Är det "OK" att installera Windows 10 i dagsläget?

Permalänk
Skrivet av jnsson:

Går att ställa in upp till 18 timmar aktiv tid med Creators update!

Oh, där ser man. Bra att de fixade detta.

Permalänk
Medlem

Blir att dual-boota med Linux nu. Aldrig ens varit i närheten av linux men nu är det dags att lära sig.
Betald mjukvara = bli spårad
Gratis mjukvara = inte bli spårad

Enkelt val...

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

6800 XT - Ryzen 5900x - 32GB G.Skill 3733mhz - Asus Strix X570-E - Noctua NH-D15
WD SN750 1TB - Samsung 960 Evo - 850 Evo 1TB - 750 Evo
Corsair HX750i - NZXT Phantom 630 - LG S2721DGFA
Razer Deathadder 2013 - HyperX Alloy Core - Sennheiser GSP 350

Permalänk
Skrivet av Paddanx:

Nja... för det fösta så är inte Windows gratis. Så du måste köpa ett OS som du sen blir spionerad på, där alla konkurrenter är gratis.

Sen har de en förbenad keylogger... dvs oavsett vad du gör så spåras du. Google/Facebook spårar bara dig på dessa sidor/tjänster. MS spårar dig även på alla tjänster utanför MS...

Sen kan du enligt EU domstolen välja att bli "glömd" av Google och Facebook. Inget av detta finns än hos MS, och de kan även knyta dig till personliga saker. Ser det mer som en säkerhetsfara än inget annat, när all mjukvara du kör, allt du skriver loggas.

Jag hade kunnat acceptera att en 100% gratis version av Windows 10 har 90-100% spårning, men en betald version ska kunna ha <10% och inget som på något sätt är mer än rent hårdvaruoptimeringssyfte. Det är trots allt betald mjukvara... då ska man inte behandlas som en snåljåp.

Med ett gratis och ett betalt alternativ hade man även kunnat göra båda sidorna nöjda, dvs de som vill att MS ska veta hela deras liv, vs de som vill ha ett rent OS utan sånt skit.

Du bör dock veta att med senare Win 10 versioner så gör dessa mjukvaror ingenting. MS struntar fullständigt i de registernycklar som du "klickat i" med dessa program... så du är som bäst på 90% spårningsnivå, som är jädrigt mycket.

Win 7/8 må ha en del, och de må ha mer och mer tillagt, men det går att undvika en hel del av detta, samt att hela Windows 10s grund är byggd för detta, något dessa OS inte är. Du får dessutom lyxen att slippa installera om var 6:e mån... vilket för vissa av oss är rätt skönt att slippa.

Creators update gjorde en viktig sak... det tvingde MS att visa sin hand. Nu måste vi bara skrika nog för att kräva en 0-10% spårningsnivå, så det är vettigt.

@Icte jag säger som en del ovan... vad ger det dig som du behöver?
DirectX12 är buggigt än, Win 10 har en hel del negativa saker som Win 8.1 saknar, och 8.1 är utan tvekan modernt nog för att fungera i många år till. Du ska tom ha mainsteam support än på OSet.

Ang startmenyn om den är ett problem, ta hem classic shell, och konfigurera det om du vill ha en sådan meny. Den kan ge dig alla fördelarna med både WIn 10 och Win 8.1/7 i ett, helt gratis. Personligen gillar jag 8.1 nu, där man fortfarande har en kontrollpanel som fungerar, men ändå alla snabbmenyer som är bra. Classic shell är primär startmeny, med högerklick ändrat så den ger snabbmenyn som normalt Win 8/10 har.

Skrivet av Paddanx:

Om du "stänger av" dessa så går du från 100% nivån, till 90% nivån. Listorna (som är dussintals sidor långa) finns att hitta på nätet. Bara o läsa och faktiskt inse hur enormt mycket de faktiskt spårar... Så knapparna gör typ inget.

Enda sätt jag vet som går att stoppa en del (inte ens det allt) av MS skräp är att blockera det i en hårdvarubrandvägg/router. MS struntar i hostfilen för sina egna saker sist jag kollade och de har verkligen gjort allt de kan för att du ska spåras. Hela Win 10 grunden är byggd på detta, vilket är rätt löjligt.

Så om något är det den rena desperata och hänsynslösa sätten som MS gör detta på som riktigt skrämmer mig. Du kan ta ner custom ROM utan googles saker. Du kan ge fan i facebook, och du kan ge fan i mycket på tidigare Windows... men satan vad MS har blivit tokiga.

Och det enda de behövt göra var att sänka sina krav, ge ut OSet 100% gratis, ingen uppgradering, bara gratis, med full info om att du då spåras, men behålla en betald version som inte spåras, låt äldre Windows vara, och de hade fått en nöjd kunddatabas. Men de väljer att köra över alla... och det mer skrämmande av allt är att folk tycker det är okej att bli överkörda.

