ja alltså Malaysia/filipinerna är same same but different. Australien kan ni åka till 1år utan att behöva krångla så mycket med visum.
Costa rica, land of the sloths!

Haru fler frågor är de bara ställa dem, skrev bara ner de första som kom till huvudet.

Dold text

Först, för att slippa svara på en del frågor i hela ditt inlägg: har som sagt varit i Thailand innan, så t.ex. Krabi har jag varit i (Ao Nang mestadels dock), och vad jag läst har det förstörts rätt mycket sedan jag var där sist (2011) :/ Nu vet jag ju inte huruvida det är sant eller ej, endast vad jag läst
Koh Lanta var jag också på 2011, och nu igen 2017. Skillnaden är enorm haha, 2011 var där fan inte en kotte mer än på stranden och lite folk i Saladan Town, nu är det fullt, speciellt av svenskar. Kallas ju för svenskarnas ö nu förtiden Gillade dock fortfarande Lanta skarpt, och vill absolut åka tillbaka dit

Angående deras bananplan, ja, alltid lika lättad när man landar.. Och deras båtar med för den delen, speciellt lättad dagen efter när man inser att man inte blivit döv.. denna gången..

Angående dykning så är planen att ta dykcert antingen när vi är där, eller tidigare i Sverige. Att dyka i Thailand har jag velat göra sen jag var där första gången 2009, men då jag alltid rest med familjen och jag är äldsta barnet (2009 var jag alltså 11 år), så har det inte riktigt funkat, men denna gången ska det fasen ske!

När det kommer till Bangkok, så förstår jag att det är högst personligt vad man tycker Jag själv gillar det verkligen, men skulle aldrig kunna stanna där för länge! Tycker att det är roligt att se alla tempel, gå inne på MBK, CentralWorld eller Siam Galleriorna. Men som sagt, inte för länge, max 1-2 veckor kanske som bäst haha.

Försäkring är klart vi skaffar, men det kollar vi inte på än. Något år kvar till vi åker så

De andra länderna du nämner (Malaysia, Filipinerna och Australien), alla är länder vi väldigt gärna vill åka till, så sålänge budgeten håller så lär vi absolut köra på det

Ber om ursäkt för att jag svarat på allt du skrev i fel ordning, och kanske även missat en del, men tack för ditt svar, hjälpte mycket!

Andreaz1:

Skrivet av Andreaz1:

Ska du resa runt i södra Asien så länge rekommenderar jag att kolla vilka vaccinationer du skulle behöva göra som du eventuellt inte redan har.

Skickades från m.sweclockers.com

Dold text

Ofc

BoneZ87:

Skrivet av BoneZ87:

Beror lite på hur länge ni har tänkt att stanna på de olika ställena, längre stunder - bungalow, kortare - hotell, Bangkok är det mestadels hotell som gäller men öarna kan man säkert hitta en billig bungalow (åk tidigt på morgonen), sen beror det på om ni tvunget vill ha AC (lite dyrare) eller räcker med fläkt (lite billigare). Personligen föredrar jag fläkt rum (speciellt vid längre perioder) då man vänjer sig snabbare vid värmen och med AC är risken att man blir förkyld eller annan sjukdom sen känns det extremt tungt varje gång man öppnar dörren för att sedan gå ut i värmen.

Har du/din familj, varit där relativt ofta så är det kanske så att ni har snappat upp lite kontakt med några lokala bungalow/hotell ägare eller annan person? De brukar vara väldigt glada om man återvänder och kan ge "rabatter"/förtur eller har kontakter med andra boende ägare som kan fixa fram ett rum, i Thailand känner alla alltid någon som känner någon etc. Dock finns det alltid scammers (finns i alla länder) så prata med någon som verkar trovärdig eller ni har mött vid andra res tillfällen.

Bodde själv ihop med en person i Phuket med månadsbudget på ca 10k/månad (var mest mat, träning 2x dagen, moped (en massa åkande), boende (bungalows/lägenhet/hus), köpa något extra (kläder, prylar), bio o andra små nöjen), bodde 2 mån, 3 mån sen 6 månader 2 gånger. Dock var detta mellan 2011-2014 så det har troligen blivit dyrare i Thailand då Svenska kronan har försvagats.