Att folk har skrikit så mycket som de ha till nu, har gett oss listorna på vad som spåras nu iaf (vi vet inte vad som spåras i tidigare ver). Hade vi inte skrikit så hade vi inte haft detta. Så skrik ffs... även om du är okej med privatlivet på nätet. Att ha valet att säga nej är något vi alla borde ha rätten till.

Synd är det dock, för OSet som sig själv är en helt okej grund. Men det är förstört av malware...

"Malware, short for malicious software, is any software used to disrupt computer or mobile operations, gather sensitive information, gain access to private computer systems, or display unwanted advertising". Stämmer in exakt på vad Windows 10 är och gör...

Håller helt och fullt med om allt ovanstående. MS har passerat gränsen vad gäller Windows 10.

Visa signatur

R5 | i5 12600K | RTX 3060 | Z690 | 16 GB RAM | 1 TB M.2 SSD | 3xNH-A14 | NH-D15S | 750 W PSU

Permalänk
Medlem

Använder du google, facebook, instagram, recaptcha etc så kan du inte skylla på den biten att microsoft sparar data om dig.
Sett till systemet i sig, IMO krävs det en del konfigurering. Mycket av detta är lätt att göra, tex shutup10. Men finns lite störande saker.
Däremot har jag aldrig ångrat att jag gått över till windows 10, då det är ett mycket behagligt system med trevliga uppgraderingar från w7 och w8

Visa signatur

Min dator: Silent Base 600 | 1700X @ 3.9Ghz | MSI Gaming X 1080TI | RM750X | 512Gb M2 | 16Gb 3200mhz Ram | S34E790C @ 3440x1440
Tjejens dator: Define r4 | i5 3570k @ 4.2ghz | GTX Titan | 750w Supernova | 240gb SSD | 32gb ram
Citera/Tagga för svar!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frejoh466:

Oh, där ser man. Bra att de fixade detta.

För övrigt var det 12 timmar i uppdateringen innan Creators update

Visa signatur

Stationär PC: Chassi: Phanteks Enthoo EVOLV ATX MB: MSI B550 Gaming Plus CPU: AMD Ryzen 7 5700X Kylning: Noctua NH-U12S GPU: MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB RAM: Corsair Vengeance LPX Black 32GB 3600MHz NVMe: 2st Kingston A2000 SSD: Intel 520 180GB och Intel 530 240GB HDD: WD Green 1TB, Toshiba 640GB samt fler HDD PSU: Corsair RM750X. Mobila enheter Mina Androidenheter och Dell Latitude 5400. Citera om du vill ha ett garanterat svar från mig

Permalänk
Skrivet av jnsson:

För övrigt var det 12 timmar i uppdateringen innan Creators update

Trodde att de startade på 8 timmar. Jag vet att det var 10, sedan ökade de till 12 timmar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Christley:

Använder du google, facebook, instagram, recaptcha etc så kan du inte skylla på den biten att microsoft sparar data om dig.
Sett till systemet i sig, IMO krävs det en del konfigurering. Mycket av detta är lätt att göra, tex shutup10. Men finns lite störande saker.
Däremot har jag aldrig ångrat att jag gått över till windows 10, då det är ett mycket behagligt system med trevliga uppgraderingar från w7 och w8

Med den logiken så kan du säga att det är okej att ha malware in din dator. För vad gör det för skillnad om de har keyloggers och koll på allt du gör, även utanför internet, när MS har det.

Google + Facebook osv är ett gratis alternativ. Senast jag kollade kostar fortfarande Windows.

Och google spårar dig på sitt system, facebook spårar dig på sitt system, instagram på sitt... MS spårar dig på allt. Rubbet. Inkl allt från Google+Facebook+Instagram osv... Allt från filnamnen på de filmer du startar/kopierar, till chatten du skriver, eller när du söker på filer på din egen dator. Allt. Det är verkligen som ett virus...

Så hur fan du kan tro det är okej att ha betald mjukvara som spårar som fan på allt är bortom mig i förståelse. Och du tror du stänger av det... läs vidare ska du se att det du stänger av är ca 10% av all spårning med de mjukvarorna numera.

Men jag säger som ovan. Ge oss alternativ... gratis OS = spårning, betalt OS = inte spårning så kan jag acceptera det, för då har jag ett val. Har flertalet gånger pungat ut 2,5kkr+ för Windows och gör mig inget att göra det igen, så länge jag slipper vara under ett sabla mikroskåp.

Skrivet av Frejoh466:

Trodde att de startade på 8 timmar. Jag vet att det var 10, sedan ökade de till 12 timmar.

Med lite tur till så kan vi sätta 23:59

Permalänk
Medlem

Tack för era svar!

Som några undrar så används ena datorn enbart för spel (min egna) medan den andra för mestadels spel men även surf, lite arbete på Office m.m. (sambons). Det absolut största skälet till min fundering över uppgraderingen till Windows 10 från 8.1 (förutom att vi redan äger två nycklar av Windows 10 Pro från Microsoft Imagine) är enbart för den extra prestandan som man kan få i spel, men annars ser jag inte uppgraderingen som mödvändigt. Visst, man får snyggare UI än Windows 8.1 och hela systemet kanske är lite rappare men väger allt det positiva man får med Windows 10 mer än det negativa som folk har hittat (och som stämmer!)?

@Airikr: Tack för varningen av den inbyggda keyloggern, detta låter ju inte alls bra. Ska läsa vidare om detta!

@spawnstah @Christley: Vi som använder datorerna använder oss även av Google och Facebook ja, och vi känner till all datainsamling som görs genom att använda deras produkter. Men nu handlar detta om ett operativsystem och inte enskilda program/hemsidor - jag tvivlar ganska starkt på att Facebook kan se det jag skriver i t.ex. Notepad (såvida jag inte råkat installerat en keylogger när jag loggat in på facebook.com), medan jag inte är lika säker på detta när det gäller Windows 10 och Microsoft.

@wingman92: Dessa pop-ups känns väldigt störiga. Läste här i tråden att man kunde stänga av/kontrollera OS:ets uppdateringar - gäller det även pop-ups av att det finns en ny uppdatering tillgänglig?

@Dockland: Du nämner problem med bootloadern och Windows 10 vid uppdatering, vad för problem är dessa? Jag har nämligen tänkt att köra Arch Linux och Windows 10 med dualboot på min dator med Windows 8.1 vid ett senare tillfälle, men om Windows 10 stör t.ex. Grub så kanske detta är en dålig idé.

Visa signatur

12c/24t 4.0GHz (Zen2) • 2x16GiB 3200MHz C14 • RTX 2080 FE 1965MHz 7000MHz • X570 I PW • Ghost S1 MKII

Permalänk
Medlem
Skrivet av Paddanx:

Med den logiken så kan du säga att det är okej att ha malware in din dator. För vad gör det för skillnad om de har keyloggers och koll på allt du gör, även utanför internet, när MS har det.

Google + Facebook osv är ett gratis alternativ. Senast jag kollade kostar fortfarande Windows.

Och google spårar dig på sitt system, facebook spårar dig på sitt system, instagram på sitt... MS spårar dig på allt. Rubbet. Inkl allt från Google+Facebook+Instagram osv... Allt från filnamnen på de filmer du startar/kopierar, till chatten du skriver, eller när du söker på filer på din egen dator. Allt. Det är verkligen som ett virus...

Så hur fan du kan tro det är okej att ha betald mjukvara som spårar som fan på allt är bortom mig i förståelse. Och du tror du stänger av det... läs vidare ska du se att det du stänger av är ca 10% av all spårning med de mjukvarorna numera.

Men jag säger som ovan. Ge oss alternativ... gratis OS = spårning, betalt OS = inte spårning så kan jag acceptera det, för då har jag ett val. Har flertalet gånger pungat ut 2,5kkr+ för Windows och gör mig inget att göra det igen, så länge jag slipper vara under ett sabla mikroskåp.

Med lite tur till så kan vi sätta 23:59

Ja precis.. EXAKT så.. Tyvärr fattar majoriteten inte detta... Låt dom göra vad dom vill men det där sista håller jag med om.. Jag själv kommer skaffa win10 när jag kan få betala för det och få äga det inkl mina egna rättigheter..
Många glömmer ett faktum när man talar om sånt här men alla samhällsvetare förstår det:
När något är gratis är det DU som är produkten!

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Citera för svar!

Permalänk
Medlem

Vilka pålitliga källor har ni som påvisar keyloggers etc i windows?
De jag sett fluktuerat på forum har varit helt felaktig info skrivna av folk som inte förstår ett skit om datorer.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

CASE: Corsair Obsidian 900D | CPU: Intel i7-8086k@5.4GHz | GPUs: 1x AORUS GeForce® GTX 2080 Ti Waterforce WB Xtreme Edition | 2x AORUS GeForce® GTX 1080 Ti Waterforce WB Xtreme Edition 11G | MB: Asus ROG Maximus Formula X | NVMe: 1x 1TB Samsung 960 Pro PCIe | SSD: 2x 1TB Samsung 850 EVO | RAM: G.Skill Trident Z Black/White 64GB (4x16GB) / 3200Mhz / DDR4 / CL14 | PSU: Corsair HX1200i | COOLING: EKWB EK-KIT 1xXE360 1xXE420 1xXE240 | SCREENs: 2x40" 3x27" 1x34" UW | HEADPHONES: SteelSeries Arctis Pro Wireless | MOUSE: Mad Catz R.A.T 8+ | KEYBOARD: Corsair Gaming K95 RGB PLATINUM
https://valid.x86.fr/bjhxgj

Permalänk
Medlem
Skrivet av spawnstah:

Vilka pålitliga källor har ni som påvisar keyloggers etc i windows?
De jag sett fluktuerat på forum har varit helt felaktig info skrivna av folk som inte förstår ett skit om datorer.

Skickades från m.sweclockers.com

Vad sägs om dessa länkarna (från Microsoft själva):
https://docs.microsoft.com/en-us/windows/configuration/window...
https://docs.microsoft.com/en-us/windows/configuration/basic-...