Kolla dock rummen först och kör inte bara på fina bilder via nätet eller att foajén är fin, samma med mopeder (om ni nu hyr en sådan), ta en vända på gatan och kolla så bromsarna och allt fungerar som det ska. Använd hjälm, köp helst vars en bra sådan som ni kan ha under hela resan (köp hos någon moped försäljare/verkstad eller liknande, brukar stå priser direkt på hjälmen), mindre risk för att bli stoppad och betala 500 baht och mindre risk att råka ut för allvarliga skador. Är att föredra med moped än tuktuk som kan kosta lika mycket som att hyra en moped för hel månad, om du inte känner dig säker i trafiken så kan du ligga i ditt egna tempo, de kör om dej om de vill, se upp för hål ;).

Ge ALDRIG ut ditt pass, ta kopior och ge bort, det brukar Thailändarna nöja sig med. Håll koll på vart passet hamnar, de kan börja vilja ha mer betalt om de har ditt pass, har själv inte råkat ut för det men har vänner som har fått det. Om något skulle hända så måste du kunna visa pass vid sjukhus besök, hamnar någon av er på sjukhus så uppge internationella SOS som kontaktar erat försäkringsbolag för annars kan ni råka hosta upp pengarna själva, så ha extra pengar till olyckor som ni kan ligga ute med annars brukar dom vara snabba att få svar ifrån försäkringsbolagen innan något av dragits ifrån korten.

Angående kort så ta alltid ut pengar (hade i regel runt 5-20k baht ute, tog ut max belopp (99% automater ger max 20k, 1% 30k), läggs på 2-3% varje gång men betalar med kort, ta inte ut småsummor, ta alltid ut max belopp, gjorde jag och blev aldrig rånad iaf under mina turer.

Dold text

Jag är faktiskt mer för AC, då jag har sånna extrema problem att sova om det är för varmt haha. Men visst får man betala lite extra för det, det fattar jag Och Bungalows blir det nog på de flesta ställen, betydligt mysigare enligt mig

Det där med uttag och att inte betala med kort vet jag sedan tidigare besök. Nu senast jag var där (kom hem för en vecka sen), då tog 100% av de bankomater jag använde en avgift på 220baht per uttag (oavsett summa), och maxgräns låg på 20.000 baht

Pass mm har jag koll på, men det där med att ta kopior var ett väldigt bra tips som jag inte tänkt på innan, tack!

Angående olyckor, försäkring osv ska jag kolla mer på, och läsa på en hel del om hehe, men tack för tipsen!

Moppe osv får vi se hur vi gör, väldigt bra att du skriver det, men beror lite på vart vi åker osv, inte alls säkert vi bor på ställen där det ens behövs ju, men absolut, ska tänka på det!

Tack för alla tips, sorry att svaret blev lite rörigt

Skrivet av Felparkerad:

Bra tips i tråden! Jag kom nyligen från en Asienresa så lite in-put från den erfarna backpackern

- Streetfood kostar runt 80 baht (20 kr) Pad thai (nudlar) och fried rice w/ chicken ligger mellan 80-140 baht som är runt 20-35kr. Är ni inte kräsna kan ni äta detta i flera månader. Västerländsk mat är dyrare, dvs pizza, pasta, hamburgare, steak och liknande brukar kosta runt 250 baht som är 70kr.

-Boende, där är det störst variation. Ladda ner hostelworld-appen, finns även desktop-variant. Den användes vid varje bokning av hostel. Det dyraste boendet vi hade var på Phi Phi-öarna och det kostade 180 med anledning att hela ön var fullbokad. Det billigaste kostade 25kr natten i Indonesien, Bali. Ratingen är 0-10, vi höll oss runt 8 och uppåt i rating och vi försökte hålla oss runt 65-80 kronor per natt per person. Om ni väljer hotell kan det springa iväg snabbt och i tanke med att ni ska vara borta såpass länge så säger jag, spara in på boende.

-Börja redan planera lite vart ni vill nu, ska till Kambodja så sök e-visum redan nu. Om jag minns rätt så får ni 90 dagar i Thailand med turistvisum och det är min rekommendation så ni inte tvingas ut ur landet tidigare än ni vill.

-Dina föräldrar har nog en annan budget och lever därav dyrare. För mig kostade det knappt 10 000kr per månad, notera att jag inte heller är en festmänniska. För att ta er runt i Thailand och stora delar av Sydost-asien så är det vans och båtar som gäller. Undvik flyg, även om det är lågpris så kommer det kosta runt 1000kr medan båt ligger på runt 200kr.