Jag vet inte hur du tolkar "Inking, Typing, and Speech Utterance data" men det är välkänt att Microsoft samlade in data kring det virtuella tangentbordet (On-Screen Keyboard) samt i samband med Cortana. Det Microsoft publicerar nu är endast vad Windows 10 Creators Update hamstrar, inte vad som samlades in tidigare.

http://thehackernews.com/2015/09/windows10-keylogger-security...

Men vad vet jag, vi kanske inte kan ett skit om datorer

Permalänk
Inaktiv

@spawnstah:

Har länkats till tidigare ett antal gånger nu, men här är den igen: https://www.youtube.com/watch?v=wPFbAqICUJo

Den här killen jobbade 15 år på MS, så han vet vad han talar om!

Fundera lite efter du sett videon.

Permalänk
Medlem
Skrivet av spawnstah:

Vilka pålitliga källor har ni som påvisar keyloggers etc i windows?
De jag sett fluktuerat på forum har varit helt felaktig info skrivna av folk som inte förstår ett skit om datorer.

Skickades från m.sweclockers.com

Har du hört skämtet om han som kör bil på motorvägen. Ringer in till polisen och vill anmäla att "alla är dumma i huvudet och kör i fel riktning i trafiken!!"

Visa signatur

Citera för svar!

Permalänk
Medlem

Svarar så här, älskade Windows XP, Windows 7, HATADE w8 och w8.1. Älskar w10 och är supernöjd.
Om du gillar w8.1 (hur nu det är möjligt) kommer du märka tydligt hur mycket bättre w10 är.

Visa signatur

Chassie Louqe Ghost S1 MKIII Limestone, Moderkort Gigabyte B550I AORUS PRO AX, RAM minnen G.SKill Trident Z Neo RGB 32GB, CPU AMD Ryzen 7 5800X, KylareNoctua Ghost S1 Edition, GPU Powercolor Radeon RX 6800 16GB, Systemdisk Samsung 970 EVO Plus series 500GB M.2, Sel/programdisk SSD 2x Samsung 850 EVO 120/500 GB, PSU Corsair sf750w, Skärm Samsung c32hg70 144hz,Mus Logitech g603 wireless gamingmouse, Tangentbord Logitech g613 wireless gaming keyboard

Permalänk
Medlem
Skrivet av spawnstah:

Vilka pålitliga källor har ni som påvisar keyloggers etc i windows?
De jag sett fluktuerat på forum har varit helt felaktig info skrivna av folk som inte förstår ett skit om datorer.

Skickades från m.sweclockers.com

Microsoft själva bla:
Basic spårning (när du stängt av allt du kan, med mjukvara och inställningar) på ca 100 sidor bara med listor på vad som spåras. En del är ofarligt men där finns en del som är väldigt udda.

Eller full spårning som bara listar alla kategorier. Den skulle bli flera 100-tals sidor långa, men de som analyserat dem har relaterat ca 90% är basic nivån... 100% default är inte direkt bättre dock.

Folk har även analyserat trafiken från Win 10 från när man bara trycker en tangent, och sett att jo där går datapaket ut till MS för varje tangenttryckning. Och lägger man till listornas info och databaser där allt från IMEI nummer till MS-live konton, Unikt maskin-ID, Domän, plats, vilka andra datorer du är anslutna med och filnamn/program som körs, som du kör, som du har, och tiden när allt görs och naturligtvis ett ev OneDrive konto där de får filerna. Lägg till defender som per automatik kan skicka "exempelfiler" på okända saker så kan de nästan välja vad de vill hämta hem.

Så kan de mer eller mindre se exakt vad du gör... i detalj. Och de vet vem du är... De vet mao exakt vad du gör på din dator, i minsta detalj. Frågan är fan om de inte vet mer om dig än NSA gör... De bör kunna ge din chef en detaljerad lista på vf du gjorde och när du kom till arbetet, vad du gjorde på lunchen, hur länge du var borta osv.

Detta är ju vad "big-data" är till för. Du samlar in små mängder från allt och bygger upp en detaljerad bild om vem du är, dina vanor, och hur du använder allt från webbläsaren till din konton. Allt ligger hos MS, väntan på att säljas till 3:e part, ges till en domstol, eller stjälas av en hackare.

Keyloggern ska delvis kunna stängas av i basicnivån, men tydligen inte helt, då de hittade att den skickade info ändå. Och i inställningar för sekretess så finns där tom en funktion som säger just "Skicka info till MS om hur du skriver..." (tror jag den heter).

Sen har vi foliehatten... Vi vet nu vad de ska spåra med Creators update. Men vi vet inte vf de spårare tidigare... de kanske har minskat det kraftigt. Det kommer att ta tid att kolla upp. Jag kan inte tänka mig att de direkt "lagt till något", utan detta är minimum nivån vi har haft från Windows 10s början iaf.