- Rekommenderar Koh Tao, Koh Samui, Koh Phangan, Phi Phi öarna, Koh Lanta och Koh Lipe eftersom det var de öarna jag var på och är nöjd. Rekommenderar att fortsätta ner till Malaysia, högre levnadsstandard, lite dyrare men i princip alla kan engelska. Langkawi är fint (kolla upp Skybridge Langkawi). Georgetown och grädden på moset, Kuala Lumpur. Om ni drar till Kuala Lumpur så åk upp i Petronas Twin Towers, kostar knappt 200kr och det var mäktigt. Boende i KL rekommenderar jag Sunshine Bedz, vi förlängde där flera nätter, bästa boendet i Asien

-Fortsätt med buss till Singapore, det är bra mycket dyrare där men 3-4 dagar var jag där och det är det värt.

-Flyg till Bali, Indonesien och runt om Bali finns många öar. Lombok och Gili Trawangan är häftiga. På Gili så finns det inga bilar, bara häst och vagn. Åkte på en snorkeltur där och simmade med havssköldpaddor!

-Har du frågor, citera eller PM. Det är mycket som man ska tänkta på när man lämnar säkra Sverige. Du kommer ha ett minne för livet men var beredd på förutsättande faror. Lycka till och ha det så kul.

PS. ni kommer bli magsjuka nångång

Dold text

Har läs hela inlägget, men vet inte riktigt vad jag kan svara på det mer än att jag verkligen ska skriva ner det du skrev! Verkar som en riktigt häftig upplevelse med många häftiga länder och mycket att se! Älskar att resa så detta verkar helt amazing!

Tack för allt du skrev, hjälpte otroligt mycket!

P.S: Angående magsjuka, I know, varit i Thailand tidigare som sagt, och även Kroatien, Spanien, Italien osv. Har råkat ut för det förr om man säger så.. Men det är det värt

xcluzive:

Skrivet av xcluzive:

Något som alla 20-25 åringar gör just nu är ju att roadtripa i asien i 3-6 månader. De jobbar 60h/veckan i ett-två år sen säger de upp sig, är i asien 3-6 månader sen kommer de tillbaka och antingen börjar studera eller jobbar ett-två år igen och kör samma släng igen. Sen är de panka, 25-30 år gamla och bor fortfarande hemma Känner ~20 pers som gjort detta, tycker synd om dom idag, även om det är kul att leva lite när man är ung. Ger säkert minnen för livet, men är värt att tänka på. Du kanske gör slut med din tjej, är det minnen du verkligen vill ha då?

Missunnar dig inte, men skulle det inte vara roligare att fara runt i Asien, inte bara stanna i Thailand i ett halvår? Typ ta Australien, Nya Zeeland mm på samma gång?

Budget är svårt, beroende på hur "lyxigt" du vill ha det. Allt från 70 000-500 000 skulle jag säga. Eller ett par millar om du ska bo på lyxhotell hela tiden..

Förövrigt, cirka 6 månader innan resan bör ni en hyffsad plan över vad ni ska göra. Vilka ställen ni ska besöka, vilka länder, budget/land/vecka, alla visum som behövs, all vaccinering som behövs, packning, reservplaner ifall ni drabbas av olyckor eller naturkatastrofer eller sjukdomar osv.

Enklast är att rita upp på en karta hur ni ska åka och tidsspann med budget osv på varje "nål" ni sätter ut.

Dold text

Angående första delen: Det är jag medveten om att många gör, och självklart ska man även tänka framåt. Men känner på samma gång att man får passa på nu när man inte har någon riktig anledning att stanna kvar, när man faktiskt har möjlighet att resa en längre tid
Även om jag och min tjej skulle göra slut i framtiden, så tycker jag inte det är anledning nog. Isåfall kan man ju aldrig resa med någon, bara själv. Även om man åker med kompisar så vet man ju aldrig om man blir osams och inte pratar med varandra i framtiden

Tror jag skrev i mitt första inlägg (inte säker dock haha), att vi även planerar åka till andra länder runt/i Asien. T.ex. Australien som du säger Kanske missade att skriva det, men det är iallafall tanken

Planering osv, absolut, bra att ha det klart ett tag i förväg. Tror min mor hjälper mig en hel del också, då hon tycker det är roligt och gjort det en hel del innan.