Som sagt, Windows 10 passar in exakt på definitionen av Malware... förstår bara inte varför den inte rensas bort eller varför folk medvetet installerar virus för det "fungerar bra".

Permalänk
Medlem
Skrivet av KingCobra:

Svarar så här, älskade Windows XP, Windows 7, HATADE w8 och w8.1. Älskar w10 och är supernöjd.
Om du gillar w8.1 (hur nu det är möjligt) kommer du märka tydligt hur mycket bättre w10 är.

Hel ärligt... Att hata Win 8 är en sak, men 8.1 idag är ju ffs så likt Windows 10 att om du hatar det, borde du hata Win 10... Tror mer det är att du som många andra prövade 8.0... såg att det inte var kul och sen struntade i det.

Kör Win 8.1 Update 1 hemma och det är bra OS. Du har många av fördelarna från Win 10, men ändå möjligheten och kontrollen från Win 7. Modernt USB stöd, modern aktivitetshanterare, samma möjligheter att tex pausa kopiering av filer, full UEFI stöd, osv...

Enda nackdelen är startmenyn, men Win 10s har gått från bra till skräp den med, med reklam mm. Så Classic Shell har jag istället, med snabbmenyn (högerklick) precis som Win 10, men med layout som Win 7, och en kalkylator som startar och kan pinnas enkelt på aktivitetsfältet (och inte behöver MS konto... varför fan behövs ett konto för att köra en miniräknare??)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nima2001:

Har du hört skämtet om han som kör bil på motorvägen. Ringer in till polisen och vill anmäla att "alla är dumma i huvudet och kör i fel riktning i trafiken!!"

Det var lågt och totalt onödig kommentar. Man kan hålla en saklig diskussion utan att försöka sig på pajkastning.
Jag har sett texter/rapporter av förståsigpåare som blivit länkade i olika forum men som blivit totalsågade av erkända säkerhetsexperter. Jag kommenterade varken din eller någon annans kompetens i det här forumet utan nivån på vissa av de texter jag sett circulerat. Men jag har inte heller aktivt sökt efter den här typen av information vilket var varför jag frågade om det fanns några bra länkar.

Personligen så har jag inget problem med att informationen samlas in OM, jag säger ett stort OM, det inte går att identifiera mig. Jag förstår att det gagnar alla om Microsoft kan se att 99% av alla användare föredrar "Start Menyn" istället för den de hade i Windows 8 som täckte hela desktopen. Eller att de kan se att just order "helvete" har Cortana svårt att uppfatta vid speech recognition, eller att skånska är ett problem eller att Steam verkar crasha 10ggr oftare för de som kör AMD jämfört med Intel proppar och därmed kan kontakta Steam och hjälpa dem fixa problemet. Det är toppen. Och Microsoft säger/påstår att den informationen som de samlar in är annonym och du inte kan identifieras.

Innan någon nu sätter i halsen och börjar gorma. Det är en fråga om tillit. Jag litar mer på Microsoft än jag gör på t.ex Google som läser dina gmails, etc etc och faktiskt lever på att veta så mycket de bara kan om dig. Oavsett om Google är en gratistjänst eller inte. Likaså är det väl med Amazon Echo som tydligen gett förslag på blöjor eller nått sånt efter att de pratat om blöjor i köket nära den. Scary shit!
Å andra sidan så håller jag med er till 200%, att om jag nu betalar för Windows, så vill jag ha möjligheten att stänga av all form av tracking och/eller mer välja själv vad jag skickar för information på ett tydligt och transparant sett.
Jag har kollat Nerdgasm klippet, och exemplet han gav med EMEI numret (ny info för mig) är ju ett i mitt tycke solklart övertramp som Microsoft gör där och likaså LiveID informationen. Om de nu kan se vem som laddat upp informationen och göra kopplingar så är det åt helvete fel, den infon SKA anonymeras i förväg innan den tankas upp för att det inte skall vara någon som helt tveksamheter.

Med allt det sagt. Så kan jag känna att folk gärna vill måla upp Microsoft som den stora boven men ändå inte tar hänsyn alls till alla andra ställen de gladeligen lämnar ifrån sig mycket mer och värre information till företag som just lever på den infon. Dock så menar jag inte att det rättfärdigar Microsofts beteende och inte heller att man ska lägga sig platt ner och ge upp, infon finns där ute så jag kan lika väl dela med mig till alla är inte heller rätt. Jag tror väl mest att om man ska ha foliehatten på så ska man vara konsekvent

Tack för infon och länkarna, det gav mig en hel del ny information och saker att tänka på.