Tack för ditt svar!

Pelegrino:

Skrivet av Pelegrino:

Alla områden du nämnt är fruktansvärda turistfällor (jag har varit på alla flera gånger). Idag är det väl väldigt svårt att hitta ett i Thailand där du inte stöter på en massa turister och framförallt svenskar då det blivit svenskarnas paradis.

Jag skulle vilja tipsa om Kambodja också som någon annan nämnde. Är du intresserad av sightseeing är Ankor Wat fantastiskt och Siahanoukville har väldigt fina sandstränder. Priset kan jag inte svara på då jag inte betalade. Vietnam är även kul att besöka om du är historieintresserad.

För två år sedan var jag på Kho Kut, kan rekommendera den.

Slår även ett slag för Malaysia, iof över 10 år sen jag var där men både Langkawi och Kuala Lumpur är trevliga. Bali är också amazing och alla Gili-öarna men återigen över 10 år sedan.

Dold text

Helt sant. Var där 2009, 2011 och nu 2017. Skiljer en hel del sedan sist jag var där Men tycker fortfarande Thailand är underbart, och vill väldigt gärna tillbaka

Kambodja, Vietnam, Malaysia, Bali och de andra ställena du skriver ska jag absolut kolla på, alla verkar riktigt intressanta och skulle absolut vilja åka dit

Tack!

Visa signatur

Ryzen 7 7800X3D | Nvidia Geforce RTX 4070 Ti 12gb | Corsair Vengeance DDR5 6000MHz RGB CL30 2x16GB | EVGA Supernova G2 750W | ASUS ROG Strix B650E-F Gaming | Be Quiet! Dark Rock Pro 5
Citera för svar!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Granter:

Se till att åka dit under thailändska nyåret, riktigt kul!

Minns en gång när jag gick förbi en horbar där de enbart var shemales som jobba, dem hade väntat in att någon stackars turist skulle komma. Är kanske 9-10 av dem som springer rakt ut emot oss ifrån baren där dem gömt sig. Jag får en hink över mig samt ett antal större vattenballonger de skjuter med en slangbella samt en av pojkflickorna hoppar upp på ryggen och greppar mig mellan benen och jag får vittpulver över hela ansiktet. Jag börjar i ren förvirring vifta runt med armarna för att försöka få bort han samtidigt som de flyger ut svordomar. Min dåvarande granne som jag rest dit med, som bara fick några ballonger på sig viker sig dubbelt av skratt och jag skrikandes på honom "hjälp mig din idiot". Sedan fick jag de förklarat att de var nyår och allt löste sig fint.

Haha jo, vi var i Bangkok nu förra veckan under Songkran (deras nyår då som du säkert vet ), var på Khao San Road, ett av de ställen där de firar som mest i Bangkok. Det var riktigt kul! Allt i från små barn till pensionärer som gick runt med stora vattengevär haha. 2011 var jag på Koh Lipe under Songkran, inte riktigt lika stort firande där, men ändå sjukt roligt

Skrivet av SunQ:

hehe, nu är det längesen jag var där men jag drog runt i sydostasien i ca 3 månader 2006. Då hade jag 25000kr (det var lite av en spontanresa) som skulle täcka ALLT. Dvs flyg, boende, mat och aktiviteter.

Var ju otroligt låg budget men det gick utmärkt. Hittade en billig flygresa och bodde enbart i risiga bungalower utan AC. Men det är fortfarande en av de bästa resorna jag gjort i mitt liv.
AC behöver man inte efter några dagar. Man vänjer sig vid värmen och en fläkt som blåser i rummet är mer än nog. I slutet stängde jag även av fläkten då det blev kallt

Men jag var runt på de flesta vanliga ställena i Thailand, började i söder på öarna på både öst och västkust och fortsatte norrut för att se Chiang Mai och diverse småbyar uppe i djungeln. Sen drog vi över till Laos som var helt fantastiskt, Kambodja och Malaysia innan jag åkte tillbaka till Bangkok och drog en shoppingspree för att få massa kläder och annat som jag behövde ha hemma senare.

Så det går att leva sjukligt billigt. Men som de andra säger så är det nog mellan 100-400kr/person/dag du får räkna med. Allt beror på vart du är och hur kräsen du är.