Visa signatur

CASE: Corsair Obsidian 900D | CPU: Intel i7-8086k@5.4GHz | GPUs: 1x AORUS GeForce® GTX 2080 Ti Waterforce WB Xtreme Edition | 2x AORUS GeForce® GTX 1080 Ti Waterforce WB Xtreme Edition 11G | MB: Asus ROG Maximus Formula X | NVMe: 1x 1TB Samsung 960 Pro PCIe | SSD: 2x 1TB Samsung 850 EVO | RAM: G.Skill Trident Z Black/White 64GB (4x16GB) / 3200Mhz / DDR4 / CL14 | PSU: Corsair HX1200i | COOLING: EKWB EK-KIT 1xXE360 1xXE420 1xXE240 | SCREENs: 2x40" 3x27" 1x34" UW | HEADPHONES: SteelSeries Arctis Pro Wireless | MOUSE: Mad Catz R.A.T 8+ | KEYBOARD: Corsair Gaming K95 RGB PLATINUM
https://valid.x86.fr/bjhxgj

Permalänk
Medlem
Skrivet av spawnstah:

Det var lågt och totalt onödig kommentar. Man kan hålla en saklig diskussion utan att försöka sig på pajkastning.
Jag har sett texter/rapporter av förståsigpåare som blivit länkade i olika forum men som blivit totalsågade av erkända säkerhetsexperter. Jag kommenterade varken din eller någon annans kompetens i det här forumet utan nivån på vissa av de texter jag sett circulerat. Men jag har inte heller aktivt sökt efter den här typen av information vilket var varför jag frågade om det fanns några bra länkar.

Liknelsen var imo precis som du sa själv
"har varit helt felaktig info skrivna av folk som inte förstår ett skit om datorer"
Precis så kan de finnas de som kör mot trafiken utan att ifrågasätta att det man själv tror kan vara felaktigt..
Jag tycker jag matchade din kommentar med samma nivå, inte menat till någon pajkastning men hade du skrivit något lite vettigare hade du fått vettigare svar: Vilket jag ser att du verkar gjort här nedan! Så vi kan fortsätta sakligt nu

Skrivet av spawnstah:

Personligen så har jag inget problem med att informationen samlas in OM, jag säger ett stort OM, det inte går att identifiera mig. Jag förstår att det gagnar alla om Microsoft kan se att 99% av alla användare föredrar "Start Menyn" istället för den de hade i Windows 8 som täckte hela desktopen. Eller att de kan se att just order "helvete" har Cortana svårt att uppfatta vid speech recognition, eller att skånska är ett problem eller att Steam verkar crasha 10ggr oftare för de som kör AMD jämfört med Intel proppar och därmed kan kontakta Steam och hjälpa dem fixa problemet. Det är toppen. Och Microsoft säger/påstår att den informationen som de samlar in är annonym och du inte kan identifieras.

Du säger dig inte ha problem med "informationen" som samlas in men sen tar du några helt löjliga exempel på vad informationen skulle innebära.. Nej jag tror majoriteten av användarna skulle strunta fullständigt i om microsoft skulle samla in om man föredrar använda startmeny eller desktop.... Det är inte riktigt det de handlar om heller...

Skrivet av spawnstah:

Innan någon nu sätter i halsen och börjar gorma. Det är en fråga om tillit. Jag litar mer på Microsoft än jag gör på t.ex Google som läser dina gmails, etc etc och faktiskt lever på att veta så mycket de bara kan om dig. Oavsett om Google är en gratistjänst eller inte. Likaså är det väl med Amazon Echo som tydligen gett förslag på blöjor eller nått sånt efter att de pratat om blöjor i köket nära den. Scary shit!

Jag personligen litar inte ett skit på Microsoft och det borde jag inte heller.. Bara för jag skulle känna att någon skulle vara värre leder det inte automatiskt till att Microsoft blir bättre...
Jag använder inte facebook instagram google (så mycket man bara kan).. Men jag använder Windows 7.. Det är lite svårare att komma ifrån ett operativsystem än att välja ifall man vill skapa ett facebook konto där man ger ut allt om sig själv... När microsoft praktiskt taget försöker tvinga användare att skaffa deras operativsystem och försöker göra allt för att få en att uppgradera. Tillochmed lockar med GRATIS uppgradering en lång period.. Bara detta isolerat borde få en att rynka på ögonbrynen... INGET är gratis kom alltid ihåg det...

Skrivet av spawnstah:

Med allt det sagt. Så kan jag känna att folk gärna vill måla upp Microsoft som den stora boven men ändå inte tar hänsyn alls till alla andra ställen de gladeligen lämnar ifrån sig mycket mer och värre information till företag som just lever på den infon. Dock så menar jag inte att det rättfärdigar Microsofts beteende och inte heller att man ska lägga sig platt ner och ge upp, infon finns där ute så jag kan lika väl dela med mig till alla är inte heller rätt. Jag tror väl mest att om man ska ha foliehatten på så ska man vara konsekvent