Var väldigt öppna och sociala också så träffar man otroligt många andra roliga backpackers som du troligtvis kommer att ha som vänner framöver. Ju fler vänner från olika länder du träffar desto fler perfekta resmål med lokala guider har du att se fram emot!

Haha härligt att du klarade dig så länge på en såpass låg budget ju!
Kan verkligen tänka mig att det var en rolig resa

Angående AC osv, tror dig när du säger att man vänjer sig fort, men torr ändå att jag föredrar AC om det finns på även de billigare ställena, då jag har så oerhört svårt att sova när det är varmt Sover liksom med öppet fönster mitt i vintern här hemma...

Även med 400kr/dag/person är ju inte speciellt farligt... 12k i månaden ungefär. Långt ifrån farligt ju

Sociala är inget problem, så det är redan ordnat

Tack för din input!

Visa signatur

Ryzen 7 7800X3D | Nvidia Geforce RTX 4070 Ti 12gb | Corsair Vengeance DDR5 6000MHz RGB CL30 2x16GB | EVGA Supernova G2 750W | ASUS ROG Strix B650E-F Gaming | Be Quiet! Dark Rock Pro 5
Citera för svar!

Permalänk
Medlem

För att veta på ett ungefär hur mycket man bör spara ihop är väl att räkna på kostnader per dag och sen multiplicera med antalet dagar. 500kr per dag per person för endast boende, mat, shopping och utflykter är nog ganska högt räknat för att vara Sydostasien, men det ger en fingervisning hur mycket stålar man bör ha innan man drar iväg någonstans.

Ska ni till Australien/Filippinerna/Hongkong/Bali/Lombok så kan det bli avsevärt mycket dyrare. Korta flygresor med lågprisbolag brukar inte vara extremt dyrt, men det äter snabbt upp en dagsbudget på 500kr. Bäst att försöka åka buss/tåg/båt så mycket som möjligt.

Personligen skulle jag nog även försöka begränsa mig med resmålen. Man måste inte se och göra allt på en och samma resa. Sätt en gräns på t.ex. 4 månader och titta på hur mycket ni tror ni skulle kunna hinna på den tiden och vilka ställen ni vill besöka.

Visa signatur

Windows: [ NCASE M1 | i7 6700K 4C/8T | 16GB DDR4 | 1080Ti | 1.5TB SSD ]
macOS: [ Mac mini | i5 8500B 6C/6T | 16GB DDR4 | 256GB SSD ],
                        [ MBP 13" | i5 1038NG7 4C/8T | 16GB LPDDR4X | 512GB SSD ]
ESXi: [ Intel NUC | i7 10710U 6C/12T | 32GB DDR4 | 500GB SSD ]

Permalänk
Medlem

Jag kan rekommendera att ö hoppa i filipinerna, inte så farligt dyrt(beroende på vad man räknar som dyrt dvs) väldigt mycket att se och göra framför allt om ni planerar att dyka. Kan även tipsa om att åka upp i bergen i norra filipinerna. Jag och min sambo härjade runt där i 5 månader för ett par år sedan, kommer inte ihåg vad vi gjorde av med på rakarm, då vi även var på sri lanka och Malaysia/borneo. Kan tipsa om Banaue/batad/sagada(risterasser trekking, likkistor), Malapascua(dyk med evolution diving och se thresher Sharks bla.), apo Island, bohol, panglao(bohol) mm finns hur mycket som helst. Folket är väldigt trevliga och lätt att ta sig runt. Sne med Dykcert så är det lite vad ni är ute efter, Att ta det här hemma är dyrare, är rätt kallt och trist dålig sikt etc. Men du blir oftast bättre rustad för att hantera svåra situationer etc. Att ta dykcert utomlands på den här nivån så planerar ni bara att cocktaildyka på resor så kör på det, billigare framförallt och kör man genom tex padi för att nämna någon som har ett standar system så utbildningen är likvärdig vart du än är.

Visa signatur

Phanteks P400s, Ryzen 1600X, Strix 1080TI, Evga P2 750W
Crucial Ballista 2*8 3600Mhz, Samsung 960 Evo 500GB.
Dark rock pro 3,140mm/120mm Silentwings 3 high rpm,120mm
Server: Proliant gen8 4*2TB Red diskar.