Som sagt de flesta som bryr sig om sitt privatliv, integritet sina rättigheter försöker att göra detta konsekvent.. Men det kom som en chock för de flesta att microsoft 10 var ett spyware och det var inget man förväntade sig. Det spelar ingen roll vem som är den "stora boven" osv... Jag vill inte ge microsoft allt.. Jag struntar fullständigt i vad facebook gör och om dom är värre eller inte.. Ska man tänka på det sättet har vi (vi som i FOLKET) inga rättigheter kvar i samhället inom några år.. Det handlar inte om ifall man har något att dölja eller inte.. Det handlar om så mycket mer än så.. Kan inte ens börja gå in på detta här och nu men det är en blandning av samhällskunskap och historia.. Det sker ett skifte just nu där vi går in i ett informationssamhälle.. Vi har aldrig levt i ett sådant samhälle innan och bara för du inte ser någon nackdel med det JUST NU så vet du aldrig hur detta kan komma att användas emot dig eller emot ett samhälles invånare i framtiden..
Kollar du i människans historia så har aldrig direkt maktobalanser, mellan de som styr ett samhälle, och dess folk sällan lett till något positivt för folket.. Makt är korrupt och i dagens samhälle är vår DATA ett väldigt viktigt verktyg för makt.. Varför annars skulle alla stora corporations vara så väldigt intresserade av det tro.. För reklam? Vågar vi lita på det? För att de säger det IDAG men vad säger de om 10 år? Du har ju redan gått med på alla User agreements.. De godkänner du IDAG när du använder alla program.. Vad säger de? Jo de säger att de har rätt att ändra allt de bad om godkännande för idag utan att ens meddela dig om det och utan att be om ditt godkännande igen

Visa signatur

Citera för svar!

Permalänk
Medlem
Skrivet av spawnstah:

Personligen så har jag inget problem med att informationen samlas in OM, jag säger ett stort OM, det inte går att identifiera mig.

Det är just det som är problemet i Windows 10, då din Xbox ID, Windows login etc. sparas tillsammans med övrig data.

Visst samlar andra aktörer också in data, men då oftast begränsat till en plattform likt Steam eller Google tillsammans med deras tjänster. Där kan jag lätt välja en annan tjänst eller annan webbläsare. Bland annat har jag flera olika mailkonton för olika ändamål, där främst ett av dessa används för onlineregistrering på forum m.m. Att byta ut Windows är betydligt svårare, men jag har gjort ett aktivt val av att stanna kvar på Windows 8.1 Update 1 på min huvuddator.

På mina maskiner med Windows 10 kör jag inte något viktigt, utan använder dessa mest som surfdatorer. Skulle aldrig heller få för mig att skapa ett Windows-konto i molnet, utan kör med lokal användare för alla mina datorer. Visst, mitt Xbox ID har redan Microsoft tillgång till, men de får svårare att koppla ihop det med annan information.

Jag kör även SpyBot Anti-Beacon som förhoppningsvis gör mig lite mer diffus för Microsoft.

Vill själv inte tro att Microsoft har onda avsikter i sin insamling, men NSA kan exempelvis tvinga sig till uppgifter. Det är då det känns lite tryggare att veta att Microsoft inte vet allt om mig än.

Permalänk
Medlem

@Icte: "Du nämner problem med bootloadern och Windows 10 vid uppdatering, vad för problem är dessa? Jag har nämligen tänkt att köra Arch Linux och Windows 10 med dualboot på min dator med Windows 8.1 vid ett senare tillfälle, men om Windows 10 stör t.ex. Grub så kanske detta är en dålig idé."

Det är enkom vad jag läst. Själv kör jag Ubuntu Gnome 17.04 / Win10 som dual boot på ena datorn och jag har ännu inte fått Creators Edition, men läst att många fått problem.

Visa signatur

Mac Mini M2 Pro
5K

Permalänk
Skrivet av Vapo:

Jag har kört Anti-beacon sen installation.

UT video

har också kört med anti beacon fungerar utmärkt man kan också stänga av appsen skickar 2 länkar

https://www.safer-networking.org/spybot-anti-beacon/

https://www.howtogeek.com/224798/how-to-uninstall-windows-10s...

Permalänk
Hedersmedlem

Jag tog steget från Win 7 till Win 10 Pro i förra veckan. Det funkar bra. I Pro kan man välja när man vill starta om (fixat med group policy), Windows bad mig i söndags om omstart, men inget blir påtvingat.

Bra tips om Spybot, ska in med en gång! Sen så stänger man ju såklart av alla grejor man kan hitta i settings..

Visa signatur

yayaya I am Lorde yayaya

Permalänk
Medlem
Skrivet av Icte:

Tack för era svar!

Som några undrar så används ena datorn enbart för spel (min egna) medan den andra för mestadels spel men även surf, lite arbete på Office m.m. (sambons). Det absolut största skälet till min fundering över uppgraderingen till Windows 10 från 8.1 (förutom att vi redan äger två nycklar av Windows 10 Pro från Microsoft Imagine) är enbart för den extra prestandan som man kan få i spel, men annars ser jag inte uppgraderingen som mödvändigt. Visst, man får snyggare UI än Windows 8.1 och hela systemet kanske är lite rappare men väger allt det positiva man får med Windows 10 mer än det negativa som folk har hittat (och som stämmer!)?

@edgren: Tack för varningen av den inbyggda keyloggern, detta låter ju inte alls bra. Ska läsa vidare om detta!

@spawnstah @Christley: Vi som använder datorerna använder oss även av Google och Facebook ja, och vi känner till all datainsamling som görs genom att använda deras produkter. Men nu handlar detta om ett operativsystem och inte enskilda program/hemsidor - jag tvivlar ganska starkt på att Facebook kan se det jag skriver i t.ex. Notepad (såvida jag inte råkat installerat en keylogger när jag loggat in på facebook.com), medan jag inte är lika säker på detta när det gäller Windows 10 och Microsoft.

@wingman92: Dessa pop-ups känns väldigt störiga. Läste här i tråden att man kunde stänga av/kontrollera OS:ets uppdateringar - gäller det även pop-ups av att det finns en ny uppdatering tillgänglig?

@Dockland: Du nämner problem med bootloadern och Windows 10 vid uppdatering, vad för problem är dessa? Jag har nämligen tänkt att köra Arch Linux och Windows 10 med dualboot på min dator med Windows 8.1 vid ett senare tillfälle, men om Windows 10 stör t.ex. Grub så kanske detta är en dålig idé.

Update. Drog in creators update och sedan Arch Linux. OS prober samt Grub var ett måste för mig. Men båda i efi. Funkar fint, så kör. Hojta till om du har frågor

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Mac Mini M2 Pro
5K

Permalänk
Medlem

Jag har windows 7 på min stationära och funderar också på att uppgradera till windows 10. Hur skulle jag gå till väga då? Jag är inte supersugen på att pröjsa några tusenlappar för det. Kan man fortfarande få gratis uppdatering på något sätt?

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av texmexx:

Jag har windows 7 på min stationära och funderar också på att uppgradera till windows 10. Hur skulle jag gå till väga då? Jag är inte supersugen på att pröjsa några tusenlappar för det. Kan man fortfarande få gratis uppdatering på något sätt?

Jag köpte en billig kod på internet. Får se hur länge den funkar.
Betalar fan inte 1600 spänn för ett OS som ger mig reklam och skickar min användardata till internet..

Visa signatur

yayaya I am Lorde yayaya

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av texmexx:

Jag har windows 7 på min stationära och funderar också på att uppgradera till windows 10. Hur skulle jag gå till väga då? Jag är inte supersugen på att pröjsa några tusenlappar för det. Kan man fortfarande få gratis uppdatering på något sätt?

Skrivet av CCWarlock:

Jag köpte en billig kod på internet. Får se hur länge den funkar.
Betalar fan inte 1600 spänn för ett OS som ger mig reklam och skickar min användardata till internet..

Kan fortfarande gå att uppgradera med handikapputgåvan eller med installationsverktyget för senaste builden. Jag är inte alltför insatt i någotdera men var möjligen nyligen iallafall.

Permalänk
Medlem

För mig är det det mest välutvecklade operativsystemet idag. Det är väl genomtänkt, produktivt och anpassningsbart efter ens egna preferenser. Jag har aldrig råkat ut för några direkta irritationsmoment så som automatiska omstarter eller liknande (den laddar ner inställningarna i bakgrunden och installerar vid omstart/avstängning). Jag har det både på min laptop (med touchscreen, vilket systemet hanterar på ett föredömligt sätt) och på den stationära datorn.

Jag är personligen inte särskilt besvärad av eventuell datainsamling från Microsofts sida eftersom jag inte tror att det kommer att ha några som helst personliga konsekvenser för min del.

Visa signatur

Intel Core i9-12900k | Asus ROG Strix Geforce RTX 3070 OC | G.Skill Trident DDR5-6000 CL36 BK RGB | Seagate Firecuda 530 | NZXT H510 Elite white, 4x Lian Li SL120/140 fans | NZXT Kraken X63 – all RGB set to static white

Permalänk

Windows 10 S edition verkar vara ett riktigt kap

Visa signatur

An application program (sometimes shortened to application) is any program designed to perform a specific function directly for the user or, in some cases, for another application program.
https://www.userbenchmark.com/ Talar om vad du har!

Permalänk
Medlem

YAY! Ja man vill ju ha ett ännu mer nedlåst och begränsande OS än vad W10 redan är - FAIL!

Jag håller med honom att MS bara blir värre och värre och leker följa John med Apple/Google istället för att vara de som leder utvecklingen som de gjorde på 90 och 2000-talet! Men ni som gillar denna typ av OS blir ju glada

Permalänk
Medlem
Skrivet av Punnisher:

Windows 10 S edition verkar vara ett riktigt kap

Efter att ha sett hur utskrifter hanteras i Edge i Windows 10 Creators Update, så skrämmer denna utvecklingen mig. Windows Universal Platform (WUP) kanske är framtiden, men styr inte Microsoft det hela rätt så kommer antagligen Android och iOS växa sig ännu starkare.

Windows 10 S anser jag är ett stort snesteg. De som påstår att Office-paketet på dessa maskiner är en styrka, har nog aldrig kört WUP-apparna.

Hoppas fortfarande på att Windows 10 kommer bli bra, men retar mig dagligen på småsaker i OS:et. En del går att fixa, men inte allt.